Timo Väärälä on tyytyväinen yhteistyöhön Huovisen leipomon kanssa.

Timo Väärälä on tyytyväinen yhteistyöhön Huovisen leipomon kanssa.

– Luovuimme henkilöstöpulan vuoksi oman ravintolan pitämisestä, ja jotain piti saada tilalle, joten ryhdyimme yhteistyöhön Huovisen Leipomon kanssa ja otimme kahvilaamme tarjolle laajan valikoiman heidän tuotteitaan. Tuotteet ovat aina tuoreita, joten meidän näkökulmastamme tämä on miellyttävän vaivatonta, Finlandia Hotel Airport Oulun toimitusjohtaja Timo Väärälä kertoi. – Valikoima on laadukas ja monipuolinen.

Miten hotellin asiakkaat ovat suhtautuneet tarjontaan?

– Myönteisesti. Myymme tuotteet samalla hinnalla kuin Huovisen konditoriamyymälöissä, joten asiakkaiden mielestä ne ovat edullisia. Hotellin naapurustossakin on havahduttu tarjontaan, ja ihmiset tulevat tänne kahville nauttimaan näistä.

Harvan hotellin kahviossa on tällaista valikoimaa.

Harvan hotellin kahviossa on tällaista valikoimaa.

Koska olin juuri syönyt tukevan aamupalan, ei hinkua tuotteiden maistamiseen ollut. Mutta työskenneltyäni aamupäivän hotellihuoneessa ja kun tuli aika poistua huoneesta, ajattelin, että miksei! Sitten selvittämään Huovisen Leipomon liikkeiden sijaintia ja menin oman kulkureittini kannalta sopivimpaan myymälään Maikkulaan.

Huovisen pääleipomo sijaitsee Maikkulassa, ja sen yhteydessä on pieni myymälä sekä sopivasti tilaa ja istuimia kahvin ja kahvileivän nauttimiseen. Kysyin ystävälliseltä myyjältä, mitä hän suosittelee kahvileiväksi, ja kun vastaus oli talviviineri, niin päädyin luonnollisesti kokeilemaan sitä.

Kinuskilla ja karpalohillolla ryyditetty viineri oli kyllä suosituksensa ansainnut. Se oli todella huikean makuinen. Karpalo leikkasi hienosti kinuskin makeuden ja meinasi viedä kielen mennessään. Innostuin mausta sen verran, että parin talviviinerin lisäksi tuli ostettua kotiinviemisiksi myös italialaistyyppinen valkosipulileipä ja mustikkapiirakkaa, jotka nekin osoittautuivat hyviksi valinnoiksi.

Poistuin siis myymälästä hyvin mielin, ja halusin perehtyä asiaan hieman enemmän. Kotiin päästyäni soitin leipomon omistajalle, toimitusjohtaja Eveliina Määtälle, joka kertoi enemmänkin Huovisen leipomosta. Timo Väärälä oli jo aiemmin valistanut, että leipomolla on legendaarinen maine Oulussa.

– Teimme sukupolvenvaihdoksen tämän vuoden alusta. Leipomo on ollut vanhempieni omistuksessa vuodesta 1996 lähtien. Olen koko pienen ikäni ollut leipomon toiminnassa mukana, joten aloimme kimpassa mieheni kanssa jatkaa toimintaa.

Valitettavasti kuva ei pysty kertomaan talviviinerin makua. Kinuski ja karpalohillo tuovat potkua syöntielämykseen.

Valitettavasti kuva ei pysty kertomaan talviviinerin makua. Kinuski ja karpalohillo tuovat potkua syöntielämykseen.

Huovinen on Oulun vanhin leipomo, ja sen on perustanut Huovisen suku jo 1939. Toiminta on lähtenyt aikanaan Oulun Kastellissa sijaitsevasta puisesta keltaisesta omakotitalosta, joka edelleen on toiminnassa. Siellä leivotaan kaikki gluteiinittomat tuotteemme, ja se on varmasti pitkän historiansa vuoksi se paikka, joka on asiakkaillemme kaikkein tutuin: he ovat asioineet siellä jo monen sukupolven ajan, Eveliina Määttä kertoo.

– Rakennus on ollut Huovisten suvun koti, jossa alettiin aikanaan leipoa pirtin uunissa. Sittemmin taloa on laajennettu ja rakennettu lisää tarpeen mukaan.

Huovisen tytöt jatkoivat aikanaan vanhempiensa työtä, mutta heidän jälkeensä suvusta ei enää löytynyt jatkajaa, vaan silloin vanhempani ostivat sen, ja liike siirtyi meidän suvullemme. Isäni on leipurimestari ja ollut töissä yrityksessä vuodesta 1991. Hän on jopa voittanut neljä kertaa leipureiden Suomen mestaruuden.

Entä tulevaisuus?

– Haluamme olla ensiluokkainen leipomo ja panostaa laatuun. Tottakai meillä on vähän rimakauhua, koska kumpikaan meistä, mieheni ja minä, emme ole saaneet leipurin koulutusta. Toisaalta meillä on melkein 60 työntekijää, joten voimme luottaa heidän ammattitaitoonsa ja keskittyä panostamaan hallintapuoleen.

Tavoitimme sinut kuitenkin ensi kerran yhteyttä ottaessamme leipomasta laskiaispullataikinaa, joten käsien pistäminen taikinaan ei näytä olevan vierasta?

– Sen verran tietysti, koska olen ikäni ollut mukana tässä, 30 vuodessa oppii, Eveliina Määttä myhäilee. – Olemme kaikissa sesongin leipomisissa mukana, ja osaamme kyllä, mutta on eri asia olla leipomisen ammattilainen tai leipurimestari.

Tätä nykyä Huovisen Leipomolla on kolme myymälää Oulussa. Pääleipomon siirryttyä Maikkulan toimitiloihin sen yhteyteen valmistui pieni myymälä. Maikkula on myymälöistä rauhallisin. 

Kakkuja, viinereitä ja suolaista Maikkulassa.

Kakkuja, viinereitä ja suolaista Maikkulassa.

– Kaikki meidän myymälät on ihan erilaisia. Kastelli on tietysti toiminnan kulmakivi, ja tämä Maikkula taas vähän tehtaanmyymälän tyyppinen. Uusin myymälämme on Limingantullissa, Ilmarinkadulla, joka on aivan omanlaisensa. Siellä on  moderneissa, tyylikkäissä liiketiloissa 70 asiakaspaikkaa ja tarjolla myös lounasta arkipäivisin.

– Meillä on todella laaja tuotevalikoima, johon kuuluu noin 800 eri tuotetta. Kaikille löytyy jotain ja konditoriapuolemme on todella korkeatasoinen kakkuineen ja leivoksineen. Lisäksi meillä on suolaisten tuotteiden osasto, johon teemme kaiken itse: croissantit, täytetyt kolmioleivät, ja vaikkapa ranskalaistyyppiset Quiche-piirakat.

– Teemme myös gluteiinittomia ja muita erikoisruokavalion tuotteita tarpeen mukaan, jopa vegaanisina, jos niin halutaan.

Mikä on ykköshittituotteenne, ja miten moottoripyöräilijöille riittää parkkipaikkoja myymäläkonditorioidenne pihoilla?

– Meidän ykköstuotteemme on kahvileipä: viineritaikinaan leivottu luumumunkki. Se on todella suosittu. Ja tahtoo olla niin, että jos tulet myymälään, niin et todennäköisesti lähde tyhjin käsin ainakaan sen vuoksi, ettet olisi löytänyt mitään houkuttelevaa, Määttä väittää.

– Kastellissa on koko oma piha parkkipaikkana ja Ilmarinkadulla isot yhteiset parkkipaikat viereisten myymälöiden kanssa. Sinne mahtuu hyvin parkkeeraamaan moottoripyöränsä. Ilmarinkadun myymälän prätkäporukat saattavat muutenkin kokea kodikkaaksi: se on saneerattu vähän tehdastyyliin. Sisustuksessa on käytetty tammea, terästä ja mustaa väriä. Tervetuloa vaan testaamaan vaikkapa viinerluumumunkkia.

Kannattaa siis Oulussa päin ajellessa käydä kokeilemassa Huovisen Leipomoa, sen verran hyvänmakuista nautittavaa oli tarjolla.

 

Huovisen leipomon toimipisteet löytyvät seuraavista osoitteista Oulussa: Maikkulan myymälä, Kangaskontiontie 12, Kastellin myymälä eli Keltainen talo, Pihtakuja 1 ja Ilmarinkadun myymälä Limigantullista, Ilmarinkatu 16.