Vuosia jatkunutta Prätkällä töihin -päivää vietetään hieman totuttua myöhemmin 17. kesäkuuta, eli yhtä aikaa koko Euroopan laajuisesti. Suomessa päivää koordinoi Teknisen Kaupan Liittoon kuuluvista moottoripyörien maahantuojista koostuva moottoripyöräjaosto. Se haluaa muistuttaa, että lajin pariin on tervetullut kuka tahansa sukupuoleen tai ajopeliin katsomatta.

Vuosimallin 2024 Kawasaki Ninja 7 -hybridimallit.

Kawasakin Ninja 7 -hybridimallit vetoavat nuorisoon, maahantuojan myyntijohtaja Ari-Pekka Vanhala uskoo.

– Moottoripyöräily sopii aivan kaikille. Sitä voi halutessaan harrastaa yksin tai yhteisöllisesti ja kaikille löytyy tämän päivän monipuolisesta tarjonnasta varmasti omiin tarpeisiin sopiva menopeli, moottoripyöräjaoston uusi puheenjohtaja ja Sumeko Oy:n myyntijohtaja Ari-Pekka Vanhala sanoo.

Moottoripyörien maahantuojat povaavat markkinoille tulleista sähkö- ja hybridimoottoripyöristä vetonauloja, jotka houkuttelevat uudenlaisia harrastajia lajin pariin.

- Sähkö- ja hybridipyöriä on tullut pikku- ja keskikokoluokkiin, mikä on saanut liikkeelle ostajat, jotka etsivät kevyempää ja helpommin lähestyttävää vaihtoehtoa kulkuvälineeksi esimerkiksi harrastuksiin ja töihin. Erityisesti nuorten arvoihin hybridit istuvat hyvin, sillä he ovat aidosti kiinnostuneita pyörien päästöistä ja kulutuksesta. Myös edistyksellinen tekniikka vetää puoleensa, Vanhala kertoo.

Moottoripyöräilevä kaupunginjohtaja

Johanna Luukkonen.

Hyvinkään moottoripyöräilevä kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen toivoo lisää naisia moottoripyöräharrastuksen pariin.

Kun Johanna Luukkosen harrastus nousee keskustelussa puheeksi, leuat yleensä loksahtavat.

- En tosiaan ole mikään tyypillinen harrastaja. Kokoontumisajoissa naistenhuoneeseen on harvoin jonoa, hän nauraa.

Luukkonen nauttii vauhdin ja vapauden tunteesta moottoripyörän kahvoissa. Kun hän vetää kypärän päähänsä, maailman myllerrys ympärillä unohtuu ja ajatukset kohdistuvat vain tiehen.

Moottoripyöräilevä kaupunginjohtaja herättää huomiota, minne meneekin. Hyvinkään ilmapiiriin kaksipyöräinen kulkupeli istuu kuitenkin luonnollisesti kaupungin pitkän motocross-kulttuurin vuoksi.

Moottoripyöräily alkoi kiinnostaa Luukkosta hänen poikansa tultua mopoikään 18 vuotta sitten. Perheen autotalliin alkoi kertyä aina vaan isompia menopelejä, ja lopulta Luukkonen halusi itsekin kahvoihin. Hän otti ajotunteja ajo-opettajan johdolla, ja kun hänen miehensäkin elvytti vanhan harrastuksensa, koko perhe oli pian tien päällä.

Viime vuodet Luukkonen on ajanut Triumph Daytonalla, joka on hänen mukaansa sopiva menopeli maksimissaan 100 kilometrin päähän ulottuville päivämatkoille esimerkiksi kahvilaan tai ravintolaan. Moottoriteiden sijaan Luukkonen valitsee maaseudun maantiet, joilla ajonautinto pääsee huippuunsa.

Prätkällä töihin -päivän keulakuvana Luukkosen viesti on kirkas:

- Laji sopii aivan jokaiselle. Motoristit ottavat innolla uusia harrastajia vastaan kuskin sukupuoleen tai menopeliin katsomatta.

Moottoripyörien uutuusmallit esillä Suurilla koeajopäivillä

Uudesta moottoripyörästä haaveilevan kissanpäivät ovat parhaillaan käynnissä. Helsingin Messukeskus järjestää Moottoripyörien suuret koeajopäivät Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston toimeksiannosta. Kiertue järjestetään nyt seitsemättä kertaa.

Jäljellä ovat vielä koeajopäivät Jyväskylässä (ti 4.6.), Tampereella (ke 5.6.), Turussa (to 6.6.) ja Helsingissä (pe 7.6.). Koeajopäivillä pääsee ajamaan uusia moottoripyöriä useilta eri merkeiltä. Mukana ovat CF Moto, Ducati, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Indian, Kawasaki, KTM ja Yamaha. Merkit ja moottoripyörämallit vaihtelevat paikkakunnittain. Koeajokiertue huipentuu Helsinkiin, jossa ajetaan nyt iltapäivä- ja iltapainotteisesti.

Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat Brandt Oy Ab, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Polaris Finland Oy, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.

Motouutisten Prätkällä töihin -päivän kuvakisa tulee taas

Järjestämme perinteiseen tapaan Motouutisten oman kuvakisan 17.6. kaikille motoristeille, olitpa töissä tai työtön. Ota kuva mielellään itsestäsi ja prätkästäsi 17.6. ja lähetä se meille sähköpostiosoitteeseen toimitus (att) motouutiset.fi.

Keräämme kuvista hienon kavalkadin sivuillemme, josta voit ihailla paitsi itse ottamiasi kuvia, myös muiden prätkäilijöiden otoksia pyöristään.

Arvomme mukavat ja käytännölliset palkinnot kisan päätteeksi. Tarkemmin asiasta ensi viikolla.