Luis Castilla piti majaa Kööpenhaminassa ja oli seuraavaksi lähdössä Ruotsiin Göteborgiin, kun kilautimme hänen kuulumisiaan.

Ensimmäiseksi oli pakko kysyä, mitä hän alunperin odotti matkalta: olutta, hyvännäköisiä naisia ja rock'n rolliako? Mies kertoi nauraen olevansa onnellisesti naimisissa, joten tämätyyppinen toiminta ei kuulunut hänen tavoitteisiinsa.

Luis Castilla, planeetan onnellisin mies.

Luis Castilla, planeetan onnellisin mies.

– Toivoin, että tämä olisi koko elämäni muuttava kokemus: näkisin vieraita maita, teitä ja uusia kulttuureja ja kuulisin uusia kieliä.

Haastattelua tehtäessä takana oli jo vierailu 13 eri maassa sekä miltei 8000 kilometriä moottoripyörälläajoa. Mukana seuraavaan tuotatontiimiin kuuluvat tuottaja, kaksi ohjaajaa sekä yksi assistentti Luisin lisäksi, joten varsinaisesti seuran puutteesta hänen ei tarvitse matkallaollessaan kärsiä.

Matkaa tehdäänkin hyvässä yhteistyössä tiimin kesken.

– Teemme keskimäärin yhden vähintään kolmen minuutin mittaisen videon viikossa, ja niitä on ilmestynyt jo viisi kappaletta, Luis kertoo. – Toivottavasti koostamme matkalta kotiuduttuamme myös pidemmän dokumentin, siksi mielenkiintoista meillä on ollut.

Ihmiset ja ihmiset

Tiedustellessamme merkittäviä tapahtumia tai vaikutteita matkan varrelta, listasta ei ollut tulla loppua.

– Ennenkaikkea ihmiset joka puolella, missä olemme olleet, ovat olleet hyvin ystävällisiä ja kiinnostavia. Sitten yksittäisinä kokemuksina esimerkiksi uiminen Kreikassa kristallinkirkkaassa meressä tai ruokailu Etelä-Italiassa ravintolassa, jossa kalat pyydettiin paikan päällä asiakasta varten. Sellaista ei vain voi unohtaa. Tai "supercoolit" baikerit Barcelonassa, jotka olivat ystävällisyyden huippuja ja maisemat joka puolella, mies hehkuttaa.

– Tällainen matka, jolla olemme on monella tapaa erilainen: emme kulje tavallisina turisteina, vaan olemme ikäänkuin kiertueella. Minne menemmekin, ihmiset odottavat meitä ja kertovat meille ylpeinä omasta kaupungistaan, maastaan, itsestään, kulttuuristaan ja historiastaan. Se on kohtelua, jota tavallinen turisti ei saa osakseen, vaan pääsemme kokemaan kaiken paljon syvemmin, ikäänkuin sisältäpäin.

Tauolla.

Tauolla.

Bemarista Harrikkaan

Luis Castilla ajaa "siviilissä" BMW GS 1200 Adventurella, joka on tarkoitettu toisenlaiseen ajoon kuin hänen Euroopanturneellaan käyttämänsä Harley-Davidson Street Glide.

– Pyörät ovat täysin erilaisia luonteeltaan. Siinä missä Bemari on off-road-pyörä ja tarkoitettu hiekkateille, Harrikka on selvä touring-pyörä. Nämä ovat kaksi aivan eri asiaa, mutta tykkään molemmista tolkuttomasti, Castilla vakuuttaa.

– Nyt Harley-Davidsonilla ajaessani olen paljon sosiaalisempi kuin normaalisti moottoripyörällä matkatessani yksinkertaisesti jo matkan luonteestakin johtuen. Ihmiset tulevat mielellään keskustelemaan, kun tietävät, miksi olen matkassa.

Maailma ja kuva siitä muuttui matkalla

Luis kertoi haastattelumme aluksi halunneensa matkasta elämäänsä muuttavan kokemuksen, joten oli oikeutettua kysyä, mikä hänessä oli muuttunut?

– Tuo on hyvä kysymys. En tiedä, osaanko selittää sitä oikein, mutta koen maailman samanaikaisesti muuttuneen sekä fyysisesti pienemmäksi että suuremmaksi. Pienemmäksi sillä tavalla, että olen oppinut, että siihen voi tutustua moottoripyörällä ajamalla. Suuremmaksi se taas on tullut sillä tavalla, että tiedän paljon enemmän kuin aiemmin, ja samalla tiedän, että haluan tietää ja ymmärtää paljon enemmän erilaisia kulttuureja ja eri maiden ja kaupunkien historiaa kuin tällä hetkellä. Oppimisen ja tietämisen arvoiset asiat eivät lopu koskaan.

Tien päällä.

Tien päällä.

– Samalla kun opin ymmärtämään ja tajuamaan erilaisia kulttuureja ja ihmisiä muutun myös suvaitsevammaksi ja toivon, että pystyn opettamaan ja heijastamaan sitä jatkossa ympärillenikin. Myös heille, jotka eivät koskaan ole matkustaneet ja kokeneet asioita samalla tavalla, että he ymmärtäisivät tämän kulttuurisen rikkauden, mikä ympärillämme on.

Kaikkien matkalla ja esimerkkinä

Kysyimme myös, mitä sanottavaa hänellä on heille, jotka haluavat lähteä hänen jalanjäljillään, vaikkapa samaa reittiä kiertäen ympäri Eurooppaa?

– Lähtekää ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin matkaan. Älkää yrittäkö pakottaa asioita tapahtumaan oman mielenne mukaan, vaan antakaa niiden vain tapahtua.

Castilla ei suinkaan ole ensi kertaa matkassa maailmalla moottoripyörällä, vaan hän on mm. ajanut Uudesta Meksikosta Kanadan pohjoisosiin yli 20 000 kilometrin matkan. Lisäksi hän on asunut mm. Kanadassa ja USA:ssa, ja tehnyt nykyisestä asuinpaikastaan Ranskasta käsin viikonloppumatkoja sekä matkustanut muutenkin. Hänellä on siis perspektiiviä ottaa asiaan kantaa.

Maisemat ovat unohtumattomia kaikkialla.

Maisemat ovat unohtumattomia kaikkialla.

– Nyt kun olen ollut tekemässä tätä hienoa ajoa, on tunne, että haluaisin vain jatkaa samaa loputtomiin, Castilla pohtii. – Sama tunne oli pitkän Kanadanreissunkin jälkeen. 

– Palatakseni tämän matkani aiheeseen: yksi toiveeni on, että toimisin esimerkkinä ihmisille, olivat he sitten moottoripyöräilijöitä tai ei-motoristeja, että he jättäisivät mukavuusvyöhykkeensä ja lähtisivät vain matkaan minne haluaisivat, tai tekisivät sitä, mitä oikeasti todella haluavat tehdä.

– Lisäksi omistan tämän matkani kunnioituksella heille, jotka eivät jostain syystä, iän sairauden tai varojen puutteessa pysty sitä tekemään. Toivon, että pystyn kertomaan heille tämän matkan tarinan siten, että he voisivat myös kokea sen omanaan, Castilla päättää.

Kiitos, Luis, olkoon loppukin matkasi kesätyöläisenä yhtä antoisa, turvallinen ja valoisa.

Valmiina lähtöön - taas.

Valmiina lähtöön - taas.

Täältä pystyt seuraamaan Luisin kesäkiertueen sujumista.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Harley-Davidsonin unelmakesätyön voittanut vierailee 17 maassa kesän mittaan

Tämä mies sai unelmien H-D-kesätyöpaikan - ja Harrikan