Mikäli työsi, elämäntilanteesi tai jonkin muun asian vuoksi olet kireä ja mahdollisesti poissa tolaltasi, moottoripyöräily helpottaa.

Ohessa viisi hyvää perustetta väitteellemme

5. Voit mennä minne ja milloin haluat

Pue ajovarusteet ja ota moottoripyöräsi tallista, pihasta tai kadunvarrelta missä ikinä sitä säilytätkään. Jo tuossa vaiheessa pakkaa usein hymyä huuleen aivan silkasta ilosta, samoin makeasta jännityksestä tulevasta. Hyppäät pyörän selkään ja lähdet matkaan. Usein et tiedä, mihin päädyt, vaan lähdet vain ajamaan, minne nenä osoittaa. Tai muistat jonkin mukavan pienen mutka- ja maisematien ja lähdet sinne, eksyt ja uusi reitti onkin kymmenen kertaa parempi kuin vanha.

Jokainen, joka ajaa moottoripyörällä, tietää tällaisen löytämisen tunteen.

Ducati ja avaruutta.

4. Tapaat mielenkiintoisia ihmisiä

Varsinkin synkissä tunnelmissa ollessasi, halu mököttäää itseksesi saattaa olla vahva. Moottoripyörämatkalla kaikki on toisin. Kun pysähdyt kahville, joku saattaa tulla juttelemaan kanssasi ja kyselemään pyörästäsi selvästi ja oikeasti kiinnostuneena. Myönteinen vuorovaikutus tuntemattoman ihmisen kanssa jättää yleensä myös myönteiset jäljet, varsinkin kun samalla pääset kertomaan, miksi oikein tykkäät pyörästäsi ja moottoripyöräilystä yleensä.

Parhaassa tapauksessa et ole päässyt vielä edes matkaan, kun naapuruston lapsilauma rynnii kimppuusi innostuneena vilpittömine kysymyksineen. Mökötä siinä sitten.

Tai huoltoasemalla törmäät vanhaan motoristikaveriin, jota et ole nähnyt vuosiin. Parasta on huomata, että juttu jatkuu automaattisesti siitä, mihin se viimeksi jäi. Tuntemuksiasi tästä voi kuvata myös onnellisuudeksi.

Välimeri.

3. Keskittyminen ajamiseen tuo sinut ”tässä ja nyt” -tilaan

Yksi moottoripyöräilyn isoimpia asioita on se, että ajaminen vaatii totaalista keskittymistä. Varsinkin jos olet stressaantunut ja kiireinen, ajatuksesi ovat siinä tilassa jossain aivan muualla. Ne ovat joko tulevassa tai menneessä, etkä ole tässä hetkessä, kuten pitäisi. Moottoripyörällä ajaessasi sinun on keskityttävä nykyhetkeen ja olevaan, muuten olet riski itsellesi liikentessä.

Kiire on usein mielen ja pään sisäinen ongelma. Kun siirryt varsin keholliseen moottoripyörällä ajamiseen, mieli lakkaa huutamasta, kun sitä ei kukaan kuuntele ja aivot kiehumasta, kun kehosi ottaa vallan ja ajoviima vielä jäähdyttää ne.

Kehosi on kontaktissa moottoripyöräsi kanssa, ja hoitaa ohjaamisen automaattisesti. Samalla katseesi siirtyy ei menossaolevaan, vaan jo seuraavaan mutkaan, ja olet täydellisessä balanssissa pyöräsi kanssa. Olet sataprosenttisesti tässä ja nyt.

Tässä vaiheessa hymysi alkaa jo muistuttaa sitä tunnettua kuuden tuuman jakoavainversiota.

Mielenrauhaa.

2. Vapaus nauttia

Moottoripyöräily on vapautta nauttia. Oikeutta mennä minne haluat, milloin haluat ja mistä tahansa syystä haluat. Se on vapautta tuntea tuuli ja ajoviima kasvoilla ja koko kehossa. Samoin se on moottorin värinä joka välittyy sormista varpaisiin asti. Moottorin vastaus kaasukahvan kääntöön, imuäänen ulina kiihdytettäessäsi, pyörän ja kehon yhteispeli.

Tien, pyörän, maiseman tuoksu nenässäsi; bensiinin haju tankatessasi, vastavahatun pyörän tuoksu kaupungin kuumilla kaduilla, tuoreen asvaltin ja meren haju vastapäällystetyllä rantatiellä, torin tuoksu pikkukaupungissa.

Laventeli- tai auringonkukkapellon väriloiste ranskalaisilla pelloilla, syksyn sänkipeltojen väri ja lähestyvän talven kylmä tuoksu. Sade joka sulkee sinut ajaessasi sisäänsä kuin suojaan, kotoisten tuomien tuoksu keväällä.

Moottoripyörällä ajaminen on vapautta ja uskallusta nauttia asioista, jotka tulevat vastaasi, juuri sellaisena kuin ne ovat. Jos niin haluat, niin joka ajomatkallasi, se on oma ratkaisusi.

Tässä vaiheessa jo koko kehosi on yhtä hymyä.

Poroja ja Lappia.

Poroja ja Lappia.

1. Se on vain Väline isolla veellä

Vaikka moottoripyöräsi itsessään on hankittu siitä syystä, että pidät sen ulkonäöstä, sen herättämistä tuntemuksista ja lukemattomista varsin inhimillisistä ja varmasti turhamaisistakin syistä, kannattaa muistaa, että se on vain väline.

Joten sitä kannattaa myös käyttää mahdollisimman tehokkaasti ja ennakkoluulottomasti hyväksi. Jos haluat mennä sillä 35 kilometrin päässä tien varressa sijaitsevalle laavulle ja nauttia siellä kauniista ilmasta ja paistaa makkaraa, niin tee se. Muista vain ottaa makkarat mukaan, ja tarvittaessa vielä pari kuivaa puukalikkaa ja tulitikut. Kaikki ne mahtuvat vaikka reppuun.

Jos taas haluat tehdä mutkatieajon Itävallassa tai Sveitsissä, niin juuri sitähän moottoripyöräily on sinulle ja monelle muullekin.

Tai jos haluat ajaa Joensuuhun katsomaan kavereita, niin mikäpä sopisi tarkoitukseen paremmin kuin moottoripyörä? Tai Aavasaksalle tuijottamaan yötöntä yötä. Lähtö, ja 12-16-24 tuntia myöhemmin olet perillä. Ehkä uupuneena, mutta varmasti onnellisena.

Jos taas olet hankkinut pyörän herättääksesi vastakkaisen sukupuolen kiinnostuksen, niin käytä sitä siihen. Pyörän tuijottelu ja ihailu kotona ei lämmitä ketään muita kuin sinua ja itse tavoite jää saavuttamatta.

Tietoisuus moottoripyöräsi olemassaolosta lämmittää talven kylmilläkin. Tiedät, että kun lämpötila vähänkään nousee plussan puolelle keväällä, sinä ja pyöräsi olette taas menossa sinne, minne mieluiten haluatte, tekemään sitä mistä eniten pidätte. Vapaina.

Talvea odotellessa kannattaakin vielä ajella ja nauttia kauniista syysilmoista. Toivottavasti aurinkoakin riittää, mutta ei sekään ole yksistään tärkeintä.

Tie ja Väline.