Adeline ja Augusta Van Burenin syy lähteä matkalle aikanaan oli mielenkiintoinen. Vuonna 1916 USA:ssakin alkoi kasaantua ensimmäisen maailmansodan pilviä, ja sisarukset halusivat todistaa, että naiset voivat ajaa yhtä hyvin kuin kuka tahansa. He halusivat näyttää Yhdysvaltain hallitukselle, että naiset osaavat ajaa niin hyvin, että heitä voidaan ottaa moottoripyörälähteiksi armeijaan, ja niinpä he lähtivät matkalleen moottoripyörillä.

Augusta Van Burenin motto kuvaa ehkä parhaiten asiaa: “Woman Can if She Will.” "Nainen osaa, jos hän tahtoo."

Adeline Van Buren.

Ajo järjestetään heidän saavutustensa sadannen juhlavuoden kunniaksi sekä kertomaan nykypäivän naismotoristien ja seikkailuyhteisön kehittymisestä.

Agatha Van Buren.

Van Burenin sukulaiset ovat yhdistäneet voimansa moottoripyörämatkoja järjestävän Alisa Clickengerin kanssa. Mukaan ajoon, jonne halutaan matkaan vähintään sata naista, lähtevät myös Adelinen tyttärentyttärentytäs Sofie Ruderman ja Adelinen ja Augustan sisarentyttärentyttärentytär Sarah Van Buren.

Ensi vuoden ajo, eli Sister's Centennial Ride, noudattaa mahdollisimman tarkkaan alkuperäistä reittiä pitkin Lincoln Highwaytä. Ajo on yhdistelmä huikeita reittejä, tapahtumia sekä tärkeitä pysähtymispaikoja pitkin sisarusten matkareittiä. Matkaan mahtuu sekä hienoa touring-moottoripyöräilyä että naisten ylistämistä roolimalleina esittelemällä heidän kykyjään matkaajina halki maan.

Moottoripyörämatkan alkuperäinen reitti pitkin Lincoln Highwaytä.

– Sisters' Centennial Ride juhlistaa sukumme perintöä nostamalla näkyvästi esiin naismotoristeja sekä samalla keräämällä rahaa hyväntekeväisyyteen naisten hyväksi miesten perinteisesti dominoimalla alueella, toteaa Robert Van Buren asiasta julkaistun tiedotteen mukaan.

Ajoon liittyvät osallistujille tarkoitetut paikalliset tapahtumat on järjestetty yhteistyössä eri organisaatioiden kuten Pennsylvania's Route 6 Alliancen ja Lincoln Highway Heritage Associationin kanssa. Tavoitteena on tuoda matkalla esiin matkantekoa moottoripyöräillä silloin ja nyt sekä naisten roolimalleja vuosisata sitten.

Vähintään ne sata naista - myös miesmotoristit ovat kuulemma tervetulleita mukaan - lähtee matkaan New Yorkista 4.7.2016 ja perille San Francisoon he saapuvat 23.7.

Van Burenin sisarukset tekivät hurjan matkan aikanaan varsinkin kun pitää muistaa, että pyörät eivät olleet aivan sitä, mitä nykyään.

Lisätietoja itse Sisters’ Centennial Motorcycle Ridestä saa sen kotisivulta ja Van Burenin sisaruksista heille omistetulta sivustolta.

Koska kyse on periamerikkalaisesta tapahtumasta, osa sen tuotosta menee hyväntekeväisyyteen. Tässä tapauksessa rahoilla tuetaan kansallista naisten sotaveteraanien organisaatiota, joka tukee 500 000 koditonta naisotaveteraania. Toinen tukimuoto on stipendien jako niille naispuolisille opiskelijoille, jotka haluavat mp-ajokouluttajiksi.

Sisarusten aikanaan suorittama ajo olisi ollut melkoinen saavutus kenelle hyvänsä miehellekin tuona aikana: tiet ovat olleet mitä sattuu, vain osa päällystettyjä ja pyörien ajettavuus ja kestävyys varmaan vähän mitä sattuu. Ja kaiken päälle he ovat vielä kestäneet miesten todennäköisesti melko rankat asenteet matkan varrella. Satavuotisajo on sopiva kunnianosoitus näille kahdelle vahvalle naiselle.

Van Burenin sisarukset ja joku heidän ystävistään?

Edit 2.10. kello 11.28: lisätty Augusta Van Burenin motto.