Pääsiäisperjantain sää oli tuulinen ja harmaa, mikä osaltaan korosti sitä, miten linnan tämän talven tarina alkaa olla loppusuoralla. Sään pikkuhiljaa lämmetessä ja auringon kurottaessa säteensä pohjoiseenkin Suomeen, linnan tykkilumetut seinät alkavat näyttää harmaantumisen merkkejä. Harmautta korostaa päälle satanut luonnonlumi, joka erottuu seinistä puhtaan valkoisena. Sulamisvedet pääsevät sisälle asti, mutta Lumilinnan lumoa ja loistoa se ei himmennä.

Saimme Kemin Lumilinnaan oppaaksemme Antti Pessan, joka on siellä ensimmäistä talvikauttaan töissä. Opaskierrosten lisäksi hän on yksi niistä kuudesta henkilöstä, jotka vastaavat linnan tilojen kunnostus- ja huoltotöistä sekä turistien kuljettamisesta moottorikelkalla Olokolon kyydissä. Olokoloista lisää tuonnempana.

Kemin Lumilinna 2016. Tykkilumi on merivettä ja siksi keltaisempaa kuin juuri taivaalta satanut lumi.

Kemin Lumilinna 2016. Tykkilumi on merivettä ja siksi keltaisempaa kuin juuri taivaalta satanut lumi.

Mittava rakennustyö

Ensimmäisenä vierailijat tulevat linnan "eteiseen", jonne jäänveistäjät ovat työstäneet kaikki Meri-Lapin vaakunat. Tänä vuonna veistoksia on ollut tekemässä kuusi kiinalaista, kolme venäläistä ja yksi latvialainen jäänveistotaiteilija.

Vaakunasali.

Vaakunasali.

Kaiken kaikkiaan Lumilinnaa oli rakentamassa 40-50 ihmistä päivittäin neljän viikon ajan. Lunta ja jäätä Lumilinnan pystyttämiseen on käytetty huikeat 23 000 kuutiomteriä, joista pelkästään ravintolan pöytiin on mennyt 300 kuutiota. Kaikki jään ja tykkilumen vesi on otettu merestä, joten Lumilinnan materiaali on sataprosenttista kierrätystavaraa.

Lumen tykittäminen voidaan aloittaa kun ilman lämpötila on -7 astetta. Linnan rakentamisessa on käytetty kaarimuotteja, jotka tekevät rakenteesta erittäin kestävän. Tänä vuonna käytössä oli myös ylipainemuotti, eli kupla joka puhallettiin ilmaa täyteen. Sen päälle jäädytettiin vähintään kolme senttimetriä paksu jääkerros, jonka päälle tuli vielä tykkilumi. Vaikka kevät hiljalleen alkaakin sulattaa linnan pintaa, niin sortumavaaraa ei ole. Vain kerran koko lumilinnan historian aikana LumiLinna on jouduttu sulkemaan aiottua aikaisemmin lämpimän kevään vuoksi.

Baari.

Baari.

Teemana linna linnassa

– Lumilinnalla ja linnan veistoksilla on vuosittain oma teemansa. Tänä vuonna teemana on linna linnassa. Se näkyy heti jatkaessamme tutustumiskierrosta. Lumilinnan ravintolaan on rakennettu 80 paikkainen kellariravintola "rahvaalle" ja satapaikkainen Ball Room -juhlasali "ylhäisölle". Toisen kabinetin teemana on puolestaan viinikellari, sieltä löytyvät seiniltä kyllä viinitynnyrit, mutta varsinkin ranskalaisten turistien pettymys kuuluu, kun heille kerrotaan, että itse viiniä ei lumesta veistetyistä tynnyreistä löydy, Antti Pessa nauraa.

Pöytä, jakkarat ja kaunis jään sisältä tuleva valo.

Pöytä, jakkarat ja kaunis jään sisältä tuleva valo.

Linnan ravintolassa voi nauttia lounaan päivittäin kello 10-14 välisenä aikana. Ennakkovarauksesta tarjolla on kolmen ruokalajin lounas- tai illallismenun lista.

Vierailijan huomio kiinnittyy Lumilinnan sähköihin ja valaistukseen. Valaistus on rakennettu monien veistosten ja rakenteiden sisään, jolloin jääveistokset pääsevät kunnolla oikeuksiinsa ja Lumilinnan linnamainen tunnelma korostuu.

– Sinällään sähköjen veto on Lumilinnassa helppo. Kaikki sähkö on vedetty ylhäältä katon kautta. Sinne missä virtaa tarvitaan, niin kattoon porataan vain reikä, Antti Pessa toteaa.

Jää ja keväällä sulava vesi tuovat tietenkin omat haasteensa.

Juhlasali.

Juhlasali.

Koskettelukielto

Matkamme jatkuu Galleriakäytävään, jonka seiniä koristavat linna-aiheiset lumiveistokset. Täällä huomaa, kuinka ihmiset kielloista huolimatta kokeilevat ja koskettelevat veistoksia.

– Lumilinnasta löytyy kaksi veistosta, joiden pinta on jäätynyt vieraiden sivelyistä. Toinen on galleriakäytävällä erään veistoksen vatsa. Jo lippukassalla on informoitu, ettei veistoksiin tulisi koskea tai nojata, mutta kielloista huolimatta näin tehdään. Näitä jälkiä sitten korjailemme. Mäskäämme lunta ja täytämme syntyneitä reikiä ja paikkailemme murtuneita veistosten osia.

Viinikellarin tiski.

Viinikellarin tiski.

Turistien matkaan on lähtenyt jopa ihan paloja veistoksista "matkamuistoiksi", vaikka eiväthän ne tietenkään pitkään säily lämpimään joutuessaan.

Suurin haaste on kuitenkin liukkauden kurissa pitäminen, se on jokapäiväinen haaste. Liukkautta estävää soraa käytetään vain linnan pihalla ja lippukassan edessä, sekin on mahdollisimman vaaleaa soraa. Ihmisten kulkiessa, lattialla oleva lumi tallautuu ja jäätyy, mikä tekee väylät erittäin liukkaiksi. Pelkkä lumettaminen ei riitä. Irtonainen lumi jään päällä olisi vain entistäkin luistavampi. Pinta pitää ensin kastella ja vasta sen jälkeen päälle laitettu lumi pitää kulkutiet turvallisina, Antti Pessa kertoo.

Viinikellarin tynnyrit ja pullot, jotka valitettavasti eivät sisällä viiniä.

Viinikellarin tynnyrit ja pullot, jotka valitettavasti eivät sisällä viiniä.

Lumihotelli ja -5 astetta

Seuraavaksi on vuorossa Lumilinnan varmaankin eniten huomiota herättänein osa, eli Lumihotelli. Se pitää sisällään yhteensä 48 vuodepaikkaa. Valinnan mahdollisuuksia on sviitistä viiden hengen ryhmähuoneisiin. Jokaisen huoneen seiniä koristavat uniikit lumiveistokset. Huoneet sinällään ovat askeettiset, sviitin ja perushuoneiden erot ovat vain huoneiden koossa. Lumihotellin yöpyjälle kokemus on taatusti ainutkertainen. Vuosittain 1 000-1 400 vierasta kokee tämän arktisen elämyksen.

– Tänä talvena on ollut vain kaksi yötä, etteikö Lumihotellissa olisi ollut ainuttakaan yöpyjää. Huoneen, kuten koko Lumilinnan sisälämpötila on aina -5 astetta ulkona vallitsevasta säästä riippumatta. Yöksi hotellivieras saa käyttöönsä arktisen makuupussin, jonka suojissa pysyy lämpimänä. Huoneeseen pääsee linnan sulkeuduttua kello 21.00 jälkeen ja huoneen pitää olla siistittynä jälleen linnan avautuessa kello 10.00.

Valon leikkiä.

Valon leikkiä.

Jos Linnahotellin ikkunattomuus ei miellytä ja haluaa kuitenkin arktisen yöpymiskokemuksen, niin vaihtoehdoksi löytyy Olokolo. Se on pieni 1-2 hengelle suunniteltu lasikattoinen moottorikelkan perään liitettävä majoitusreki. Lämmin makuupussi lampaantaljojen päällä kuulostaa hyvältä. Olokolossa on myös polttoainelämmitin, joten kovimmatkaan paukkupakkaset eivät unta pääse häiritsemään.

– Opastamme Olokolossa yöpyjiä lämmittimen käyttöön, koska siellä tulee helposti liian kuuma.

Käytävää.

Käytävää.

Ajatus mahdollisista öisistä revontulista lisää Olokolon houkuttelevuutta.

– Olokolo on moottorikelkan perään liitettävä majoitusreki ja sitä käytetään myös ajeluihin. Sään salliessa Olokolo kiinnitetään moottorikelkan perään, ja sen kyydissä pääsee nauttimaan Perämeren talvesta jään päällä lämpimässä istuen puolesta tunnista puoleentoista tuntiin kestävillä ajeluilla. Ajon aikana kerron tästä alueesta ja sen historiasta. Pidemmillä Olokolosafareilla voi nauttia nuotio-illasta tai tutustua pilkkimisen saloihin. Tosin monille ulkomaalaisille on elämys jo pelkästään jään päällä liikkuminen. Poraan välillä kairalla reiän, että näkevät meidän todella olevan meren päällä, itsekin kalastusta aktiivisesti harrastava Antti Pessa kertoo.

Valtaistuinsali ja valtaistuimet.

Valtaistuinsali ja valtaistuimet.

Kappeli ja lastenmaa

Lumilinna tarjoaa ainutlaatuisen tilan kirkollisille toimituksille. Lumikappelissa on tänäkin talvena 25 paria eri puolilta maailmaa sanonut toisilleen "tahdon". Lumikappeli on ekumeeninen ja kaikkien kirkkokuntien käytössä. Siellä voi hetkeksi hiljentyä, rauhoittua ja vaikka sytyttää kynttilän.

Tällä istuimella porontalja ei ole liioittelua.

Tällä istuimella porontalja ei ole liioittelua.

Kemin Lumilinna on koko perheen nähtävyys, jossa lapset on otettu hyvin huomioon. Sisältä linnasta ravintolan vierestä löytyy veistosten takaa liukumäki ja pihalta pääsee kemiläisen jääveistäjän Mauri Markkasen suunnittelemaan ja tekemään Lastenmaahan. Markkasen opastuksella voi myös tutustua lumen- ja jäänveiston saloihin parina iltana viikossa. Lastenmaan sivusta lähtee liukurimäki ja linnan pihalta löytyy hieman isompi tuubimäki. Ikärasismia ei onneksi täällä tunneta, joten aikuisetkin voivat halutessaan nauttia mäenlaskun riemuista.

Mielettömän hienoja lumiveistoksia oli myös käytävien varsilla.

Mielettömän hienoja lumiveistoksia oli myös käytävien varsilla.

Ravintolassa drinkkejä jääkuksista

Linna on kierretty ja tuubimäki testattu, olemme jälleen ravintolan puolella. Baaritiskin takana asiakkaita palvelee Hanna Ahonen, joka kiireen keskellä ehtii kanssamme vaihtamaan muutaman sanasen.

– Tämä on neljäs talvi, kun saan olla täällä töissä. Työpaikkana ja ennenkaikkea miljöönä Lumilinna on aivan ainutlaatuinen. Parasta tässä työssä on kun saa antaa asiakkaille elämyksiä, varsinkin ulkomaalaisille asiakkaille tämä on ainutkertainen kokemus.

Tähän viileyteen tottuu nopeasti ja meillä on työnantajan puolelta todella hyvät ja lämpimät työvaatteet. Kun on paljon asiakkaita, niin täällä tulee suorastaan kuuma ja saa heittää takin päältä.

Mykistävää käsityötä.

Mykistävää käsityötä.

Ennen avajaisia meillä on perehdyttämispäivä, jossa käydään läpi Lumilinnassa työskentelyn erityistarpeet. Meille järjestetään turvallisuus- ja ea-koulutusta ja suurimmalla osalla työntekijöistä on jo valmiina ea-passi. Varsinkin ulkomaalaisia asiakkaita opastetaan pukeutumisen suhteen. Syömään tulijoita muistutetaan ottamaan pipo ja hanskat matkaan. Tarvittaessa meillä on tarjota vilttejä lisälämmikkeeksi. Aina on kuitenkin heitä, jotka kehoituksista huolimatta tulevat liian kevyin asustein ja muutama asiakas vuodessa pyytää päästä jatkamaan syömistä lämpimiin sisätiloihin, jotka meiltä tuosta vieressä olevasta rakennuksesta löytyvät.

Perinteisen kahvin ja kaakaon lisäksi suosituimpia artikkeleita näin päivällä ovat minttukaakao ja varsinkin ulkomaiset turistit tilaavat jääsnapseja, jotka tarjoillaan Mauri Markkasen veistämistä jääkuksista, kertoo Hanna Ahonen työstään.

Yksityiskohta: huomaa jäinen lukutikku.

Yksityiskohta: huomaa jäinen lukutikku.

Paikanvaihto tiedossa

Olemme jälleen linnan pihalla. Pihalla on kaksi pyöreää hahmoa turistien ympäröimänä.

– Nämä ovat meidän maskotit Arttu ja Terttu, ovat aina vieraiden ympäröiminä ja kuvattavina. Heillä on myös lapset Pyry ja Pilvi. Täällä pihalla järjestetään monenlaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi konsertteja. Pihalle mahtuu kerrallaan 1 500 henkeä. Tämä on viimeinen talvi, kun Kemin Lumilinna on tällä nimenomaisella paikalla. Koko toiminta siirtyy Mansikkanokalle. Ensi vuoden Lumilinnaa ja tulevaa teemaa on jo alettu suunnittelemaan, kertoo Antti Pessa vielä vierailun päätteeksi.

Kelpaa tässä huoneessa nukkua, kun pöllö vartioi unta.

Kelpaa tässä huoneessa nukkua, kun pöllö vartioi unta.

Kuinka monta ihmistä Kemin LumiLinna työllistää talvisesongin aikana rakennusvaihe pois laskien? Missä vaiheessa on ensi talven LumiLinnan suunnittelu? Joko tulevan talven teema ja linnan lumi- ja jääveistäjät ovat valittu? Kemin Matkailu Oy:n tiedotus ja viestintäpäällikkö Noora Barria.

– Lumilinna itsessään työllistää noin 15 henkilöä päätoimisesti. Lisäksi meillä on vuosittain harjoittelijoita paikallisista oppilaitoksista.

Suunnittelemme parhaillaan ensi vuoden Lumilinnaa, mutta teemaa ei ole vielä julkaistu, sen teemme yleensä syksyllä. Nyt kun Linna vaihtaa paikkaa ensi vuonna, saattaa olla että etenemme asioissa eri tahdissa ja eri tavalla. Lumilinnan teema ja ideointi tapahtuu Kemin Matkailussa ja yhteistyössä suunnitteluryhmän kanssa. Veistäjät valitaan myöhemmin, mutta kevään aikana. He saapuvat joulukuun lopussa, kun linnaa aletaan rakentamaan.

Karhu.

Karhu.

Tarkoituksenamme on kehittää toimintaamme merkittävästi tulevan vuoden aikana. Olemme vuokranneet Kemin kaupungilta Mansikkanokan alueen ja alamme operoida kesäisin matkailuvaunualuetta. Rakennamme alueelle villoja eli aloitamme ympärivuotisen toimintamme majoituspalveluilla. Meillä on alueella Linnan Rantamaja, jota vuokrataan juhla- ja kokouskäyttöön. Siellä on kotoisa tunnelma kokoustaa tai juhlia, käytössä on myös saunatilat ja terassilla poreallas.

Pihalla on myös kota, jossa ryhmienkin tapasillalliset tai grilli-illat onnistuvat hienosti tulen äärellä merimaisemissa. Tälle alueelle rakennetaan sitten vuoden 2017 Lumilinna ja palveluistamme tulee ympärivuotisia ja pyrimme yhteistyössä palveluntuottajien ja paikallisten yrittäjien kanssa tuomaan alueelle monipuolista ohjelmaa ja laadukkaita matkailupalveluita.

Maskotit Arttu ja Terttu. Heidän lapsiaan Pyryä ja Pilveä emme valitettavasti nähneet.

Maskotit Arttu ja Terttu. Heidän lapsiaan Pyryä ja Pilveä emme valitettavasti nähneet.

Jos pohjoisessa päin olet liikkeellä, niin vielä ehdit tutustumaan tämän talven Lumilinnaan. Suosittelemme lämpimästi vierailemaan linnassa ihastelemassa ihmiskäden taitoja.

Kiitos vielä Antti Pessalle mukavasta ja antoisasta opastuksesta ja Hanna Ahoselle, että ehdit työsi kiireistä vastata kysymyksiimme sekä Noora Barrile lisäinformaatiosta.

Herkempi voisi antaa hahmon vaikuttaa uniin?

Herkempi voisi antaa hahmon vaikuttaa uniin?

Hotellikäytävä.

Hotellikäytävä.

Liukumäki.

Liukumäki.

Iloa ikärasisimin sijaan.

Olokolo ja kelkka.

Olokolo ja kelkka.

Kappeli.

Kappeli.

Arttu ja Terttu ovat turistien suosiossa.

Arttu ja Terttu ovat turistien suosiossa.

Lastenmaa.

Lastenmaa.

Valon kauneutta.

Valon kauneutta.

Linnan sisältä lasten alueelta.

Linnan sisältä lasten alueelta.

Hanna Ahonen kertoo, että varsinkin ulkomaiset turistit suosivat jääsnapseja, joita tarjotaan jääkuksasta.

Hanna Ahonen kertoo, että varsinkin ulkomaiset turistit suosivat jääsnapseja, joita tarjotaan jääkuksasta.

Se jääkuksa - kertakäyttötaidetta parhaimmillaan.

Se jääkuksa - kertakäyttötaidetta parhaimmillaan.