Makeisvalmistajia löytyy toki useampiakin ja makeismyymälöitä on vielä enemmän kauppakeskusten ja eri huoltamoiden yhteydessä. Joillakin tässä mainituilla yrityksillä on useampiakin tehtaanmyymälöitä, mutta nyt keskityimme makeistehtaisiin, joiden yhteydestä löytyy tehtaanmyymälä. Poikkeuksen teimme Brunbergin kohdalla, sillä Vanha Porvoo on jo itsessään käymisen arvoinen. Emme vastaa mahdollisista muuttuneista aukioloajoista. Jokaisella makeistehtaalla on omat nettisivut, joista voi katsoa lisätarkennusta tuotteiden ja aukioloaikojen suhteen. Makeita ajokilometrejä.

Pandan tehtaanmyymälä

Panda on tunnettu suklaan lisäksi lakritsastaan. Suklaan valmistus alkoi Vaajakoskella jo 1925. Normaalin makeisvalikoiman lisäksi myymälästä löytyy erikoiseriä ja edullisesti tuotteita, joissa on esimerkiksi pakkaus tai muita tuotevirheitä, jotka eivät kuitenkaan vaikuta makuun.

 • Osoite: Asematie 2, 40800 Vaajakoski
 • Avoinna: ma-pe 9-18, la 9-16 (su 12-16 kesä-, heinä, elo- ja joulukuu)

Panda toivottaa Vaajakoskella tulijat tervetulleiksi.

Panda toivottaa Vaajakoskella tulijat tervetulleiksi.

 

Oy Halva Ab

Halva on suomalainen perheyritys, joka on Pohjoismaiden johtavia lakritsinvalmistajia. "Halvan maukasta lakritsaa"-sloganin muistaa varmaan moni makeanystävä. Ensimmäisenä tulee mieleen Halvan lakumatto, joka kuuluu Halvan ensimmäisiin lakritsituotteisiin. Nykyään makeisvalikoima on laaja, perinteistä halvaa unohtamatta. Itse karkkitehdas sijaitsee Pitäjänmäessä.

Pitäjänmäen tehtaanmyymälä

 • Osoite: Höyläämöntie 9, 00380 Helsinki
 • Avoinna: ma-pe klo: 10-17, suljettu klo:13-13.30 (lounastauko)

Halva on perinteinen lakritsan ja halvan tekijä.

Halva on perinteinen lakritsan ja halvan tekijä.

 

Brunberg: "Hyvää Porvoon mitalla vuodesta 1871"

Porvoossa käydessä tämä on makeanhimoiselle ohittamaton paikka. Brunbergin erimakuiset suukot ja perinteinen tryffeli ovat monelle tuttuja tuotteita. Myymälöissä on maistettavissa tryffeleiden ja suklaan lisäksi lakritsaa. Kauralakritsa on ehdottomasti maistamisen arvoista. Toki kaikkea voi maistaa, kukaan ei ole vieressä laskemassa. Brumberg valmistaa laktoositonta maitosuklaata ainoana isona suklaanvalmistajana Pohjoismaissa. Brumbergilla on tehtaanmyymälänsä lisäksi myymälä Porvoon vanhassa kaupunginosassa, joka jo itsessään on käymisen arvoinen paikka.

Tehtaanmyymälä

 • Osoite: Teollisuustie 19 B, 06150 Porvoo
 • Avoinna: ma-pe 9-17, la 9-15

Myymälä Vanha Porvoo

 • Osoite: Välikatu 4, 06100 Porvoo
 • Avoinnat: ma-pe 10-18, la 9-16, su 10-16

Brunberg ja suukot.

Brunberg ja suukot.

 

Arctic Choco

Luomu on päivän sana. Tähän vastaa Espoossa 2014 perustettu Arctic Choc. Tuotteina ovat käsintehdyt luomukonvehdit, suklaalevyt ja muut makeiset. Luomu makeiset valmistetaan ilman haitallisia säilöntä- tai lisäaineta. Tuotteissa käytetyt raaka-aineet mahdollisimman luontaisia, puhtaita ja ennen kaikkea kotimaisia luonnon antimia, aina kun se vain on mahdollista. Arctic Chocin tuotteita löytyy ympäri Suomen, mutta tehtaanmyymälä löytyy Espoosta.

 • Osoite: Portti 7, 02270 Espoo (Gigantin takana)
 • Avoinna: ma-pe 10-15.30

Arctic Chocin Instagram-kuva.

Arctic Chocin Instagram-kuva.

 

Kalajoen Karkkipaja

Kun haluaa käsityönä valmistettuja yksilöllisiä makeisia ja marmeladeja, niin kurvaa Karkkipajaan Kalajoelle. Valikoimasta löytyy erilaisia tikkukaramelleja, irtokarkkeja sekä pastilleja joka makuun. Erikoisuutena väkevä, lisäaineeton mentholkurkkupastilli, joka sopii myös moniallergikoille. Tilauksesta täällä loihditaan yksilöllisiä lahjoja esimerkiksi tikkukaramelleista.

 • Osoite: Myllytie 2, 85140 Tynkä
 • Avoinna: 10-18

Karkkipaja tekee tikkareita.

Karkkipaja tekee tikkareita.

 

Kultasuklaa

Jälleen hemmotellaan suklaan ystäviä. Kultasuklaa on Iittalan Lasimäellä sijaitseva suklaatehdas, josta löytyy noin 350 erinlaista tuotetta. Suklaa valmistetaan käsityönä aidosta suklaamassasta, ilman lisättyä kasvirasvaa. Täällä suklaa taipuu perinteisestä levystä aina patukoihin, konvehteihin, tikkareista aina hauskoihin figuureihin asti, sesonkituotteita unohtamatta. Tehtaanmyymälän lasi-ikkunan takaa on mahdollista seurata suklaan valmistusta ainakin ma-to klo: 15.00 saakka.

 • Osoite: Könnölänmäentie 2 D, 14500 Iittala
 • Avoinna: ma-la 10-18, su 11-18

Kultasuklaa tekee vaikka mitä suklaasta.

Kultasuklaa tekee vaikka mitä suklaasta.

 

Lakumesta

Työntekijät pelastivat Kuusankoskelaisen makeistehtaan, kun entinen omistaja oli laittamassa "pillit pussiin". Lakumesta on jo 20 vuoden ajan valmistanut lakuja, toffeita ja marmeladeja.

 • Osoite: Hemmintie 3, 45720 Kuusankoski
 • Avoinna: ma-pe 7-15

Lakumestan lakuja.

Lakumestan lakuja.

 

Namelli / Finlandia Candy Oy

Vuonna 1989 Vaajakoskella perustettu Namellin tuotanto siirrettiin 2000 Suomussalmelle. Sen tuotevalikoimaan kuuluvat suklaa- ja hedelmämakeisista marmeladiin. Tuotteita löytyy irtokarkkeina ja pussitettuina. Tunnistettavimipia ovat varmaan perinteiset piparminttupastillit, jotka löytyvät tuotevalikoimasta nimellä Pohjanmaan pastilli sekä vadelmavene. Myymälästä tarjolla erikoistarjouksia sekä tuotteita, joita muualla ei ole tarjolla.

 • Osoite: Jalokarre 5, 89600 Suomussalmi
 • Avoinna: ma-pe 9-17 Kesäaukioloajat: ma-pe 9-19, la 9-16 la 9-18 ja su 11-16 su 11-19

Namellin tarjontaa.

Namellin tarjontaa.

 

Namitupa

Jos olet saanut mp-ajoluvan samalla, kun suoritit ajokortin, voit muistaa kuinka pussissa myytiin salmiakkijauhetta. Mukaan tuli ohut pilli, jolla suolaista herkkua yritettiin pussista imeä, kunnes pilli meni tukkoon. Saman makuelämyksen (ilman pussia ja pilliä) tarjoilee Ilmajokinen Namitupa. Pöyröö Pulveriksi nimetty salmiakkijauheherkku valittiin vuoden 2012 parhaaksi salmiakkituotteeksi. Lisäksi tuotevalikoimasta löytyvät perinteinen polkka- ja nekkukaramellit.

Ennakkovarausten ja -ilmotusten perusteella Namitupa pyrkii järjestämään tuotantonsa niin, että lasiseinän läpi pääsee seuraamaan, kuinka menneiden vuosikymmenten koneilla vielä tänäkin päivänä valmistetaan perinteisiä polkkakaramellejä ja tikkareita. Jos oikein hyvin käy karamellileipurilta voi saada maistiaisiksi tuoretta karkkimassaa.

 • Osoite: Kauppatie 25, 60800 Ilmajoki
 • Avoinna: ma-pe 9-17, kesäkaudet la 10-14. Varauksesta myös muina aikoina

Pöyröö puluveri ja Namitupa.

Pöyröö puluveri ja Namitupa.

 
 

Suklaatehdas Dammenberg

Täältä löytyy suklaata todella kaikille herkkusuille. Dammenbergin suklaat ovat allergiavapaita, sillä ne eivät sisällä pähkinää, gluteenia tai kananmunaa. Valikoimista löytyy suklaata ilman soijaa, maitoa ja sokeria, eli vegaanitkin voivat nauttia näitä suklaaherkkuja huoletta. Suklaa valmistetaan käsityönä. Tilauksesta tehtaalla järjestetään suklaatasting-iltoja 2-15 hengelle.

 • Osoite: Varastotie 1, 33880 Lempäälä
 • Avoinna: ma-pe 8-16

Suklaatehdas Dammenberg.

Suklaatehdas Dammenberg.

 

Suojärven suklaatila

Suklaatila valmistaa Ylöjärven maaseudulla käsityönä suklaaherkkuja. Suklaan makujen antajana käytetään kotimaisia marjoja, erillaisia pyreitä, jauheita ja alkoholijuomia. Tuotteet ovat pääsääntöisesti säilöntäaineettomia. Varauksesta täälläkin järjestetään maistijaisia 5-40 henkilön ryhmille. Suklaamaistiaisten yhteydessä suklaan lisäksi pääsee tutustumaan Suojärven tilan vaiheista ja suklaan työstämisestä.

 • Osoite: Liivalammintie 75, 34140 Mutala (Ylöjärvi)
 • Avoinna: ma-pe 9-15

Suojärven Suklaatila.

Suojärven Suklaatila.