1. Mikään ei ole koskaan enää entisellään

Yhtäkkiä huomaat, että kaikki onkin paljon mukavampaa kuin aiemmin. Jos elämäsi on ollut jotenkin tasapaksua, niin siitä ei tarvitse kantaa enää murhetta. Odotat joka ajoreissuasi kasvavalla intohimolla, etkä koskaan voi tietää, mitä matkalla tapahtuu. Moottoripyörän selkään astuessasikin suusi on messingillä. Ymmärrät, miksi ennenvanhaan avokypärien aikakaudella motoristien purukalusto oli täynnä hyönteisiä.

2. Vanhat tiet ovatkin uusia

Olet ajanut samoja teitä mahdollisesti päivittäin autollasi ja tylsistynyt niihin totaalisesti. Ajaminen on mekaanista ja puuduttavaa. Ajat moottoripyörällä samaa tietä, ja yllättäen vanha tiesi on täynnä ihmeellisiä asioita, joita et ole koskaan aiemmin huomannut. Mietit ihmeissäsi, miksi et ole koskaan aiemmin huomannut niitä, vaikka ne ovat koko ajan olleet silmiesi edessä?

Ajattele, mitä mahdollisuuksia sellaiset tiet tarjoavat, mille et ole aiemmin eksynyt minkäänlaisella ajoneuvolla? Avoimen Tien kutsu...

3. Olet osa perhettä

Minne tahansa menetkin, siellä missä on moottoripyöräilijöitä, olet yksi heistä ja siten osa perhettä. Kynnys tulla juttusillesi on pienempi ja päinvastoin. Monien meidän kokemukset osoittavat, että missä apu on tarpeen, sieltä motoristiperheen joku yllättävä ennaltatuntematon jäsen löytää sinut.

Perheenjäsenten kanssa riittää myös keskusteltavaa paljon tavallista pidempään. 

Kuvaa MP-messuilta 2016.

Kuvaa MP-messuilta 2016.

4. Autoilijat ovat arvaamattomia

Paitsi että autoilijat ajavat vallitsevaan nopeusrajoitukseen nähden liian hiljaa tai sitten älyttömän kovaa, he ovat myös täysin arvaamattomia. Kun autoilijoista on kyse toteat, että kuka tahansa heistä voi toimia täysin irrationaalisesti. Ja varsin usein heiltä jää huomaamatta olemassaolosi.

Syynä voi olla se, että he käyttävät matkapuhelinta tai ajavat turtuneen tylsistyneinä päivittäistä työmatkaansa tunkkaisissa kopperoissaan. Koeta ymmärtää, varoa ja muistaa, että olet heille näkymätön.

5. Matkat lyhenevät

Hämmentävää kyllä. Samalla kun ajomatkaltasi löydät koko ajan uusia asioita ja uutta ihmeteltävää, olet jotenkin aina liian nopeasti perillä. Matkat voisivat jatkua pidempäänkin. Usein myös silloin, kun on liian kuuma tai kylmä, sataa tai tuulee mahdottomasti.

Matkanteko alkaa tavaroiden pakkaamisesta ja pukeutumisesta ajamista varten - kyllä, joskus pukiessa tulee todella kuuma, onneksi ajoviima sitten yleensä hoitelee tilanteen. Ennen kuin itse on kokenut kaiken, ei jaksa ymmärtää, miten joku viitsii kerrospukeutua kesähelteellä raskaisiin ajovarusteisiin.

Todellisuudessa se on melkein kuin meditaatiota tai rituaali. Mielesi rauhoittuu ja valmistautuu jo etukäteen ajamista varten.

6. Olet läsnä

Voit ajaa välillä nopeastikin, mutta ajaessasi sinulla ei ole kiire, vaan olet tässä ja nyt. Mielesi on laskeutunut oikeasti siihen, mitä teet ja se on arvokas asia. Kun kiire ja mielessä vellovat miljoonat asiat rauhoittuvat edes hetkeksi, jaksat taas arkea paremmin. Tosin, jos ajat moottoripyörällä työmatkasi, niin onko sinulla ainainen sunnuntai ja sunnuntaimieli?

Kuvaa MP-messuilta 2016.

Kuvaa MP-messuilta 2016.

7. Arvomaailmasi muuttuu

Varsin usein huomaat ajattelevasi elämääsi moottoripyöräily ja siihen liittyvät asiat edellä. Mikä aiemmin oli sinulle täysin vierasta, on nyt elämääsi, ja monet vanhat arvot saavat väistyä. Ystävien ja perheen merkitys kasvaa, liikenteessä opit osin välttämättömyyden pakosta ajattelemaan aiempaa enemmän muita tielläliikkujia ja heidän etujaan. Tämä asenne on sinulla edelleen, kun talveksi siirryt auton rattiin, ja siitähän ei ole kuin hyvää sanottavaa. Kaikkien tielläliikkujien kunnioittaminen ja huomioonottaminen on yhteinen etu.

Tässä me moottoripyöräilijät voimme näyttää hyvää esimerkkiä riippumatta siitä, millä olemme matkassa tien päällä.

8. Pyöräsi rooli muuttuu

Tämä voi olla vähän nolonkin tuntuista, mutta moottoripyöräsi muuttuu ajan myötä sinulle tosi läheiseksi. Se on enemmänkin kaverisi ja ratsusi kuin pelkkä sieluton metalli-, muovi- ja kumimöhkäle.

Koette yhdessä paljon sekä Tien päällä että tallissa, eikä sellainen voi olla jättämättä jälkiään sinun ja pyöräsi suhteeseen. Moni on antanut pyörälleen lempinimen, eikä aiheetta. Tiedät, että siihen voi luottaa, kunhan huollat tai huollatat sen säännöllisesti ja muistat tankata ajoissa.

Lisäksi sen kanssa on helppo keskustella, kertoa sille surunsa ja ilonsa. Pyörä harvemmin väittää vastaan, hiljaisuus on ymmärtämisen merkki.

Joka pyörällä on lisäksi erilainen persoonallisuutensa. Joku voi olla virkku ja virma kuin nuori orivarsa, toinen rauhallinen ja unelias. Yksi voi olla kevyt ja ketterä, toinen raskas ja vakaa. Todennäköisesti pidät siitä joka tapauksessa todella paljon, koska olet isolla sydämellä sen itsellesi valinnut.

Nauttikaa pyöristänne ja kesästä sekä motoristeista ympärillänne.