Husky Monument on perustettu melkein 30 vuotta sitten kuolleitten off-road-moottoripyöräiljöiden kunniaksi. Sen pystytti ryhmä moottoripyöräileviä ystävyksiä istuttamalla erään kaverin Husqvarnan keskelle sitä moottoripyöräreittiä, jota he kaikki olivat yhdessä ajelleet.

Husky Monument on halkaisijaltaan noin 18-metrinen ympyrä, ja siihen kuuluu "Huskyn" lisäksi muistokiviä ja -patsaita, useiden kymmenien moottoripyöräilijöiden - sekä miesten että naisten - muistolle. Sen huipulla on sään pieksemä Yhdysvaltain lippu heilumassa tuulessa.

Sitä ei varsinaisesti ole merkitty mihinkään karttaan, mutta esimerkiksi Google Maps löytää sen haulla. Se sijaitsee noin 24 kilometrin päässä lähimmästä päällystetystä tiestä ja miltei 50 kilometrin päässä lähimmästä asutusta kaupungista, mutta todelliset motoristit löytävät kyllä tiensä sinne pyhiinvaellusmatkaa varten.

Erämaaseeprat

Alkuperäinen monumentti perustettiin vuonna 1987, kun Desert Zebras Motorcycle Club eli Erämaaseeprojen moottoripyöräkerho päätti muistaa ystäväänsä Jim Ericksonia. 46-vuotias erämaakilpa-ajojen veteraani oli tappanut itsensä. Hänen ystävänsä olivat surun murtamina päättäneet kunnioittaa hänen muistoaan pystyttämällä hänen moottoripyöränsä autiomaahan osin betoniin valettuna.

Monena vuonna Ericksonin ystävät ajoivat joka viikonloppu monumentille osoittamaan kunnioitustaan. Vuosien mittaan myös muita muistoesineitä alkoi ilmestyä paikalle. Saapaspari valettuna betoniin, kypärä ja suojalasit, hautakiviä tai -laattoja istutettuna hiekkaan aikaa uhmaamaan.

Kymmenessä vuodessa paikasta oli kehittynyt ainakin 12 muunkin kuljettajan muistomerkki.

Myös muitten Erämaaseeprojen hautakiviä ja muistolaattoja alkoi vähitellen ilmestyä paikalle, myös heidän, jotka aikoinaan ajoivat Ericksonin kanssa.

Kunnia erämaassa

Los Angeles Times kertoo, että paikalla on tällä hetkellä miltei sata erilaista laattaa, kiveä ja merkkiä, joista jokainen on osoitettu jollekulle kuolleelle motoristille. Osa heistä on kuollut erämaassa ajaessaan, jotkut onnettomuuksiin muualla tai sairauksiin tai korkean iän myötä, mutta monet ovat vierailleet monumentillä ja ilmaisseet toiveensa tulla samalla tavalla muistetuiksi.

Ensimmäiset kunnian saaneet olivat kaikki ystävyksiä. Myöhemmin tulleet eivät välttämättä ole tunteneet alkuperäisen Huskyn omistajaa, mutta he kaikki jakoivat hänen intohimonsa ajaa etäisiin paikkoihin.

Husky Memorial sijaitsee Valtion maanhallintaviraston mailla, ja jo vuosien ajan on huhuttu, että virasto haluaa repiä monumentin. Syynä olisi se, että virasto pelkää, että alueelle saattaa kehittyä laittomien asuinrakennusten suma.

Moisia aikeita ei ole, viraston edustaja takaa, vaan muistomerkki saa edelleen kehittyä omaan tahtiinsa niin kauan, kuin se ei aiheuta mitään vaaraa kenellekään ihmiselle tai ympäristölle.

Asiasta kertoi varsin laajassa jutussa Los Angeles Times. Mikäli paikka kiinnostaa, Googlen karttatiedot ja lisää valokuvia löytyy tämän linkin takaa.