Mike Schramin ja hänen vanhempiensa moottoripyörämatka maapallon ympäri kesti reilut kolme ja puoli vuotta. Sinä aikana kilometrejä kertyi yli 120 000 ja he ehtivät vierailla 53 maassa.

Suomessa Schramit vierailivat vajaat kaksi vuotta sitten matkallaan. Linkki siitä kertovaan juttuumme tämän sivun lopussa.

Mike kertoo, että he eivät tosiaankaan pyrkineet ajamaan maailman ympäri nopeimmalla mahdollisella tavalla, vaan tavoitteena oli matkustaa hitaasti sekä kokea ja ymmärtää ne maat, joiden läpi kulki.

– Löysin itseni niiden minulle vieraiden kulttuurien kautta, jotka kohtasin. Kulttuurien, jotka halusin oppia tuntemaan, ja joita halusin kunnioittaa. Olinhan vain vieras, ja toivoin olevani tervetullut sellainen.

Mike Schram ja kulkupeli.

Mike Schram ja kulkupeli.

Katsojan mieleen tulee helposti kysymys, miksi tehdä tällaista. Schramitkin joutuivat myymään talonsa ja omaisuutensa saadakseen matkansa rahoitetuksi. Mike oli 14-vuotias, kun hän sai idean tästä matkasta, ja 16-vuotias juuri mp-kortin saanut, kun he lähtivät matkaan.

– Olen nähnyt niin monien nuorten ihmisten tuhlaavan nuoruutensa kaikenlaiseen turhaan, mitä en edes viitsi ajatella. Toivon tällä voivani osoittaa, että tuolla jossain on olemassa kaunis maailma. Hieno maailma, joka on täynnä mahtavia ihmisiä. Siinä on syy, miksi haluan tehdä tätä, ja pitää tätä blogia, jotta muut ovat voineet nähdä ja kokea pienen osan siitä, mitä koen. Ja toivottavasti saan heidät matkaan myös, Mike toteaa blogissaan.

– Kun aloitin tämän, niin silmissä väikkyi erilaisia uhkakuvia. Vaarallisia rajanylityksiä sekä maita, joihin menemisen kerrottiin merkitsevän varmaa kuolemaa. Jos uskot puoliakaan huhuista, et voi mennä minnekään. Kun lopulta olet noissa maissa, todellisuus on varsin erilainen. Ihmiset ovat perusolemukseltaan samanlaisia, mihin tahansa menetkin. Olen tavannut upeita ihmisiä joka maassa, missä olen tähän mennessä vieraillut.

Yhteisöllisyys ja ihmiset

– Vaarallisin hetki taisi olla, kun melkein törmäsimme päistikkaa hirven kanssa Kanadassa. Ja kun neljä rekkaa yritti ohittaa toisiaan rinnallani Hondurasissa.

Mielenkiintoisimmiksi käymistään maista Mike nimeää Meksikon kulttuurin ja ihmisten vuoksi sekä Norjan pelkästää sen kauneuden takia. Myös Kazakhstan jätti häneen jälkensä, koska "siellä ei ole tuhansiin kilometreihin ketään missään".

Huolimatta salmonellasta ja ruokamyrkytyksestä Intiassa sekä myrkyllisen hämähäkin puremasta tai toisesta ruokamyrkytyksestä Myanmarissa, mies kertoo, että hänelle suurimman merkityksen antoi hänen tapaamiensa ihmisten ystävällisyys.

Vaihtaisinko tuohon?

Vaihtaisinko tuohon?

– Yhteisöllisyyden merkitys on suurempi köyhemmissä maissa. Kaakkois-Aasiassa tai Keski-Amerikassa paikalliset ihmiset toivottavat sinut tervetulleeksi. En koskaan ymmärtänyt, miten tärkeitä ihmiset ovat, kun alat matkustaa. Ihmisten kohtaaminen ja heidän kanssaan keskusteleminen on erittäin tärkeä osa matkaasi. Se antaa sinulle uuden perspektiivin.

Mike ja hänen isänsä Aad ovat perustaneet Hollantiin kaupan myydäkseen erikoisvarusteita seikkailupyöriin sekä rakentaakseen maapallon kiertäjille käytännössä koetuksi toimivien reseptien pohjalta pyöriä. Lisäksi he järjestävät seikkailumatkoja. Lisätietoja Miken blogista täältä sekä heidän sivustoltaan. Jotain tämän suuntaista Mike suunnitteli jo kaksi vuotta sitten haastatellessani häntä. Asettuminen paikalleen vajaan neljän vuoden maailmankiertämisen jälkeen on varmasti vaikeaa.

Aiheesta aiemmin: Mike Schram: nuorimpana moottoripyörällä ympäri maailman