"Usein kysellään että missä ne peuraonnettomuudet sitten sattuvat Varsinais-Suomessa. Tein teille oheisen kartan Destian erinomaisella iLiitu-palvelulla, johon on merkitty keltaisella pallolla pelkästään vuosina 2014 ja 2015 tapahtuneet 2587 kpl alueen eläinonnettomuutta. Nyt on menossa sesonkiaika, jopa yli 10 kolaria per päivä. Olkka varovaissi!"

Näin todetaan Liikenneturvan Turun yhteyspäällikön Tapio Heiskasen Facebook-sivulla. Kun kyselimme häneltä tarkemmin ajatuksista kartan takana, niin mies totesi seuraavaa:

"Tein tuon ensin Varsinais-Suomesta kun se kuuluu lähinnä omaan alueeseen. Lupasin tosin maanantaina tehdä sellaisen myös Pirkanmaan ja Satakunnan alueelta. Karttaa saa toki julkaista, mutta lähteen Tilastokeskus iLiitu-palvelu olisi hyvä mainita. Palvelun tarjoaa Destia ja se on pääsääntöisesti kuntien liikenneturvallisuustyöhön tarkoitettu. Kartta oli kuitenkin sen verran pysäyttävä että ajattelin jakaa sen julkisena yksityisen fb-tilin kautta. Toiveenani on tietysti, että autoilijat ja toki kauden pidentyessä motoristitkin olisivat tarkkana tässä loka-marraskuun aikana."

Kiitos, Tapio tässä vaiheessa kaikkien varsinaissuomalaisten puolesta. Päivitämme tätä sivua sitä mukaa kuin hän julkaisee uusia karttoja. Ja tämä on varmaankin sellainen juttu, jota kannattaa jakaa kaikille, että kaikki tajuavat, miten tiheässä näitä onnettomuuksia tapahtuu.

Edit 17.10.2016 klo 10.02: Lisätty Pirkanmaan, Satakunnan ja Uusimaan kartat. Sekä Tapio Heiskasen kommentti tiedoksi:

"Ohessa kartat Satakunnan, Pirkanmaan ja Uudenmaan osalta. Tilasto ei erittele suoraan peurojen osuutta eläinonnettomuuksista, mutta esimerkiksi Varsinais-Suomessa peurojen osuus tästä kokonaismäärästä on 92%. Vaihdoin pohjan harmaaksi jotta pallot erottuvat selkeämmin."

Tapio Heiskasen tekemä eläinonnettomuuskartta Pirkanmaan alueelta.

Tapio Heiskasen tekemä eläinonnettomuuskartta Pirkanmaan alueelta.

Eläinonnettomuuskartta Satakunnan alueelta. Kartta Tapio Heiskanen.

Eläinonnettomuuskartta Satakunnan alueelta. Kartta Tapio Heiskanen.

Eläinonnettomuuskartta Uudenmaan alueelta. Kartta Tapio Heiskanen.

Eläinonnettomuuskartta Uudenmaan alueelta. Kartta Tapio Heiskanen.