– Tämä on kymmenes kerta, kun Oilhill MCC on järjestänyt MP-näyttelyn täällä Lapualla, eli meillä on juhlavuosi. Mp-näyttelyn järjestäminen aloitettiin aikanaan lähinnä pikkumuksuja ajatellen, että he näkisivät erilaisia menopelejä. Koska tapahtuma on suunnattu koko perheelle, niin tämä on "holiton tapahtuma" ja pidämme huolta myös siitä, että kaikki alkoholipitoinen juotava pysyy näyttelyalueen ulkopuolella. Tällöin perheen pienimmätkin voivat rauhassa nauttia tapahtumasta. Kävijöitä on ollut monena vuonna 170-250, parhaimmillaan 400. 200 kävijää olisi ihanteellinen, silloin kulut saadaan peitettyä ja kerhollekin jäisi vähän. Tällä ei ole tavoite rikastua, +/-0 riittää, siitäkin tulee hyvä mieli, Oilhill MCC:n presidentti Markku "Rölli" Mäenpää kertoo.

Keskiviikosta alkaen Oilhill MCC:n presidentti on tehnyt pitkää päivää MP-näyttelyn eteen.. Kuva: Motouutiset.fi / Eija Kyllönen

Keskiviikosta alkaen Oilhill MCC:n presidentti on tehnyt pitkää päivää MP-näyttelyn eteen.. Kuva: Motouutiset.fi / Eija Kyllönen

– Alusta alkaen kahvion ja makkaramyynnin tuotto on ohjattu lyhentämättömänä Lapuan Ponnistuksen junnuille, jonka toiminnassa olen itsekin ollut mukana jo 40 vuotta. Sopimus on, että rahat menevät nimenomaan suoraan junnuille, eikä esimerkiksi seuran saunaillanviettoon. He hommaavat myyjät ja minä myytävän tavaran. Vuosittain kanttiinin tuottona ollaan saatu lahjoittaa 300-350 euroa, mikä on enemmän kuin mitä itse ollaan seurana tienattu.

– Jäseniä Oilhill MCC:llä on 35, joista kahdeksan on ollut mukana MP-näyttelyn rakentamisessa. Keskiviikkona aloitettiin ja itse olen ollut täällä 12h/vrk, eli vähillä yöunilla mennään. Tavallisesti meillä ei ole kiirettä purkamisen kanssa, mutta nyt kymmenvuotisjuhlanäyttelyn kunniaksi haluttiin vähän lisää erikoisohjelmaa, kuten lapsille ongintaa ja stunt-show. Lisäksi järjestämme ensimmäistä kertaa MP-näyttelyn yhteydessä kesänavausbileet, eli kun näyttely loppuu kello 17.00, niin alue pitää saada tyhjäksi bändiä ja iltabileitä varten, jatkaa Markku Mäenpää.

Tämä Veeti Mäenpään omistama vm.-06 Kawasaki Ninja ZR-10R on palkittu jo kahdeksan kertaa Lapuan MP-näyttelyn komeimpana mopojen sarjassa. Ja palkittiin taas voittajana. Kuva Motouutiset.fi / Eija Kyllönen

Tämä Veeti Mäenpään omistama vm.-06 Kawasaki Ninja ZR-10R on palkittu jo kahdeksan kertaa Lapuan MP-näyttelyn komeimpana mopojen sarjassa. Ja palkittiin taas voittajana. Kuva Motouutiset.fi / Eija Kyllönen

Lapuan Ritamäen lavalle oli saatu 32 moottoripyörää, joista mopoja oli 10. Kuten MP-näyttelyihin kuuluu, näyttelyssä palkitaan eniten ääniä saaneet pyörät. Omat sarjat löytyvät sisätiloissa näytteillä olleille moottoripyörille sekä ulos pystytetyssä näyttelyteltassa olleille mopoille. Mopojakin oli ilahduttavan laaja kirjo. Korkeimmalle Gulf:in öljytynnyrin päälle oli nostettu Kawasaki Ninja ZR-10R vm.-06 

– Enimmillään näyttelyyn on otettu yli 40 pyörää. Pyörät jouduttiin laittamaan niin tiiviisti vierekkäin, että niistä pääsi näkemään vain keulan, joten nyt olemme hieman rajottaneet pyörien määrää. Näyttelyn kymmenen vuoden historian aikana tuo ulkona oleva Ninja on ollut pois vain kerran. Kahdeksan kertaa kyseinen pyörä on äänestetty näyttelyn parhaaksi mopojen sarjassa.

Kerhomme jäsen Hämiksen mopoja on näytillä kaksi 160cc ja 85cc, Monkeyn pohjalle hänen itsensä alusta lähtien muokaamat versiot. Honda Monkey on ennenkaikkea halpa mopo varioida. Juhani Palmun vm.-85 Monkey on puolestaan entisöity pieteetillä. Museorekisteripapereissakin lukee, että se vastaa täysin alkuperäistä. Vanhoja kiinnostavat Pappatunturit ja junnuja tietysti Monkeyt ja mopot, Mäenpää toteaa.

Simo Tonttin  Harley Davidsoniin rakentama sivuvaunu on suunniteltu koiran tarpeita vastaavaksi.

Simo Tonttin Harley Davidsoniin rakentama sivuvaunu on suunniteltu koiran tarpeita vastaavaksi.

– Mielenkiintoista nähtävää löytyy kaikille. Moottoripyörien puolella voittoja on mennyt laidasta laitaan. Näyttelyn pyörät ovat pääasiallisesti tästä lähistöltä, mutta vuosittain saadaan mukaan pyöriä kauempaakin. Tänä vuonna Joensuusta ja Juankoskelta asti. Sivuvaunu-Harrikka tulee Joensuusta. Simo Tontti on rakentanut tuon sivuvaunun lähinnä Leonberg-rotuiselle koiralleen. Vaunun sivut ovat filmivanerista ja etu- sekä takaosat on taivutettu rosteripellistä. Takana on avattava luukku, että koira pääse helposti kyytiin ja kyydistä pois.

Sivuvaunu-harrikkaa täydentää perässä vedettävä vaunu.

Sivuvaunu-Harrikkaa täydentää perässä vedettävä vaunu.

– Mikko Pirinen on kerhomme jäsen, mutta asuu Juankoskella. Hänen Harrikassaan on komiat maalaukset. Timo Erosen rakentama Norton 750 Cafe Racer voitti tänä vuonna Classic-sarjan Keski-Suomen MP-näyttelyssä Jyväskylässä, listaa Mäenpää.

Norton 750 Cafe Racer voitti Classic-sarjan Jyväskylässä.

Norton 750 Cafe Racer voitti Classic-sarjan Jyväskylässä.

– Toivottavasti huomenna olisi vähän parempi keli kuin tänne tullessa. Sai tehdä töitä, että pyörän sai pestyä kurasta ja hiekasta. Ja onhan se muutenkin mukavampi ajaa takaisin kotiin hyvässä säässä, kommentoin Mikko Pirinen.

Mikko Pirinen ja näyttelyyn kiillotettu vm-02 Harley Davidson.

Mikko Pirinen ja näyttelyyn kiillotettu vm-02 Harley Davidson.

Lapuan Ritamäen lava on ideaali paikka MP-näyttelyn järjestämiseen. Parkkitilaa löytyy, tosin sitä oli nyt hieman rajoitettu stunt-näytöksen takia (josta erikseen lisää). Ennen kaikkea näyttelyn pääasia, eli pyörät olivat hyvin esillä ja kuten Mäenpää jo totesikin, niin varmasti kaikille löytyi mieluisaa ihailtavaa. Tästä on varmasti hyvä jatkaa komiasti eteenpäin tulevinakin vuosina.

Yksityiskohta Mikko Pirisen H-D:n tankista

Yksityiskohta Mikko Pirisen H-D:n tankista

Ville Harjun omistama sivuvaunurottapyörä K-750 on vuosimallia 1963

Ville Harjun omistama sivuvaunurottapyörä K-750 on vuosimallia 1963

Palkitut pyörät:

Mopoluokka

  • 1 Veeti Mäenpää kutistunut Kawasaki Ninja ZX-10R vm 2006
  • 2 Juha Palmu Honda Monkey vm 1985 museorekisteröity, vastaa täysin alkuperäistä.
  • 3 Hämis Rakennettu Honda YCF suomi 100v.


Moottoripyörät

  • 1 Mika Pirinen H-D FLHTCUI vm.2000
  • 2 Konsta Kukkola Kawasaki ZX-6R Stunt vm 2005
  • 3 Petri Ruismäki Kawasaki Z900 vm 1973


Erikoispalkinto tyylikäs muotoilu

  • Timo Eros, mopo Vega 2000S vm 1958


Erikoismaininta Paras Retro

  • Timo Eros Norton Caferacer 750 vm. 1969, pyörässä Dunstall-osia.
 

Aiheesta aiemmin: Oilhill MCC on aktiivisesti nuorisotyön hyväksi toimiva moottoripyöräkerho

Näyttelyn moottoripyörät videolla:

Näyttelyn mopot videolla.