– Jumbo Run järjestetään yhteistyössä sivuvaunumotoristien ja paikallisten kehitysvammaisyhdistysten kanssa, kertoo Suomen Sivuvaunuyhdistyksen puheenjohtaja ja toisen sukupolven sivuvaunumotoristi Peter Rautanen

Lauantaina Virvelirannassa Hämeenlinnassa oli paikalla yöpymässä 11 sivuvaunumoottoripyörää sekä viisi soolopyörää. Muutamia vaunupyöriä tuli lisäksi paikalle päivämutkin.

Tästä se lähtee. Kuva Piela Auvinen

Tästä se lähtee. Kuva Piela Auvinen

Ajelutus aloitettiin jo kello 10 aamulla ja lopetettiin kello 14 aikoihin. Väillä oli ruokatauko, mutta kuskit ajoivat melko monta ajelutuskeikkaa, jossain 2-10 välillä per pyörä. Ilmeisesti homma oli kivaa, sillä kehitysvammaisia oli paikalla vain rajallinen määrä, alle 40, joten useimmat heistä pääsivät vaunun kyytiin useita kertoja.

– Virvelinranta on toimintakeskus, joten siellä ei varsinaisesti ole asukkeja, vaan lapset tuotiin tänne paikalle kotoaan tai asuntoloista, Rautanen kertoo. – Teimme asiassa yhteistyötä Hämeenlinnan seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa.

Matkaan. Kuva Piela Auvinen

Matkaan. Kuva Piela Auvinen

Peter Rautanen on itse saanut kipinänsä sivuvaunumoottoripyöräilyyn isältään Eero Rautaselta, joka myös oli paikalla.

Ensimmäinen suomalainen Jumbo Run järjestettiiin Ahvenanmalla vuonna 1986. Kokoontumisajoa on järjestetty joka vuosi sen jälkeen. Nyt järjestetty oli jo 31. Jumbo. Mikä tässä kiinnostaa niin paljon, että sitä jatketaan vuodesta toiseen?

– Parasta tässä hommassa on kyydittävien vilpitön ilo ja onnellisuus. Meidät toivotettiin tervetulleiksi toistenkin, Peter Rautanen kertoo. – Itse olen ollut mukana ensin isäni kanssa, mutta sitten vuodesta 2011 alkaen mukana omalla sivuvaunupyörälläni.

Virallinen pelastuskoira tarkkana. Kuva Piela Auvinen

Virallinen pelastuskoira tarkkana. Kuva Piela Auvinen

– Vuodesta 2011 lähtien kelit ovat aina olleet kohdallaan, niin kuin nytkin. On erittäin hieno ilma, kun ei ole liian kuuma eikä liian kylmä.

Peter on ollut kerhon puheenjohtajana jo kahden vuoden ajan. Jäsenistöä on noin 40, mutta lisääkin mahtuu. Sivuvaunumoottoripyöräily on hänen mukaansa hieno, koko perhettä yhdistävä laji. Ja mikä sen hienompaa, kuin osallistua tämäntyyppiseen tapahtumaan, jossa tuotetaan iloa muille, ja muistetaan, että kehitysvammaiset ihmiset ovat luonnollinen osa elämäämme siinä missä kaikki muutkin.

Peterin lisäksi tapahtumassa oli mukana muitakin toisen sukupolven sivuvaunumotoristeja, joten hieno perinne saanee jatkoa. Osa varttuneemmista sivuvaunumotoristeista oli ollut mukana jo ensimmäisessä Jumbossa, joten hyvä asia kiinnostaa selvästi.

31. Jumbo Run vauhdissa. Kuva Piela Auvinen

31. Jumbo Run vauhdissa. Kuva Piela Auvinen

JumboRunissa ideana on, että motoristit ajeluttavat kehitysvammaisia koko päivän ajan ja saavat vastapalkaksi yöpymispaikan sekä ruuan. Tapahtuma on aina maksuton osallistujille. Sivuvaunuyhdistyksen lisäksi tapahtumaa olivat tänä vuonna järjestämässä Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinna-Vanaja seurakunta ja Hämeenlinnan seudun Kehitysvammaisten Tuki ry.

Kaikki kunnossa? Kuva Piela Auvinen

Kaikki kunnossa? Kuva Piela Auvinen

Sivuvaunuyhdistyksen sivulle pääset tästä.

Kyytiin! Kuva Piela Auvinen

Kyytiin! Kuva Piela Auvinen

Soppatykillä. Kuva Eero Rautanen.

Soppatykillä. Kuva Eero Rautanen.