–  Tämä on jo 14. kerta, kun Saturday on the Raceway järjestetään. Alunperin tapahtuma oli tarkoitettu brittipyörille ja Harley-Davidsoneille, mutta myöhemmin tästä muotoutui sekapyörätapahtuma kadunmiehelle, kertoo Koskenkorwa MC:n puuhamies Martti "Mara" Mäki-Jouppila.

– On paljon sellaisia moottoripyöräilijöitä, jotka eivät ikinä muuten pääse ajamaan radalle kokeilemaan, joten tämä tapahtuma on koettu todella tarpeelliseksi. Kilparadalla voi  harjoitella mutka-ajoa ja pyörän hallintaa muun liikenteen häiritsemättä. Rata on turvallisempi paikka kuin katu: radan pinta on täysin sileä normaaleihin kuoppaisiin ja uraisiin maanteihin verrattuna, eikä täällä ole tolppia tai viemärinkansia haittana, ajokouluttajana leipänsä tienaava Mäki-Jouppila pohtii.

Mara Mäki-Jouppila lupasi ensi vuodellle - se kun on juhlavuosi - vielä jotain 'spesiaalimpaa'.

Vihreä, keltainen ja punainen

– Radalla-ajo jaettu kolmeen eri vuoroon: vihreään, keltaiseen ja punaiseen. Vihreällä vuorolla ajavat aloittelijat, jotka eivät koskaan aiemmin ole olleet radalla tai ovat olleet siellä hyvin vähän. Perinteisesti järjestämme kello 12 vihreällä vuorolla ajo-opastuksen, joka sisältää ohjattuja ajokierroksia. Niiden aikana käymme läpi sen, mitä linjoja radalla kannattaa ajaa.

Vihreällä vuorolla radalla voi olla pyöriä Harley-Davidsonista Hayabusaan. Keltaisella taas ajavat he, jotka osaavat jo jotakin ja punaiseen vuoroon osallistuvat yleensä enimmäkseen kilvettömät kisapyörät. Siihen osallistuvista moni ajaa myös kilpaa. Pyörinä onkin sitten mm. MV Agustoja ja Ducateja.

Saturday on the Raceway

Parhaimmillaan tähän tapahtumaan on osallistunut noin 500 henkilöä. Kaikki heistä eivät edes aja, vaan osa tulee vain katsomaan kuka ajamista, kavereita, tai sitten näytteilleasetettuja pyöriä. Meillä on täällä Drive-In-näyttely, johon voi tuoda oman pyöränsä arvioitavaksi. Yleisö äänestää kisaan osallistuneista voittajan, Mäki-Jouppila selventää.

Saturday on the Raceway

Motoristihenkinen tapahtuma

Käymme välillä radalla ajamassa, ja sen jälkeen maistuivat makkarat ja kahvi. Hinta sitten pistääkin ihmettelemään: kolme makkaraa ja kaksi kahvia yhteensä viisi euroa. Kaupalliset tavoitteet eivät ilmeisesti ole pääasia?

– Toki me yritämme saada varoja kerhotallin lämmitykseen talveksi, Mara toteaa. – Enkä tiedä, miten sitten lopulta onnistumme, se selviää vasta huomenna, mutta perusidea on, että tämä on motoristihenkinen tapahtuma, ja hinnat ovat sitten sen mukaiset. 10 euroa osallistumisesta ratapäivään on myös edullinen hinta verrattuna siihen, että maksaa normaalin ratapäivämaksun.

Saturday on the Raceway

Illalla meillä on motoristien kesken tallilla Koskenkorvalla yksityistilaisuus, johon voi osallistua. Paikalla on rompetori kello 17:sta eteenpäin. Teltat ovat jo valmiina odottamassa myyjiä. Se on loistava tilaisuus päästä eroon nurkkiin kerääntyneistä rojuista - nehän voivat sitten olla toisille aarteita, Mäki-Jouppila myhäilee.

– Ensi vuosi on meillä juhlavuosi, joten luvassa on jotain erikoisempaa, mutta eipä vielä paljasteta asiaa tarkemmin.

Pyöriä riitti joka erään.

Saturday on the Raceway

Saturday on the Raceway

Paikalla oli myös stuntajaja.

Saturday on the Raceway - kuvaa radalta.

Saturday on the Raceway - kuvaa radalta.

Saturday on the Raceway - kuvaa radalta.