Ensimmäisellä soittokerralla Laitilalla oli "tilanne päällä" ja hän pyysi soittamaan myöhemmin.

– No nyt on rauhallinen paikka. Oon metällä ja koira haukku teertä puuhun, niin piti ampua se pois kuleksimasta, Mikko Laitila jutteli, kun saimme hänet puhelimella kiinni.

Tulevana viikonloppuna järjestetään Pohjoisen Pystymettä. Tapahtumapaikaksi kerrotaan ennakkotiedoissa, että "sama kuin aina" eli missä ja miten sinne löytää?

– Se on ollu meillä varmaan 20 vuotta, ellei ylinkin niin aina tuo Reissumiehen Neste, ennen se oli Esso, mutta muuttu sitten Nesteeksi, niin sieltä on saanut kartan. Suurin osa porukoista on vanhoja kävijöitä, niin soittavat mulle, että mihin päin tullaan, ei käy edes karttaa hakemassa. Ei paikka mikään salaisuus ole, suurin piirtein samassa paikassa kuin viime vuonna. Se on...mikähän järvi se on...Niininjärviköhän se on?

Mikko Laitila on Pystymettän kantava voima. Kuva Piia Korhonen.

– Voit kirjottaa, että sama paikka kuin viime vuonna. Miltein sama paikka onko siinä nyt 300 metriä eroa. Opasteet löytyvät Itäpuolen tien poskesta, mikä menee Rovaniemeltä lähtee Kittilään, niin sen tien poskesta löytyy opastus perille. Siinä lukee Suopajärvi 12, siinä risteyksessä. Joku 40, mitäköhän siitä tulee Rovaniemeltä, siitä Citymarketin risteyksestä jotain 48 kilometriä, en ole ikinä mitannu sitä.

Mutta kyllä suurin osa porukkaa tietää ja varsinki kun tulevat, että "perkele taas se pietään samassa paikassa". Ensimmäisen kerran historian aikana peräkkäisinä vuosina on nyt sama paikka. Olen ollu kesäaikana vähän kiireinen, niin en ole kerjenny uutta paikkaa katella, ja viime vuonna sinne jäi niin paljon polttamattomia puita, niin siksi pietään samassa paikassa.

Jos on ehtinyt laittaa moottoripyöränsä jo talviteloille, niin voiko tulla autolla?

– Sinne saa tulla vaikka linja-autolla, perille pääsee. Siellä on näitä talvirallin kävijöitä, jotka tulevat autollakin. Ruskaretket menossa. "Mazda-Virtanen" on varmasti siellä, mutta sillä ei ole enää Mazdaa. Sillä on joku Fordi tai mikä lie Nissani sillä nyt oli. Se on käynyt varmaan viimeiset 20 vuotta autolla siellä. Ei me sorsita ketään. Jos on joskus moottoripyörää kattonu, niin tervetuloa.

Rallin osanottajia pyörineen. Vuosi 2011. Kuva Jarkko Laukkanen.

Kuinka mones Pohjosen Pystymettä tämä on?

– Oisko se 35 tai sinne päin. -83 ollut ensimmäisen kerran, siitä laskee. Eikö se ole aika lähellä 34 tai 35? Minulta itseltäni on ensimmäiset kolme Pystymettää jääny, etten ole kuulunut kerhoihin tai mihinkään, ne on jääny mulla välliin, mutta sen jälkeen oon kaikki ollu meikäläisen järjestyksessä. Mie ne oon aina teheny, katon paikat. Pientä kokemusta on asiasta.

Paljonko on ollut keskimäärin kävijöitä?

– Sikahuonot kelit kun on, niin oisko 50-60 pyörää? Sitten kun on parempi keli, niin on menty yli sadankin. 126 taitaa olla kaiken huippu, mitä on ollut. Se alkaa olla jo liikaa porukkaa. Mie vähän säädän sitä, että jos alkaa tulemaan liikaa jengiä, niin vien sen niin huonon tien päähän, että porukkaa karsiutuu pois matkasta. Tällä periaatteella on aina toimittu.

Nuotio 2011. Kuva Jarkko Laukkanen.

Koska ja kuinka isolla porukalla alkaa rallivalmistelut?

– Pitää tuossa torstai-iltana rueta kattelemaan vehkeitä kasaan. Perjantaina alkaa ralli. Aika monta kertaa olen ollut yksinkin. Lähinnä Tuomikosken Eero ja Kaijan Jouni ovat olleet kaverina. Veikko Harjuniemi oli aikanaan aktiivisin kaveri, mutta hän on edesmennyt. Nää kaksi kaveria ovat olleet järkiään mukana, jos sieltä meidän kerholta kukaan mukaan lähtee. Semmosia päiväkävijöitähän siellä riittää kyllä, jopa oman porukan tiimoiltakin, mutta valitettavasti tämä on kulminoitunut meikäläiseen. Epäilen, että jos lopetan tuon systeemin niin se kuihtuu koko tapahtuma.

Miten suuri on rallimaksu?

– Ralli on maksuton. Valtion, kaikkien yhteisillä mailla ollaan. Polttopuut ovat meidän puolesta. Meillä on muutama puolijoukkueteltta alueella pystyssä, että sinne pääsee majoittumaan. Metsähallitukselta haetaan maapuulupa. Meillä perustuukin siihen, että paikka on hyvä, kun siellä on paljon polttopuita. Ennen katottiin maisemiakin, mutta nykyään ei ole katottu viiden viimesen vuoden aikana oikeastaan mitään muuta, kuin mistä löytyy paljon hakkuutähteitä, niin sinne mennään.

Täällä Rovaniemen pohjoispuolella pyöritään sen takia, kun olen kotoisin tuosta Meltauksesta. Kaikki ihmiset tietävät ympäri kyliä/lähikyliä, että mikä on tapahtuman nimi, niin ne eivät välitä meistä mitään. Saahaan olla ihan rauhassa. Ja kun ollaan aina hoidettu hommat siihen malliin, että lähtiessä rallipaikalla on vähän puhtaampaa, kuin sinne mentäessä. Ei ole ollut metsähallituksen kanssa mitään ongelmia.

Olemisen iloa 2011. Kuva Jarkko Laukkanen.

Aika hyvin ne (rallikansa) uskoo nykysin meikäläistä, mitä minä niille sanon. Ainahan siellä joku kaataa vääriä puita, mutta sekin on normaalia. Täytyy vain vähän nuhdella "rikoksentekijöitä" ja olen aina sanonut, että mie ilmotan teän nimen Metsähallitukselle, jos tulee jotain selvityksiä, niin saatta ite vastata tekosistanne. Sen takia me ei mitään maksuja peritä, koska kaikki ovat siellä omalla vastuullaan. Jos alkaisimma perimään maksuja, niin meille tulisi velvollisuuksia. Ennen vanhaan olikin kyltti rallipaikalla: "Olette paikalla omalla vastuulla. Pitäkää JÄRJESTÄJISTÄ hyvää huolta", Mikko Laitila kertoo naureskellen.

Viime helmikuussa järjestit myös Talvirallin Meltauksessa. Saadaanko sille jatkoa?

– Kovasti ovat sanoneet, että pidettäisiin uudestaan, mutta sanoin heti, ettei ole mitään mahdollisuuksia. Kyllä saa joku muu pitää talvirallit ihan rauhassa. Talviralli oli eri paikassa kuin Pystymettä. Talviralli pitää olla sellaisessa paikassa, että pystyy huoltamaan porukkaa: lämpimät tallit ja saunat ja vehkeet. Se oli ja meni ihan hyvin. Sielläkin oli noin 40 pyörää, eli ihan mukavasti. Se oli ensimmäinen kerta, kun Talviralli oli Napapiirin pohjoispuolella. Siitä oli vuosikaudet puhuttu, että järjestä ja järjestä. Pöljä menin ja lupasin. Niinhän se tuli järjestettyä. Mutten ihan heti rupea järjestää uudestaan. Mutta toivotan kaikki tutut ja ystävät tervetulleiksi Pystymettään, Mikko Laitila toivottaa lopuksi.

2011 oli välillä myös viileämpää yöllä. Kuva Jarkko Laukkanen.