Tähän asti moottoripyörät ovat olleet vapautettuina kaikista rajoituksista silloinkin, kun ilmansaasteiden määrä saavuttaa tietyn tason Espanjan pääkaupungissa. Perjantaista lähtien moottoripyöriä koskevat kuitenkin samat rajoitukset kuin muitakin ajoneuvoja.

Tämä on herättänyt äänekästä kritiikkiä myös Madridin kaupunginhallituksessa. Osa valtuutetuista on sitä mieltä, että moottoripyörät pitäisi sulkea kaikkien rankaisutoimien ulkopuolelle, koska ne helpottavat niin paljon kaupungin ruuhkia.

Moottoripyöräilijä saa 90 euron sakon, mikäli ajaa pyörällään kaupungin alueella ilman ympäristöluokkaa osoittavaa tarraa. Tosin motoristeille tarjotaan 50 % alennusta sakosta, mikäli nämä maksavat sen välittömästi.

Madridin kaupungin alueella on viisi eri skenaariota, miten ajoneuvojen liikkumista kaupungilla rajoitetaan:

1. Ensimmäinen rajoitus astuu voimaan, kun mitkä tahansa kaksi kadun varrella sijaitsevaa mittausasemaa mittaavat yli 180 mikrogramman typpidioksidipitoisuuden kahden peräkkäisen tunnin ajan. Jos tämä tapahtuu, kaikkien yksityisajoneuvojen nopeusrajoitus lasketaan 70 kilometriin tunnissa ja suositellaan julkisen liikenteen käyttöä.

2. Kohdan yksi lisäksi myös pysäköinti kaupungin alueella kielletään lukuunottamatta asukkaita, joilla on erityinen pysäköintipassi.

3. Kolmosvaiheessa tiettyä päästöluokkatarroin varustetut ajoneuvot eivät pääse ajamaan kaupungin läpi.

4. Skenariossa neljä edes ajoneuvot, joilla on toiseksi alin päästöluokitus eli B (tämän yläpuolella ovat vain 0-päästöiset) eivät saa ajaa kaupungin läpi.

5. Viitosskenariota ei Madridissa toistaiseksi ole saavutettu, mutta sikäli kuin se tapahtuu, kaikkien ajoneuvojen matkanteko päästötasosta riippumatta loppuu.

Asiasta lisää Madridin kaupungin sivuilla. Asiasta kertoi Morebikes.