– Lähdimme maanantaina 18.6 Tanskasta Thorsø:stä. Ajoimme Ruotsin itä-rannikkoa pitkin kohti pohjoista. Haaparannasta tulimme Suomen puolelle, kertoi Daniel Pohl.

Daniel Pohl on ollut aikaisemminkin Suomessa.

Onko tämä ensimmäinen kerta kun olette Suomessa?

– Olin muutama vuosi sitten koulun projektin myötä Suomessa Haapavedellä. Se oli huhtikuussa, silloin oli vielä lumi maassa, Pohl jatkoi.

Minne asti olette menossa?

– Nordkappiin. Tänään ajamme Ivaloon, josta huomenna jatkamme matkaa Norjan puolelle. Norja on sen verran kallis maa, että palumatkan teemme pääosin Ruotsin länsipuolta, selitti Daniel Pohl.

Charstian Petersen

Keskustelu kääntyi välimatkojen pituuteen.

– On sama mihin suuntaan kotoani Tanskassa lähden, niin kahdessa tunnissa pääsen mihin päin Tanskaa hyvänsä, Daniel ja Charstian naureskelivat. – Täällä taas matkaa on helposti tuhat kilometriä.

Kaatosateesta johtuen miesten ajovarusteet ovat läpimärät eivätkä ne näin lyhyen tauon aikana ehtineet tietenkään kuivua, mutta matkaa oli jatkettava. Saadakseen edes vähän lisää lämpöä käsiin, saimme miesten pyynnöstä hommattua heille suurkeittiöiden käyttämät kertakäyttöiset taloushanskat vedettäväksi ajohanskojen sisään. Lisäksi he nappasivat muutaman sanomalehden ja asettelivat ne rinnalle ajotakin alle.

Tanskalaismotoristien salainen ase kylmää sadekeliä vastaan: sanomalehti.

 – Jos olet katsonut Tour de Francea, niin siellä kipapyöräilijät käyttävät tätä keinoa pitääkseen itseään lämpimänä. Se on aerodynaaminen keino ja eristää lämpöä todella hyvin, selittää hyväntuulisesti Charstian Petersen. – Laitoin lehdet myös ajohousujen sisään reisien kohdalle, lisää Petersen reisiään taputellen.

Säänkestävä navigaattori.

Sade ei näytä laantumisen merkkejä ja miehet valmistautuivat lähtöön. Kävimme vielä ottamassa muutaman kuvan heidän pyöriensä luona. Muutenkin nämä urheat motoristit luottavat perinteisiin konsteihin. Näinä navigaattoreiden ja kaikkien teknisten apuhärpäkkeiden aikana on raikasta huomata, että vanha hyvä keino on heillä käytössä suunnistamiseksi, eli päivän reitti oli selkeästi esillä tankkilaukun päällä.

Lämmikkeeksi ajohanskojen alle kertakäyttöiset taloushanskat ja sanomalehtiä puvun sisällä.

Miehet jatkoivat matkaa ja mekin hieman myöhemmin. Hieman huoletti, miten Daniel ja Charstian selvisivät perjantain haasteellisesta kelistä, sillä heillä oli vielä matkaa Ivaloon yli 400 kilometriä, joten kysyimme myöhemmin, pääsivätkö he perjantaina perille ja saimme maanantai-iltana vastauksen:

– Kyllä, me teimme sen. Pääsimme perjantaina Ivaloon, mutta oli todella märkää ja kylmä. Nordkappiin saavuimme lauantaina kello 21.45. Tällä hetkellä olemme leiriytyneenä Jokimukkassa Ruotsin Lapissa. Huomenna ohitamme jälleen napapiirin ja jatkamme matkaa E45:sta ja menemme Norjan puolelle Ålesundiin, terveisin "hullut tanskalaiset, jotka käyttivät sanomalehtiä Suomen myrskysäätä vastaan".

Daniel Pohlin ja Charstian Petersenin lähettämä kuvatervehdys Nordkapista.

Motouutiset toivottaa hyvää ja antoisaa loppumatkaa näille "hulluille tanskalaisille" Daniel Pohl:lle ja Charstian Petersenille.

Aiheesta aiemmin: Rautaperseajoa suorittamassa Pauliina-myrskyn riepotellessa Juhannusaattona