Kotimainen Liikennetilannepalvelu

Liikenneviraston Liikenne-palvelukartta.

Liikenneviraston Liikenne-palvelukartta.

Liikenneviraston Liikennetilannepalvelu on varmasti useimmille motoristeille tuttu sivusto. Sieltä löydät ajantasaiset tiedot liikeneteen häiriöistä, tietöistä, liikenteen sujuvuudesta sekä kelikamerat ja niiden antamat tiedot.

Palvelu on räätälöitävissä siten, että voit valita sen näyttävän kartalla vain juuri ne tiedot, kuten esimerkiksi pelkät tietyöt niin halutessasi.

Yläpalkista on valittavissa suoraan viisi eri toimintoa: Häiriöt ja tietyöt, ajokeli, ruuhkat, junaliikenne ja meriliikenne. Viimeisin näyttää pelkästään rahtiliikenteen saapuvat ja lähtevät alukset. Samoin junaliikenne saapuvat ja lähtevät junat kullakin hetkellä asemapaikkakunnilla.

Karttapalvelu on toteutettu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi ja kaikki palvelut ovat tarjolla kaikilla kielillä. Sivusto on lisäksi mobiilioptimoitu, joten sitä on helppo käyttää matkapuhelimella.

Liikennetilannepalveluun pääset tästä.

Viron Tarktee-palvelu

Eestin Tarktee-palvelu.

Eestin Tarktee-palvelu.

Tarktee-palvelu on hyvin samankaltainen kuin suomalainenkin. Valmiita optioita ovat esimerkiksi teitten painorajoitetut alueet, tietyöt ja lämpötilat.

Palvelu on lisäksi räätälöitävissä ja sen avulla voit valita nähtäväksesi mm. liikennetiheydet ja monia muita ominaisuuksia.

Palvelussa on myös optio, jonka mukaan kielivaihtoehdoiksi voi valita myös Englannin tai Venäjän kielet, mutta kielivalinta toimii vain otsikkotasolla. Tekstit ovat viron kielellä.

Palvelussa on myös hyvät ja selkeät linkitykset muihin palveluihin kuten tiekameroihin Eestissä ja Latviassa. Samoin rautateiden ratoihin ja aikatauluihin. Siitä löytyvät myös linkit Viron pyöräilyreitteihin, laivaliikenteeseen ja Viron liikennemerkkeihin. Lisäksi info-painikkeen takaa löytyvät tiedot nopeusrajoituksista ja muutamista muista perusasioista, mitä tielläliikkujan maassa pitää tietää.

Linkki löytyy myös hätäapunumeroihin, jos auto tai pyörä rikkoutuu kesken matkan.

Palveluun pääset tästä, ja se on niin ikään mobiilioptimoitu.

Norjan tieliikennepalvelu

Norjan tieliikennepalvelun kartta.

Norjan tieliikennepalvelun kartta.

Norjan Vegvesenin Trafikkbetasta löytyy normaali tietyö- ja kelikamerapalvelujen lisäksi reittisuunnitteluominaisuus. Se on optio, josta varmasti on käyttäjälle hyötyä, kun se antaa myös vaihtoehtoiset reitit ja kertoo matkaan kuluvan ajan lisäksi tie- tai lauttamaksujen suuruuden. 

Norjassa on harvemmin käytettävissä mitään kovin hyviä oikoreittejä tietyön sattuessa matkan varrelle, mutta joskus voi olla paikallaan sitten "eksyä" pienemmälle tielle. Siellähän ne parhaat reissuantimet yleensä ovat muutenkin.

Reittisuunnittelua norjalaiseen tapaan.

Reittisuunnittelua norjalaiseen tapaan.

Kartassa näytettävän informaation voi räätälöidä kuten muissakin omien mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. Palvelun ainoa käyttökieli on Norja.

Palvelu on kehitystyön alla, mutta erittäin käyttökelpoinen. Sivustolle pääset tästä. Sivusto on mobiilioptimoitu.

Tanskan palvelu

Tanska.

Tanskan liikennesivuston palvelut ovat äkkivilkaisua monipuolisemmat.

Tanskalainen palvelu on mielenkiintoinen. Siinä voi valita, onko matkassa autolla, kuorma-autolla tai polkupyörällä, jolloin karttanäkymä antaa erilaisia tietoja. Kuorma-autovalinta voi näyttää erilaisia asioita kuten esimerkiksi lastin maksimikorkeuden tai painorajoitukset, levähdyspaikat jne. 

Polkupyöräilijä-valinta puolestaan esittelee eri kansalliset polkupyöräreitit.

Perusvalinta eli autoilijana matkassaolo antaa mahdollisuuden helposti räätälöidä karttanäkymää. Yhdellä valinnalla saa näkyviin erilaiset varoitukset liukkaista teistä tuulivaroituksiin ja toisella tietyöt. Lisäksi optioina ovat tiekamerat ja liikennetiheys ts. ruuhkat.

Talviajalle on oma valintasettinsä, ja palvelua voi räätälöidä perusteellisemminkin kuten ottaa näkyville levähdyspaikat ja vaikkapa tulevat tietyöt. 

Tanskan palvelussa on myös reittivalinta, joka kertoo matkalle osuvat tietyöt, mutta ei anna vaihtoehtoista reittiä.

Palvelun sivulle pääset tästä. Kielivalintoja on vain yksi: Tanska.

Palvelu on mobiilioptimoitu, mutta siitä on lisäksi olemassa appi sekä iOS:lle että Android-puhelimille.

Tai oikeammin niitä on kolme erilaista: Trafikinfo, joka vastaa tätä palvelua​, ​Vintertrafik, joka keskittyy talviliikenteeseen, ja Hovedstaden, joka selvittää pääkaupungin ruuhkaliikenteen. Löydät ne nimillä Googlen ja Applen appseista.

Ruotsin tietyökarttapalvelu

Ruotsin karttapalvelussa näkyvät mm. levähdyspaikat ja kelikamerat niin halutessasi.

Palvelusta vastaa Trafikverket Sverige eli Ruotsin tielaitos. Kartta on yksinkertainen käyttää ja helposti räätälöitävissä. Kartalle saa näkyviin normipalveluiden lisäksi mm. levähdyspaikat, tiesääkamerat ja liikennevalvontakamerat sekä tietysti tiesään.

Ammatikseen autoileva voi taas hakea lisäksi mm. paino- ja korkeusrajoituksia.

Palvelu on mobiilioptimoitu ja ruotsikielinen. Sivustolle pääset tästä.