Maitolaiturimuseo sijaitsee pienen, moottoripyöräilymielessä mukavan 338-tien varressa 50 kilometriä Tampereelta pohjoiseen Teiskon Velaatan kylässä. Sen osoite on Velaatantie 551 ja linkki perille ohjaavaan karttaan löytyy tästä. Velaatan jälkeen on helppo ponkaista vaikka Muroleen tai Kuruun tai Ruovedelle.

Maitolaituri oli vanhaan hyvään aikaan lava, johon tuotiin kylän tai lähitalojen navetoilta aamuisin maitotonkat. Sieltä ne kerättiin alkujaan ensin hevoskyytiin ja myöhemmin kuorma-autojen lastiksi. Maitolaiturit olivat 1950-luvulta vielä 1970-luvulle asti olennainen osa suomalaista maalaismaisemaa ja ne olivat myös osa kylän sosiaalista elämää ja kulttuuria. Maitolaiturilla kohtasivat isännät ja emännät aamuisin tonkkia tuodessaan, myöhemmin postiakin hakiessaan, ja kylän nuorison valtasi ne ja niiden lähiympäristön yleensä iltaisin.

Velaatan maitolaiturimuseo.

Velaatan maitolaiturimuseo.

Velaatan museon maitolaituri on entisöity rakkaudesta ja kunnioituksesta menneiden sukupolvien työlle vuonna 1993 maakunnan miesten ja valtion tielaitoksen yhteisvoimin.

Velaatan maitolaiturimuseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas mutta silti elävä muistomerkki. Museon maamerkki on Sininen Lehmä, uhanalaisen suomalaisen maatiaislehmän puolesta tehty huutomerkki.

Velaatan maitolaiturimuseo

Velaatan maitolaiturimuseon Sininen lehmä. Hätähuuto suomalaisen maatiaislehmän puolesta. Se laiduntaa joka kesä Velaatassa.

Maitolaiturimuseo on yleisölle avoinna joka päivä vuorokauden ympäri lokakuun 1. päivään asti. Museoon sisälle pääsy edellyttää vanhanaikaisen ovisäpin aukaisun taidon.

Museon vuoden 2018 teemana on Lehmän oikeuksien julistus. Sen missio muun muassa on, ettei lehmää enää sanottaisi tuotantoeläimeksi, vaan asiallisesti lehmäksi ja että maidonantajia puhuteltaisiin perinteisillä nimillä kuten: Mansikki, Mustikki, Heluna jne. Arvostava kunnioitus lisää ymmärrystä.

Velaatan maitolaiturimuseo

Velaatan maitolaiturimuseo sisältä.

Velaatassa ymmärretään, että lehmä on harvinaisen viisas eläin. Tiede ei vielä käsitä sitä, vain he, joilla on rakkaus lehmään, surusilmäiseen ja rauhalliseen elämän antajaan.

Yhdestä maitolaiturista koostuvan museon intendenttinä toimii vapaa-ajanharrastuksenaan museota ylläpitävä Timo Malmi. Maitolaiturimuseon missio on lähentää kaupunkien ja maaseudun asukkaita.

Velaatan maitolaiturimuseo

Velaatan maitolaiturimuseo ja se Lehmän oikeuksien julistus.

Maitolaiturimuseon kotisivulle pääset tästä ja Facebook-sivulle tästä

Maitolaiturimuseolla kannattaa vierailla jo aivan siitäkin syystä, että siitä tulee hyvä, iloinen mieli. Suosittelemme lämpimästi.

Velaatan maitolaiturimuseo

Velaatan maitolaiturimuseo edustaa mennyttä aikaa. Paikalla vain satunnainen matkamies ja BMW Grand America.