Suzuki TC-90 on vuonna 1970 ollut loistava esimerkki edullisesta ja offroad-kykyisestä keveästä moottoripyörästä. Se oli aikanaan pieni ja kevyt, ja sen kaksitahtimoottori tuotti sopivan mukavat 11 hevosvoimaa.

FortNine aka Ryan toteaakin elokuun alussa julkaisemallaan videolla, että "hevoset eivät elä niin pitkään". Mielenkiintoisin kysymys on kuitenkin se, pystyykö tällä 300 dollarin ostohintaisella pyörällä tekemään 400 kilometrin offroad-matkan tulivuoriperäisille lammille jossain erämaassa?

Video on hyvää tv-laatua, ja se kannattaa katsoa jo siksikin, mutta varsin hauska on myös tarinan eteneminen pyörän hankinnasta lukuisten korjausvaiheiden jälkeen matkan ajamiseen ja pyörästä nauttimiseen. Eihän se matkanteko ongelmatonta ole maastossa varsinkaan, jos ykkösvaihde puuttuu ja polulle osuu jyrkänteitä, ja pakoputki alkaa vuotaa samoin kuin kaksitahtiöljysäiliökin.

Suzuki TC-90 ja FortNine menossa.

Suzuki TC-90 ja FortNine menossa.

Joka tapauksessa FortNine hankkii 48 vuotta vanhan Suzukinsa 300 dollarilla, ja saa mukaan varamoottorin, joka tosin jo silmämääräisestikin osoittautuu erilaiseksi sekä laatikollisen "varaosia", jotka luokittelee "roskaksi".

Ensi käynnistysyritys osoittautuu ponnettomaksi, joten mies hankkii uuden tulpan, joka ei avita tilannetta yhtään. Yleismittarin käyttö paljastaa, että sytytyspuola on viallinen. Uusi puola tuottaa kipinän, mutta pyörä ei käynnisty. 

Kaasuttimen irrottaminen johtaa puhdistusainepullon hankkimiseen ja rassin vääntämiseen johdonpätkästä. Putsauksen jälkeen kone käynnistyy, vain veto puuttuu. Ja eipä ihme, sillä kytkin luistaa. Varamoottorista uusi kytkin ja menoksi. 

Osineen 400 dollarin Suzuki TC-90

Osineen 400 dollarin Suzuki TC-90: perillä!

Sen jälkeen tie viekin seikkailuun, johon kannattaa keskittyä katsomalla video ja muistamalla, että hauskuus on pääasia, ei se, miten hienolla pyörällä tehdään matkaa.

Videon Youtube-sivulle pääset tästä. Ai niin: korjaukseen käytettyine osineen ja aineksineen pyörän hinnaksi kertyi noin 400 dollaria.

Kolme viikkoa sitten Ryan julkaisi videon saatteena tekstin, jossa todetaan, että hänen 1970 Suzuki TC-90:nsä on myynnissä: "Pidetty sisätiloissa, vanha nainen ajanut sillä, eikä koskaan offroadia. Mikä jalokivi! Myyn, koska työni ei jätä minulle aikaa ajaa. Haluan vain takaisin sen, mitä maksoin siitä. Hinta 800 dollaria."