10. Tunne moottoripyöräsi

Jokaisessa moottoripyörässä on omat hallintalaitteensa, jarrut ja vaihteet, kytkin, ja se tapa, millä ne toimivat. Varmista, että ymmärrät kaikki pyörän ominaispiirteet, että pystyt ajamaan turvallisesti.

9. Käy ajo-opetuksessa tai koulutuksessa

Voit oppia ajamaan moottoripyörää ystäviesi avulla ja vaikka yksikseen, mutta et välttämättä saavuta kaikkia esimerkiksi ruuhkaliikenteessä tai pitkien matkojen ajossa vaadittavia taitoja. Autokoulussa ajo-opetuksessa käynti auttaa kummasti, jos satut vielä kuulumaan siihen ikäpolveen, joka on saanut mp-ajokorttinsa lahjaksi autonajokortin kylkiäisenä.

Joka tapauksessa jokakeväisistä ruosteenpoistokursseista on hyötyä aina turvallisen ajon oppimiseen.

8. Käytä suojavarusteita

Pidä huolta, että sinulla on täysi ajovarustus päällä joka kerran, kun lähdet ajamaan. Kypärä, ajopuku, ajosaappaat ja -hansikkaat. Suojaavienkin ajovarusteiden pitäisi tuntua mukavalta päällä ja silti istua täsmälleen. Esimerkiksi kypärä ei saa olla liian tiukka tai väljä.

7. Oikea hiustyyli

Naisenakin sinun pitäisi pitää pitkät hiukset poissa kasvoiltasi ajamisen aikana, että näet selkeästi tielle kaiken aukaa. Käytä aikaa etsiäksesi itsellesi sopiva hiustyyli, joka sopii kypärän alle ja pysyy ajaessasikin kunnossa. Tyylin ei pitäisi aiheuttaa vahinkoa tukallesi, sillä hiusten ahtaminen kypärän sisään voi vahingoittaa niitä. Käytä hyvää hoitoainetta pestessäsi hiukset ennen ajoa. Tyylin pitäisi olla myös mukava itsellesi!

6. Vältä pitkiä koruja

Pitkät, roikkuvat korut voivat näyttää hyviltä, mutta eivät sovi moottoripyöräilyyn. Korut saattavat takertua kypärään tai irtoavat, kun poistat kypärän. Jos haluat tai sinun on pakko käyttää koruja, irrota ne ajon ajaksi ja laita vaikka sivulaukkuun odottamaan sitä hetkeä, kun saanut määränpäähäsi.

5. Make-up

Voi näyttä hieman oudolta, jos sinulla on täysi meikki kypäräsi suojissa, mutta sinun täytyy silti näyttää hyvältä pyörää ajaessasi. Koska meikit saattavat hankautua ajon aikana, voi olla parempi ajaa luonnollisin kasvoin ilman meikkejä. Kunhan pääset määränpäähäsi voit meikata itseäsi mielin määrin.

4. Tarkista pyöräsi ennen ajoonlähtöä

Ennenkuin istahdat pyöräsi päälle lähteäksesi matkaan, on elintärkeää tarkastaa ensin moottoripyöräsi vikojen varalta. Tarkista renkaat, hallintalaitteet, valot, öljyt, polttoaineen määrä, alusta ja sivuseisontatuen toiminta. Tarkastuksen tarkoituksena on mahdollistaa sinulle turvallinen ajo päämäärääsi.

3. Kunnollasi on väliä

Ennen kuin lähdet moottoripyörällä matkaan varmista, että olet hyvässä kunnossa. Jos olet väsynyt, vihainen, sairas tai alkoholin, lääkkeiden tai huumeiden vaikutuksen alainen, älä lähde matkaan. Sinun ei myöskään kannata ajaa moottoripyörällä, jos olet raskaana.

2. Pysy näkyvänä tiellä

Muista, että teillä on muitakin käyttäjiä, kuten esimerkiksi autoilijoita. Sinun tehtäväsi on pysyä näkyvänä tiellä kaikkina aikoina kaiken aikaa. Ajopuvussasi pitäisi olla heijastavaa materiaalia, että pysyt näkyvänä huononkin näkyvyyden vallitessa kuten öisin. Monet onnettomuudet johtuvat huonosta näkyvyydestä. 

1. Tunne paikalliset lait

Eri maissa saattaa Euroopassakin olla erilaisia lain vaatimuksia motoristeille. Kypäräpakko on vallassa käytännössä joka maassa Vanhan mantereen puolella, mutta mitä sanotaan esimerkiksi äänen voimakkuudesta, turvaliiveistä, valot päällä ajamisesta, mahdollisista moottoripyörälläajon rajoitusvyöhykkeistä jne. 

+ Muista nauttia moottoripyörälläajosta aina.

Asiasta kertoi Times Square Chronicle.