Lämmin sää yhdessä lentävien verensyöjien kanssa saa porot hakeutumaan laumaan ja teille suurinakin tokkina. Lapissa on aina syytä varoa poroja, mutta nyt jos koskaan tarvitsee olla erityisen tarkkana. Porot hakeutuvat teille, koska niillä käy aina ilmavirta, ja hyttysiä sekä muita verenimijöitä liikkuu siten hieman vähemmän.

Poro ei välttämättä ole eläinkunnan välkyin eläin eikä osaa varoa ihmisiä, autoista ja moottoripyöristä puhumattakaan. Toisin kuin hirvet, poroilla ei ole vain tiettyjä reittejä ja tienylityspaikkoja, vaan ne vaeltavat laajoillakin alueilla. Sen vuoksi ei koskaan voi täysin ennakoida, mistä ne tielle ilmestyvät. Huomionarvoista on myös, miten hyvin porot luontoon sulautuvat. Voit olla aivan eläimen vierellä, ennenkuin huomaat tienvieressä lepäävän tai käyskentelevän poron.

Oman haasteensa näkyvyyteen tuo aurinko, joka nyt täällä Lapissa paistaa ympäri vuorokauden. Porot hakeutuvat varjoon ja sieltä tielle sännätessään luovat helposti vaaratilanteita. Valon ja varjon vaihtelu kätkee poron näkyvistä entistä paremmin.

Hiljennä!

Kun näet poron niin HILJENNÄ. Poro on arvaamaton liikkeissään; vaikka näyttäisi että se ylittää tien tai on lönkyttelemässä tietä myöten, voi se äkkiarvaamatta vaihtaa suuntaa. Jos yksi on jo turvallisen matkan päässä, lähistöllä voi olla niitä jopa kymmenittäin lisää. Satapäinenkään tokka ei ole tiellä mikään harvinaisuus.

Porovaroitus on voimassa koko Lapissa.

– Tööttääminen ei niitä säikytä, tätä ääntä ne kuulevat jatkuvasti, kertoo vanhempi konstaapeli Tiina Heikkilä Sodankylän poliisista. – Sensijaan vaikuttaa siltä, että kaasuttelu herättää niiden huomiota ja saattaa pelottaa niitä niin, että ne antavat tilaa.

– Kahdestaan tai letkassa ajavien motoristien on hyvä tietää, että poro säikähtää ensimmäisen moottoripyörän ääntä ja lähtee sitten sinkoilemaan perässätulevien pyörien sekaan. Usein moottoripyöräonnettomuuksissa ensimmäinen motoristi on päässyt kolhuitta, kun poro ryntää tielle seuraavan tai sitä seuraavan eteen, tähdentää itsekin paljon moottoripyöräilevä Heikkilä.

Ja vaikka poro hirveen verrattuna onkin pienikokoinen, on se kuitenkin motoristille suuri riski ja aivan riittävän massiivinen tarjotakseen todellisen vaaran.

Porojen vuoksi unohtuu helposti se, että Lapissa on myös hirviä. Joten kannattaa huomioida teiden varsilla olevat hirvikyltitkin. Ja porojahan saattaa olla aivan missä vain. Aivan kylien keskellä elättiporot saattavat rynniä tielle.

Porojen tontilla

Muistetaan täällä Lapissa ajaessamme, että se olemme me, jotka olemme porojen tontilla liikkeellä eikä päinvastoin. Ajetaan rauhallisesti, vauhtia hiljentämällä pääsemme myös nauttimaan näistä kauniista maisemista, ja voimme ottaa poroon lähikontaktia sitten mieluummin vasta ruokaillessamme.

Nautinnollista ja turvallista Lapinlomaa kaikille täällä oleville ja tänne tuleville motoristeille!