– Tämä on ainoa tällainen motoristeille ja heidän läheisilleen tarkoitettu auttamispalvelu Euroopassa, kertoo Motoristin kriisipalvelun yksi tukihenkilöistä, Juha Liesilinna. – Siinä mielessä olemme edelläkävijöitä. Ranskassa lienee yritetty saada aikaan vastaavaa, mutta se on vakuutusyhtiön rakennelma. Me olemme voittoa tavoittelematon järjestö.

– Täällä näyttelyssä olemme paikalla levittääksemme tietoa, että kun on todellinen tarve, apua on myös tarjolla. Että ihmiset tietäisivät mihin soittaa.

Kaikilla meidän seitsemällä puhelintukihenkilöllämme on koulutus alalle. Sen lisäksi olemme kaikki motoristeja, joten meiltä saa vertaistukea, Liesilinna toteaa.

Motoristien Kriisipalvelu perustuu täysin vapaaehtoistoimintaan.

– Asumme eri puolilla Suomea etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Sen lisäksi ajamme kaikenlaisilla pyörillä Harrikasta kyykkyyn ja siltä väliltä. Parasta varmaan on se, että kun olemme motoristeja, puhumme samaa kieltä autettaviemme kanssa. Onhan kriiseissä mahdollista saada myös debriefingiä kunnallisilta kallonkutistajilta, mutta kieli ei kohtaa, eikä heillä ole minkäänlaista ymmärrystä siitä, mistä pelko nousta pyörän päälle onnettomuuden jälkeen johtuu, Liesilinna pohtii.

– Meillä kaikilla on omakohtaisia kokemuksia pyörän kaatamisesta, jopa mp-onnettomuuksista. Yhteinen kokemuspohja mahdollistaa vertaistuen antamisen ja autettavan on helpompi puhua omista asioistaan.

Motoristien Kriisituen Facebook-sivut löydät täältä.

Liesilinna toivoo, että mahdollisimman moni liittyisi kannattajajäseneksi, ja että mp-kerhot jatkaisivat varojen lahjoittamista.

– Varat menevät hyvään tarkoitukseen: valtaosa siitä käytetään työnohjaukseen, että saamme pidettyä itsemme kunnossa, ja että jaksamme tehdä tätä. Loput varat menevät yleensä materiaalikuluihin ja esillä olemiseen esimerkiksi tällaisissa näyttelyissä.

– Tärkeintä on, jos tapahtuu jotain, ettei jää yksin hautomaan asiaa, vaan soittaa meille tai puhuu edes kaverille tapahtuneesta. Me olemme kovia, mutta emme kuitenkaan niin kovia, ettemmekö murru. Kovinkin rauta murtuu, pehmeämpi taipuu, mutta kestää. Puhuminen auttaa siinä, soittakaa meille, Liesilinna toivoo.