Enimmillään jopa 2600 motoristia kerännyt Kontioralli toimii nykyään kutsuperiaatteella ja näin saadaan osanottajamäärä pidettyä kohtuullisena. Osallistujan täytyy joko olla MP69:n jäsen tai jonkun jäsenen kutsuma vieras, jotta voi osallistua.

Perjantaina iltapäivällä Inarin kontrollipisteellä kävi koko vierailumme ajan kova vilske.

Tulijoita vastaanottamassa oli ulkosalla sisäänkäynnin tuntumassa rauhallinen mies, joka toivotti jokaisen tervetulleeksi. Jukka Jaatinen edustaa järjestävää organisaatiota eli MP69:iä ja tarkemmin Pirkanmaan Matkamotoristeja, jotka vastaavat Kontio-rallin järjestelyistä aina kymmenen vuoden välein.

– Korpi-Kontio-ralliin tulee aina vähemmän väkeä kuin etelämmässä järjestettäviin. Tänne tulee tosi matkamotoristeja, Jaatinen toteaa. Hän odotti paikalle noin 500 tulijaa. Mies on ollut MP69:n toiminnassa jo 20 vuotta mukana.

Jukka Jaatinen huolehti siitä, että tulijat saivat tietää, mitä pitikin.

 

Todellinen Kontioralliveteraanipari Raimo ja Tuula Meriläinen tulivat Sotkamosta. Raimolle tämä oli 39:s, moottoripyörälle 35:s ja Tuula-vaimolle 34:s kerta. Vuosien varrella tutuksi tulleet kaverit, joita ei missään muualla näe, saa veteraanipariskunnan saapumaan vuodesta toiseen Kontioralliin.

– Jo nyt olemme ehtineet tavata monta tuttua, Raimo kertoi koulun pihalla. – Kontioralli on vuoden kohokohta.

– Vuodessa on 51 viikkoa aikaa riidellä kotona, joten tämä 20. ”hääkontioralli” on pyhitetty viihtyisään yhdessäoloon, Raimo jatkaa. Kysyttäessä mieleenpainuvimmasta rallista hän nimeää Tulppi -77:n hirveän tien johdosta. Ketkä siellä ovat olleet kuulemma tietävät mistä mies puhuu.

Raimo ja Tuula Meriläinen ovat rutinoituneita Kontio-Rallin kävijöitä.

Toista kertaa Kontioralliin saapui Helsingistä Nina Svahn yhdessä isäpuolensa Kontioveteraanin Juhani Vehnilän kanssa.

Puumalan pistohiekalla -05 järjestetty Kontioralli oli Nina ensimmäinen ralli. Kymmenen vuotta sitten hankittu moottoripyörä nostettiin neljän vuoden tauon jälkeen ajoon, ja Nina yllätti itsensä ja työkaverinsa ajamalla nyt kahdessa päivässä 1259 kilometriä. Aiemmin hänen pisin yhtäjaksoisesti ajamansa matka oli jäänyt 300 kilometriin. Toki matkalta pitää ajaa vielä takaisinkin, joten vielä hän ei täysin uskalla riehaantua, mutta komea suoritus jo tähänkin mennessä. Työkavereiden keskuudessa Nina onkin nimetty Prätkähiirestä aina Katuhaukkaan asti.

Nina Svahn ja Juhani Vehnilä.

Tikkurilalaisen Juhanin ensimmäinen Kontioralli oli jo vuonna -68. Tämä on 32. ralli. Näistä 20 vuotta hän ajoi yhdessä vaimonsa kanssa, joka valitettavasti ei enää kykene olemaan näin pitkiä matkoja moottoripyörän selässä. Veteraani on myös Vehnilän pyörä. Vuoden 89 MP-näyttelyyn tuotu BMW R80 kantaa todisteet käydyistä ralleista.

Torniosta saapuneet Jarmo Martin ja Jenni Hätälä edustavat ”uudempaa” rallikansaa. Jarmolle tämä oli jo 6. Kontioralli, mutta Jennille kokemus oli uusi. Se, että ralli pidetään joka kerran eri paikassa, saa Jarmon aina uudelleen lähtemään Kontioralliin.

– Hienoa päästä tällä kertaa katsomaan Lapin maisemia, pariskunta totesi.

Jarmo Martin ja Jenni Hätälä.

– Kunhan hengissä pääsis perille, kommentoi toinen ralliensikertalainen Anne Marttinen kylmän kelin hyydyttämänä. Torniosta hän tuli Riku Huolin, Liisa Marjasen ja Joni Marttisen mukana

Vasemmalta: Joni Marttinen, Liisa Marjanen, Riku Huoli ja Anne Marttinen.

 

Kontrollipisteen maksujen vastaanottoa ja materiaalien jakamista hoiti iloinen joukko. Vaikka vähän amatööreiksi maksujen vastaanottajina itseään tituleerasivatkin, homma näytti sujuvan mallikkaasti. Kuvanottohetkellä sattui juuri sopivasti tauko ihmisvirtaan, siihen asti ja sen jälkeen sutinaa riitti. Reija ja Eppu Alanen sekä Virpi ja Inkeri Jaatinen kehuivat ralliin tulijoita ja hämmästelivät, miten hyvällä tuulella ihmiset olivat kylmästä ajokelistä ja pitkistä ajomatkoista huolimatta.

Vasemmalta Reija ja Eppu Alanen sekä Inkeri ja Virpi Jaatinen

Jani Paadar hoiti kanttiinia Inarin koululla järjestetyllä kontrollipisteellä. Tarjoilun hoitivat Inarin yläasteen seitsemäsluokkalaiset / heidän vanhempansa ja kanttiinin tuotto menee luokkaretkirahastoon. Kahvi, sämpylät, poropiirakat, kampanisut ja muut antimet tulivat tarpeeseen ja tekivät hyvin kauppansa.

Jani Paadar hoiti Inarin yläasteen seiskaluokkalaisten kanttiinia.

 

Liisa Marjanen ja Riku Huoli jatkamassa rallipaikalle.

Inarin maisemat olivat nautittavia kylmähköstä säästä huolimatta.