Saapuessamme Partakon Rallipaikalle lauantai-iltapäivällä meidät ohjattiin rallipäällikkö Hanna Kortesuon pakeille. Pientä ea-tehtävää suorittamassa ollut Kortesuo saattoi matkalaiset ensin rallitoimistoon keiton ja kahvin ääreen. Kiireittensä keskellä hän ehti vaihtamaan myös muutaman sanan kanssamme.

Pirkanmaan matkamotoristien Hanna Kortesuo toimi leiripäällikkönä ja oli tyytyväinen talkooväen toimintaan.

Kortesuo kertoi, että rallin järjestelyt aloitettiin jo vuosi sitten, saman tien kuin hän otti leiripäällikkyyden vastaan. Aikainen valmistautuminen kannatti, sillä "eipä ole tarvinnut tehdä hätäisiä päätöksiä asioiden kanssa". Ainoa harmaita hiuksia aiheuttanut asia oli sää, joka ei alkuun vaikuttanut lupaavalta. Kortesuo edustaa Pirkanmaan matkamotoristeja, joka vastasi tämänvuotisen Kontio-rallin järjestämisestä.

– Olimme rakentaneet leirin budjetin 500 kävijän varaan, ja kun se raja ylittyi uskalsin huokaista helpotuksesta. Tämä rallia valmistellut ja toteuttanut talkooryhmä on tehnyt työnsä todella hyvin, siitä ei ole tarvinnut huolehtia, Kortesuo kiittää. – Meillä on sekä hyvin kokenutta rallijärjestelijää että nuoria aktiivisia ihmisiä mukana. Pitää muistaa, että tämä on jo viides Pirkanmaan matkamotoristien järjestämä Kontio, joten meillä on myös eteenpäin siirtynyttä hiljaista tietoa siitä, mitä tehdä, miten kaiken pitää toimia.

– Halusimme myös toteuttaa kunnollisesti erähenkisen Korpi-Kontion, ja tämä osoittautui aivan loistavaksi paikaksi siihen. Toimme tänne tietysti saunan ja bajamajat, jotta ihmiset viihtyisivät. Olen kuitenkin henkilökohtaisesti iloinen siitä, että pystyimme toteuttamaan tämän rallin Inarissa, sillä tämä alue on Inarinsaamelaisten ja kolttasaamelaisten raja-alueella.

– Eräs tämän rallin teemoista on ollut lähiyhteistyö. Siitä hyvä esimerkki on kontrollipisteen kahvi- ja kanttiinitarjoilu, josta piti huolta koulun vanhempainyhdistys. Se keräsi näin varoja seiskaluokan Islanninmatkaa varten. Samoin makkaran ja oluen myynnistä rallialueella huolehtii ivalolainen jääkiekkoseura Tunturi-Kiekko jne.

Kiitoksia koko talkooväelle

Myös MP69:n puheenjohtaja Rami Kotilainen kiitteli MC69:n Pirkanmaan osastoa uskomattoman sujuvasta organisoinnista.

– Hädin tuskin ehtii ajatella, ja on kysymäisillään, että voisiko joku, vain saadakseen huomata, että on tehty jo. 40 hengen talkooporukka on hallitusti ja hyvällä meinigillä taannut, että kaikki on sujunut kuten ennakkoon suunniteltiin, mies iloitsee.

– On hieno nähdä, miten vastuun antaminen kasvattaa ja saa talkootyön tuntumaan mielekkäältä. Ja mikä parasta, myös nuoria on mukana toiminnassa.

Tehosaunanlämmitystä ja ruokahuoltoa

Perjantaina kylmissään saapuneilla kontiorallilaisilla oli mahdollisuus mennä lämmittelemään kohmeisia raajojaan saunan lämpöön. MP69 oli rakentanut kenttäsaunan ja sauna oli ollut lämpimänä perjantaista kello 12:asti. Huoltotauko oli yöllä kello 02.00-06.00 ja sen jälkeen voi saunoa yömyöhään asti. Tommi Lumiaho (joka tuntui ehtivän joka paikkaan) oli pitämässä huolta lämmön riittävyydestä saunalla. Neljän tunnin työvuoroissa, jokaiselle on työlistoihin kirjattu omat vuoron vastuualueet.

Joka paikkaan ehtivä Tommi Lumiaho hoiteli mm saunan lämmitystä.

Yksi talkooporukan kulminaatiopisteistä on ruokahuolto. Tämän sai vastuualueekseen kokiksi jokin aika sitten valmistunut Hanna Kortesuon poika Oskari Kortesuo. Oskari vetää leirillä kokkaamisen lisäksi Pirkanmaalla MAX22-koulutusta, joka omalta osaltaan edesauttaa nuorison saamisen MP69 riveihin, kun muualla MP-kerhoissa usein podetaan nuorisokatoa. MAX22 on rata-ajokoulutusta, joka on suunnattu enintään 22-vuotiaille.

Keittiövastaava Oskari Kortesuo tässä ilman enkeleitään.

Eero Piessa Torniosta osallistui Honda ST 1300 Paneuropeanillaan Kontioralliin nyt jo kolmannentoista kerran. Perjantain kylmä sää ei säikyttänyt, vaan hänestä oli hienoa tulla paikalle. Toki yö oli tuntunut vähän vilpoiselta, lämpöä oli ollut +8 astetta.

– Täällä on suurinpiirtein sama porukka matkassa kuin aina ennenkin. On hienoa, kun näkee kavereita. Ja mikä parasta, paikalla oli Torniosta myös joukko nuoria motoristeja, joita emme tunteneet ennestään.

Eero Piessa Torniosta.

Rauman Lapista Pentti ja Satu Mäenpää pääsivät saapumaan yhdessä Kontioralliin. Pentille tämä oli jo 26. kerta vuodesta -87 alkaen. Satu on välillä joutunut jäämään lasten kanssa kotiin ja joinakin kertoina Pentti on tullut lapsensa kanssa tapaamaan rallituttuja.

Pentti ja Satu Mäenpää Rauman Lapista vähän 'oikeammassa' Lapissa.

Perjantaina jäässä ollut Anne Martin oli lauantaina jo huomattavasti rennommissa tunnelmissa tunnelmissa Jonin, Jennin ja Jarnon seurassa. Perjantaina heidän mukanaan ajanut kolmas torniolainen pariskunta oli jatkanut Norjan puolelle ja seuraan olivat liittyneet Oulusta Jenni ja Jarkko.

Torniolais- ja oululaisnuorisoa nauttimassa lämminneestä rallisäästä.

Tulistelupaikalla rallimuistelut kävivät kiivaana. Vantaa, Tornio, Rovaniemi, Viro ja Lahti olivat ainakin paikkakuntina edustettuina tämän nuotion ääressä.

Kontio-ralliin saapui väkeä ympäri Suomen ja myös Virosta asti.

Nuorimies Matias oli toista kertaa isänsä mukana ralleissa. Kyydissä olo on rallin parasta antia. Edellytys mukaan pääsyyn oli kohtuullinen koulumenestys. Takana on siis ollut menestyksekäs lukuvuosi.

Hyvin sujunut kouluvuosi mahdollisti Matiaksen Kontioralliin pääsyn.

Kontiorallista saa ostaa tietenkin myös ”rallikilven”. 37 kilven pituisen vitjan omistaa Erkka Niskanen Torniosta.

Erkka Niskanen Torniosta ja 37-osainen rallivitja.

Hieman lyhyempi, mutta kunnioitettava 27.n kilven pituinen vitja löytyy puolestaan Pepe Louhelaiselta. –

Tää on niin kurjaa, että tää on mukavaa, Pepe heittää.

Tää on niin kurjaa, että tää on mukavaa, nauraa Pepe Louhelainen.

Seppo Huikuri saapui 40.en Kontioralliinsa Orivedeltä ja Mallukin on pyörähtänyt 29 kertaa nauttimassa rallin leppoisasta ilmapiiristä.

Seppo Orivedeltä ja Mallu Juupajoelta.

Nuoresta iästään huolimatta omanlaista ralliennätystä edustaa Suomussalmelainen Jesse Seppänen. Kohta 18 vuotta täyttävälle Jesselle tämä on 18. ralli, johon hän osallistuu. Pienempänä sivuvaunussa ralleihin tuotu Jesse kulkee nykyään paikalle omalla pyörällään.

18-kertainen Kontioveteraani Jesse Seppänen.

1490 kilometriä tuli Petri Ruutikaisen matkamittariin, miehen saapuessa Naantalista Kuusamon ja Ivalon kautta nyt 27:een Kontioralliinsa. Pulkkilalainen Marko Myllykoski liittyi matkan varrelta seuraan ja 14:ssä Kontiorallissaan pääsi nauttimaan upealta telttapaikalta veden äärellä.

Marko ja Petri kurvasivat Kuusamon kautta ralliin.

Veikko Leskelä ajaa useimmin Uralilla. Nyt Dnjepr-trikellä matkassa olevalla Leskelällä riittää kerrottavaa vaikka koko Kontiorallin ajaksi. Suomessa ja Venäjällä ralleissa kiertävä motoristi huokuu rauhaa ja positiivista asennetta, josta olisi opiksiotettavaa itse kullekkin. Toisaalta niinkuin aina näillä pyörillä ajellessa kiireen ja tiukat aikataulut saa unohtaa, sillä parhaimmillaan ollaan kontillaan pyörän vieressä useammin kuin muslimit ja oma ”rukousmattokin” on matkassa, ei polvet muuten kestä. Veikko naureskelee.

Veikko ja paljon maailmaa nähnyt Dnjepr.

Lopulta selvisi sekin, mitä joulupukki tekee kesällä. Ainakin tämän viikonlopun hän lomailee Kontiorallissa ja paistaa leppoisasti lättyjä. Joulupukki saapui Tammelasta ja sesongin ulkopuolella tottelee nimeä Pertti Koivusalo. Kontioralliveteraani piti rallitaukoa välillä perhesyistä, mutta on nyt taas vuodesta 2000 lähtien uskollisesti vuosittain palannut ralleihin.

Rallin joulupukki alias Pertti Koivusalo letunpaistossa yhdessä Kalle ja Anja Salmisen kanssa.

Letunpaistoapuna Koivusalolla oli Kalle ja Anja Salminen.

Tapani Tamsi Teuvalta ja Jari Saukko Ranualta jatkoivat Kontiorallia, kun Motouutiset jatkoivat matkaa kohti itä-lappia.

Tapani Tamsi ja Jari Saukko.

Kurjasta ja kylmästä alusta sitkeys palkittiin leppoisella auringonpaisteella. Kello 15.00 mennessä Inarin kontrollipaikalla oli käynyt 627 maksavaa osallistujaa. Jokunen varmaan vielä saapui senkin jälkeen, sillä kontrollipiste suljettiin lauantaina klo: 18.00.

Osa lähti meidän tavoin eteenpäin jo lauantaina, mutta kun nyt sunnuntaina tämä isompi rallikansa sitten ajelemaan kotiinpäin, niin ollaanhan varovaisia autoja ja poroja väistellen. Sillä nyt taas kun kelit lämpenevät, niin porot laskeutuvat teille mäkäräisiä pakoon.

Kiitos vielä MP69.n talkooporukalle ruoasta, kahvista ja kaikin puolin lämpimästä vastaanotosta. Voin helposti uskoa rallipäällikkö Hanna Kortesuon kaneetin :”MP69 on kuin jesari, pitää hyvin yhdessä ja siitä jää aina jälki”.