Sjaak Lucassen ja R1-Yamaha.

Sjaak Lucassen ja R1-Yamaha.

Sjaak Lucassen on hollantilainen seikkailumoottoripyöräilijä, ja aikoo lähteä vahvasti rakennetulla Yamaha YZF-R1:llään Pohjoisnavalle tammikuussa 2021. Alustavan reittisuunnitelman mukaan lähtö tapahtuu Acnhoragesta Alaskasta. Matkan pituus yhteen suuntaan on vajaat 5000 kilometriä, joista satoja kilometrejä arktisella merenjäällä.

Jään ylittämisen vuoksi hänen on lähdettävä matkaan kylmimpänä vuodenaikana. Lucassen on laskenut, että matkaan kuluu kolme talvenaikaa ja yli kaksi vuotta. Lämpötila voi laskea niinkin alas kuin -40 – -50 asteeseen Celsiusta.

Lucassenin haasteena eivät ole vain lumi, jää ja kylmyys sinänsä, vaan ahtojäät ja lumikinokset sekä railot, jotka voivat nielaista miehen moottoripyörineen. Säätiedot ja railot jäässä hän saa matkalla tiedokseen satelliittiyhteyden turvin. 

Jääkarhu-uhkaakaan ei voi Pohjoisnavan liepeillä unohtaa, vaan hänen on välteltävä niitä.

Koska matka kestää niin kauan, hän joutuu ottamaan mukaansa ruuan, työkalut ja yöpymisvarusteet. Näitä varten hänellä on iso, erikoisvarusteinen reki, johon mahtuu 150 kg:n verran tavaraa. Myös lämpimänä pysyminen on oma ongelmansa.

Reittisuunnitelma.

Reittisuunnitelma.

Lisäksi hän tekee matkan kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäinen etappi on Anchoragesta Alaskasta Tuktoyaktukiin Kanadassa. Sen pituus on 1800 km, ja sen aikana Sjaak ehtii tottua kylmyyteen ja voi tehdä viimeiset tarvittavat muutokset Yamahaansa.

Toinen osuus on Tuktoyaktukista Ward Hund Islandille, mikä on pisin väli reitillä, 2300 km. Asiat alkavat käydä haasteelliseksi, kun hän ajaa yli – toivottavasti – jäätyneen Beaufortin meren ja saarten.

Kolmas ja ratkaiseva etappi on sitten Ward Hunt Islandilta Pohjoisnavalle, joka on se vaikein jääolosuhteiden vuoksi. Sillä on mittaa reilut 800 kilometriä. Ahtojäitten kiertäminen voi tuoda runsaasti lisää kilometrejä taipaleen muiden hankaluuksien jatkoksi.

Lucassen on saanut idean moottoripyörällä Pohjoisnavalle ajamisesta jo ensimmäisellä maailmanympärimatkallaan 1995 ajaessaan Karakorumin valtatiellä Pakistanissa. Kuulostaa hurjalta, ja toivomme tietenkin, että kaikki sujuu hyvin.

Lucassenilla on hyvät nettisivut, joilla kerrotaan hänen aiemmista matkoistaan, kannattaa käydä katsomassa ja haikailemassa. Lisäksi hänen Facebook-sivunsa ovat mielenkiintoiset.

Asiasta kertoi ADVpulse.

Sjaakin hankkeen logo.

Sjaakin hankkeen logo.