Ensin pudotettiin ilmanpaineet renkaissa sopiviksi.

Ensin pudotettiin ilmanpaineet renkaissa sopiviksi.

Toukokuinen lauantaipäivä Riihimäellä oli erinomaisen kaunis ja lämmin. Sää suosi koulutusta mukavasti, sillä taisi olla koko kevään ensimmäinen kunnollinen kesäviikonloppu.

Koulutusta veti MotoJyskyn Otto Tengman, ja ensin treenattiin kahdeksikon ajamista hiekalla istualtaan, sitten seisaaltaan. Ryhmä oli pieni, vain neljä henkilöä, Antti ja Jyrki sekä Motouutisista Eija Kyllönen ja Erkki Mäki ja treenasimme kahdeksikkoa kahden ryhmissä.

Tällä kertaa koulutukseen osallistujista kolme oli matkassa omilla pyörillään, mutta Jyskyltä voi myös tarvittaessa vuokrata pyörän koulutuksen ajaksi. Näin teki Antti, joka tuli mukavasti paikalle omalla autollaan, mutta loikkasi sitten MotoJyskyltä vuokratun pyörän selkään koulutuksen ajaksi.

Otto Tengman

Otto Tengman näyttämässä kahdeksikon ja seisaaltaan ajamisen mallia.

Pienen ryhmän etuna on aina se, että henkilökohtaista palautetta tulee runsaasti. Tässäkin tapauksessa Otto antoi sitä aina sillä välin, kun toinen ryhmä oli ajamassa. Kokeneen kouluttajan tunnistaa siitä, että hän näkee koulutettavan virheet, tai kehityskohteet tämän tasosta riippumatta, ja osaa antaa olennaisen palautteen, joka vie taas pykälällä eteenpäin.

Oikean seisoma-asennon ja moottoripyörän ohjaamisen tapaa ja merkitystä seisaaltaan käsiteltiin perusteellisesti. Samoin painotettiin käsien rentoutta ja katseen käyttöä.

Lisäoppia oikean asennon löytämiseksi.

Itselleni oikean ja rennon seisoma-asennon löytäminen on aina ollut haaste – siitä huolimatta, että asennon etu ajamisessa on heti selvä.

Oton maininta siitä, että seisaalta ajettaessa ikäänkuin puristetaan kantapäitä yhteen, avasi paljon.

Antti (vas.) ja Jyrki vauhdissa.

Silti se, miten paljon takapuolta oikeasti pitäisi kenottaa taaksepäin, oli hakusessa, mutta kehittyy koko ajan.

Tuntui, että kahdeksikkoa treenataan maailman tappiin, mutta lopulta siirryttiin harjoittelemaan kiihdyttämistä ja jarruttamista hiekalla. Se onkin sitten oma haasteensa, koska omaa asentoa pitää pystyä kontrolloimaan molempien tapahtumien aikana. 

Eija (edessä) ja Erkki vuorossa.

Kiihdyttäminen on muuten teknisesti helppoa, mutta jarrutettaessa pitää tietää, miten jarruttaa. Nykypyörissä, kuten myös Africa Twinissä, on ABS-jarrut, mikä tuo tiettyä turvaa jarruttamiseen, kun pyöriä ei saa lukkiutumaan hiekallakaan.

Mikäs oli treenatessa ja kuunnellessa kun ilma oli todella upea.

Silti pitää tietää oikea jarrutusjärjestys, jossa takajarru painetaan kiinni kymmenesosasekuntia ennen etujarrua.

– Jarrutus aloitetaan takajarrulla, jottei pelkästään keula painuisi jarrutuksessa ja pääsisi prässäytymään kasaan ilman, että pyörän peräkin painuisi. Jos pelkästään keula painuu kasaan, niin pyörä menee hyvin etupainoiseksi, ja eturengas lähtee herkästi alta lisäröykkyjen lyödessä jo tiukaksi jännittyneelle etujousitukselle. Sen lisäksi takarengas vain luistaa takajarrupoljinta painettaessa, sillä takapää jää hyvinkin pystyyn, jos etujarrua painetaan ensin, Otto Tengman totesi.

Kiihdytys- ja jarrutreeniä

Monissa adventure-pyörissä takajarrun abs:n saa kytkettyä kokonaan pois päältä, niin Africa Twinissäkin. Siitä, että takajarrun saa lukkiutumaan, on sitten vielä enemmän apua muualla.

Jarrutustreenaussessiokin oli mielenkiintoinen, ja pakotti testaamaan itseä ja pyörää vähän toisella tavalla kuin muuten tulee normaalissa soratieajossa tehtyä. Tuo kaikki on tietysti kotiinpäin: jollei koskaan kokeile äärirajoja, ei voi tietää, miten pyörän käytös tai ajotuntuma tilanteessa muuttuvat.

Otto kertomassa ajamisesta ja ajolinjojen valinnasta sorateillä

Koulutuksen kolmannessa jaksossa siirryimme läheiselle täyttömaalle ja sen hiekkatielle treenaamaan oikeaa tapaa ja ajolinjoja soratiellä. 

Antti vauhdissa.

Moottoripyöräilijä voi parantaa omaa ajoturvallisuuttaan valitsemalla oikein sijaintinsa ajokaistalla. Tämä pätee ajamiseen millaisella tahansa tiellä, mutta erityisesti kapeilla ja mutkaisilla sorateillä. 

Jyrki.

Riskinä mutkiin tultaessa on aina se – varsinkin, jos näkyvyys mutkan taakse metsän, mäen tms takia puuttuu – että ajaa liian keskellä ajotietä. Vastaan tuleva auto saattaa niin ikään ajaa samalla tavalla tai jopa osittain vastaantulevan kaistalla, jolloin tilaa ja aikaa väistää on niukasti ja riskit suuret. 

Eija.

Mutkissa kannattaa siis valita ajokaistalla tien keskilinjasta katsoen reunimmaisempi ajolinja aivan oman turvallisuuden vuoksi.

Tämän ajoharjoittelun jälkeen koulutus päättyikin ja palasimme MotoJyskyn tukikohtaan.

Erkki

Koulutus kesti noin 3,5-4 tuntia ja se on hyvin mitoitettu sekä keston että asian suhteessa. Sinä aikana tuli juuri sopiva määrä asiaa, minkä pystyi omaksumaan yhden päivän aikana. Jos nyt jotain kaipaisi lisää, niin ehkä sitä, että ajosuorituksia videoitaisiin, jolloin palautteen sisältö ja omat asento- ja suoritusvirheet olisivat helpommin ymmärrettävissä, mutta se nostaisi tietenkin koulutuksen hintaa ja kestoa suhteettomasti.

Treeneistä ja opetuksesta sai paljon eväitä omaan soratieajamiseen, ja oppeja on tullut sovellettua kesän mittaan sorateillä aika lailla. MotoJysky järjestää Riihimäellä soratiepainotteisen AdventureStartin lisäksi AdventureSmart-koulutuksia, joissa paneudutaan huonokuntoisten metsäteiden ja polkujen ajamisen harjoitteluun. Koulutuksista lisää tietoa MotoJyskyn kotisivuilta täältä.

Mahtavaa oli. Kiitos Otto ja muut.

Seuraavaksi osallistun Africa Twinillä puolentoista viikon kuluttua MotoJyskyn Saariselällä järjestämään kolmipäiväiseen adventureajotapahtumaan. Siinä ajetaan kolmen päivän ajan Lapin uskomattomissa maisemissa metsäauto- ja talviteitä sekä kelkkaurien pohjia. Koulutukseen on vielä paikkoja jäljellä, joten mukaan vaan!

Alla video toukokuun koulutuksestamme.