Porotyöt tarkoittavat sitä, että poroja kerätään yhteen erotuksia varten. Poroerotuksissa porot nimensä mukaan erotellaan ja kirjataan omistajilleen.

Liikenteessä tämä näkyy niin, että paikoitellen poroja voi olla isoina tokkina teiden läheisyydessä. Porotöiden ollessa käynnissä tienreunasta useimmiten löytyy varoituskyltti. Silloin porojen lisäksi teiden läheisyydessä voi olla porokoiria työssään sekä poromiehiä jalkaisin tai mönkijällä.

Syksyllä poroilla on myös rykimäaika, jolloin ne voivat käyttäytyä uhkaavasti tai jopa hyökätä ihmistä kohti. Nyt on hyvä antaa porolle tilaa, eikä lähestyä sitä. Myös liikenteessä kannattaa jättää tavallistakin suurempi turvaväli poron ja auton välille, todetaan Porokellon tiedotteessa.

– Syyslomalla monen tie vie pohjoiseen. On hyvä muistaa, että loka-marraskuun aikana sattuu suuri osa koko vuoden porokolareista. Muista käyttää Porokello -sovellusta säännöllisesti, jotta meillä kaikilla on turvallisempi kulkea yhteisellä tiellä, kehottaa Porokellon Eliisa Lintula.

Porokello-sovellus on maino apuväline Lapissa liikkuvalle hälyttämään akuutista porovaarasta. Älypuhelinsovellus löytyy sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmän puhelimille. Lisätietoja täältä.

Aiheesta aiemmin: 

Porokello-sovellus pelasti varmalta porokolarilta

 

Teksti Erkki Mäki, kuva Porokello