Lähes neljäsosa 46:sta vastauksen antaneista ei ollut kuullutkaan Kansainvälisestä Naismotoristien päivästä, tai jos olivat kuulleet, niin eivät ole sitä viettäneet:

"Päivä on niin alkukeväästä, ettei ole mahdollisuutta ajaa eikä osallistua. Nytkin sataa lunta ja pihakaan ei ole sula", harmitteli Teija.

Mp-kauppiaat voisivat ottaa Nyytin vinkistä vaarin ja kohottaa profiiliaan naismotoristien keskuudessa:

"Voisi ehkä merkitä enemmän, jos olisi joku tapahtuma aiheeseen liittyen", kirjoitti Nyyti 41v.

Jaana ja Kawasaki Z1000 Kuva: Lasse Viitanen

Lähes kymmenelle prosentille vastaajista päivällä ei ole mitään merkitystä ja kyseenalaistettiin koko päivän tarpeellisuutta muun muassa seuraavanlaisin argumentein:

"Ei nyt isommin tule juhlittua, onhan se ihan kiva että meitä naismotoristejakin muistetaan", Anki 47v.

"Moottoripyöräily on mielestäni kummankin sukupuolen harrastus, enkä koe, että naisia tarvitsisi tässä suhteessa nostaa mitenkään erikseen esille", Johanna 22v.

"Moottoripyöräilyn hauskuus ei katso ikää eikä sukupuolta", Johanna 44v.

"Päivä turhien hehkutusten joukossa, kun en ymmärrä miksi sitä sukupuolta pitää korostaa. Itse kun olen (ja haluan olla) enemmän motoristi kuin naismotoristi. Jäin vaan miettimään mikä parku siitä syntyisikään, jos olisi Miesmotoristipäivä, kun naisautoilijakin sanana on jo hieman negatiivinen", Mia 50v.

"Menee samaan kategoriaan kuin naistenpäivä... en koe että juhlat pitäisi järjestää sen mukaan mitä on jalkojen välissä", Anne 42v.

"Kaksijakoista tunnetta. On hyvä että "ujommat" naismotoristit saavat ääntään näin kuuluviin vaikka samalla vierastan sukupuolijaoittelua", Jaana 34v.

Nina 'Rouva Kukkis' Kukkohovi WRWR:n päätösjuhlien yhteydessä järjestetyillä messuilla Lontoossa. Kotona tallissa odottaa Indian Scout Sixty vm. -16.

Suomessa naiset ovat tasa-arvoisessa asemassa ja saavat sekä voivat harrastaa haluamiaan asioita. Osa vastaajista näki Kansainvälisen Naismotoristien päivän vieton globaalimman merkityksen:

"Hienoa lukea, kuinka naismotoristeys kasvaa myös maissa, missä naisten tasa-arvo ei ole niin itsestään selvää", Miia 48v.

"Kansainvälinen Naismotoristien päivä korostaa itselleni yhteisöllisyyttä kansainvälisesti", Mari 44v.

"Olen hyvin ylpeä siitä, että meitä moottoripyöräileviä naisia on nykyään todella paljon ja se huomataan ja sitä arvostetaan kansainvälisesti", Tuija 49v.

"Päivä merkitsee yhteisöllisyyttä kaikkien maailman naismotoristien kesken", Kati 41v.

"Ylpeyttä kaikista meistä naisista ympäri maailman, jotka haistattavat p*skan epäilijöille ja tuomitsijoille. Roolimallien murtamista, tasa-arvoa, rohkeutta", Jaana 50v.

"Sitä että tämä meidän kasvava naisenergia saa näkyvyyttä olemassaolostaan ja yhdistää kansainvälisesti meidät kaikki upeat moottoripyöräilevät naiset", Nina 48v.

Arja ja Yamaha MT-09.

Arja ja Yamaha MT-09.

Naismotoristien päivän vietolla voidaan viedä tärkeää viestiä myös autoilijoille ja harrastuksen ulkopuolisille ihmisille:

"Herättää toivottavasti ei-motoristejakin kunnioittamaan sitä, että liikenteessä on mm. äitejä ja meitä mummuja. Kaikenikäiset naiset ovat liikenteessä prätkillä. Toivoisi, että autoilijat ottaisivat omalla käyttäytymisellään huomioon moottoripyörät", Arja 63v.

"Omaan lapsuuden kokemukseeni pohjautuen ja lähipiirini naisten ihmettelyyn harrastuksestani ja mielenkiinnon kohteestani, uskon että tämmöinen kansainvälinen päivä tuo näkyvyyttä ja hyväksyntää naismotoristeille, Minna 46v.

"On hyvä tuulettaa asenteita moottoripyöräilystä vain (epäilyttävien ..heh..) miesten lajina. Meillä Etelä-Pohjanmaalla olen toki kohdannut vain kannustusta ja ehkä vähän ihailuakin vanhana akkana moottopyörän satulassa", Katri 57v.

Kaisa ja Yamaha Midnight Star 950 A.

Ja suurimmalle osalle vastaajista erillinen naismotoristien päivä on selkeästi juhlimisen arvoinen:

"On hyvä lisätä tasa-arvoa myös tässä harrastuksessa ja tietoisuutta siitä ettei moottoripyöräily ole yksistään miesten harrastus", Kaisu 35v.

"Olen toki tyytyväinen siitä, että harrastus ei ole enää niin marginaalinen naisten keskuudessa ja hyvähän sitä on omalla päivällä vähän juhlistaa", Aila 50v.

"Kansainvälinen naismotoristien päivä on kunnianosoitus kaikille rohkeille naisille jotka uskaltavat toteuttaa unelmansa", Sanna 50v.

"Se on merkkipäivä juuri sille, että me naisetkin tähän pystytään ja nostetaan vain leukaa hieman ylöspäin, että mekin voidaan jos vain halutaan!", Johanna 34v.

Heidi ja HD Sportster XL883

Heidi ja HD Sportster XL883

"Hienoa, että naismotoristeille annetaan arvoa oman merkkipäivän muodossa!", Heidi 52v.

"Kivaa näkyvyyttä. Naisetkin voi olla motoristeja ikään ja kokoon katsomatta", Kaisa 41v.

"Ylpeyttä olla yksi monista naismotoristeista. Rohkeutta toteuttaa itseään. Kun aloitin moottoripyöräilyn olin kummajainen, koska ei siihen aikaan naiset juurikaan ajaneet itse. Nykyään meitä on paljon", Anne 44v.

"Kiva että tuodaan esille, että naisetkin voivat olla motoristeja ja ajaa prätkällä, eivätkä ole vain prätkien päällä keikkuvia puolialastomia malleja", Nita 25v.

Tiina ja Yamaha Dragstar 1100 Classic

Kansainvälisen Naismotoristien päivän vietossa muistutettiin, että jo motoristihenkisyys riittää päivän viettoon ja päivä nähtiin myös kannustimena tuleville harrastajille:

"Hieno merkkipäivä lajiin/harrastukseen/elämäntapaan hurahtaneille naisille! Ja täytyy muistaa ettei tarvitse itse omistaa pyörää tai ajaa ollakseen naismotoristi", Hanna 27v.

"On ollut mahtavaa nähdä, kuinka yhä useampi nainen tarttuu prätkän sarviin! Kansainvälinen naismotoristien päivä on hieno tapa huomioida kasvavaa naismotoristien joukkoa, kaikki julkisuus saattaa myös saada vielä empivän naisen mukaan harrastuksen pariin", Tiina 49v.

Hanna ja Yamaha MT-07

"Naismotoristien päivä merkitsee minulle ainakin tasa-arvoa. Toivon, että päivä myös kannustaa lisää naisia harrastuksen pariin", Marika 32v.

"Hienoa, että on olemassa oma merkkipäivänsä naismotoristeille! Moottoripyöräilyä pidetään todella miehisenä, ja motoristinaisia ihaillaan. Meitä on jo aika paljon maailmassa, ja tiedänpä muutaman tutunkin (naisen), jotka myös haluaisivat ajaa moottoripyörällä", Saana 28v.

"Hyvää mainosta moottoripyöräilylle! Toivon että moni moottoripyöräilystä haaveileva nainen saa potkua unelmiaan kohti, mahdollisista ennakkoluulosta piittaamatta!", Janni 32v.

Marika ja Harley Davidson Sporster 1200. Kuva: Markus Hakkarainen.

Kansainvälistä Naismotoristien päivää vietetään nyt 15:sta kerran, mutta naismotoristit ovat osanneet tempaista näyttävästi ilman erityistä päivääkin:

"Onhan Kansainvälinen Naismotoristien päivä hyvä huomiointi. Ei tämä mikään äijälaji ole. Olin idean äitinä, kun noin 10 mimmin porukalla järjestimme tempauksen kaakkoisessa Suomessa vuonna -94 tai -95. Ajoimme huomiolenkin Imatralla, asuina punaiset sukkahousut ja mustat uikkarit. Kypärät ja ajosaappaat oli ja taisi olla hanskatkin. Puhuin ainoan vuorossa olevan poliisipartion meille liikenteenohjaukseen, kun tulimme stop-merkin takaa Helsingintielle. Ei ne varmaan muuten oisi tulleet, mutta kun uikkarit...lisäksi meillä kaikilla oli kuitukangaslakanan suikaleeseen tekstattu "missinauha" Teiden Leidit", Merja 60v.

Jaana ja Suzuki Intruder 800.

Kansainvälisen Naismotoristien päivän merkityksen itselleen kiteytti Jaana ja kaikkien vastausten perusteella suurin osa meistä naismotoristeista voi varmaan yhtyä hänen mielipiteeseensä:

"On hienoa olla nainen. Vielä hienompaa on olla motoristinainen!"

Hyvää Kansainvälistä Naismotoristien päivää, kaikille moottoripyöräileville, kyydissä oleville ja moottoripyöräilystä haaveileville naisille ja naisoletetuille.

Teksti Eija Kyllönen, kuvat naismotoristien omista kuva-arkistoista, jos ei toisin mainita.

Aiheesta aiemmin:

Tänään on Kansainvälinen naismotoristien päivä: 'Just Ride'!

Tänään on 10. Kansainvälinen Naismotoristien päivä: Just ride

Tänään on 11. Kansainvälinvälinen Naismotoristien päivä: Just ride!

Tänään vietetään Kansainvälistä Naismotoristien päivää jo 12. kerran

Kansainvälinen naismotoristien päivä jo 13. kerran.

Huomenna 22.8. on kansainvälinen naismotoristien päivä – siis ajamaan, mars!

Kansainvälinen Naismotoristien päivä on tänä vuonna 1.5. eli Vapunpäivänä