Vastauksia tuli kaiken kaikkiaan 46. Vastaajien ikäjakauma oli 22 ikäisestä 68 vuotiaaseen. Listasimme tähän vastauksista 36, joista osa kuvatesteissä. Pois jätettiin tiivistetyttyjä kommentteja, jotka kuitenkin ajatuksellisesti ovat varmasti mukana. Lista on aika kattava. Mikä näistä on lähimpänä omaa mielipidettäsi siitä, mikä on parasta moottoripyöräilyssä tai keksitkö vielä jonkin argumentin lisää?

1. "Mielenrauha, rentoutuminen, terapeuttinen vaikutus, stressinpoisto, adrenaliini, ylpeys harrastuksesta, yhteisöllisyys, itsensä haastaminen ja vapaus".

2. "Kun pitää keskittyä ajamiseen, kaikki muu unohtuu ja vapauden tunne".

3. "Jännitys, uuden oppiminen, pärinä ja hengenheimolaisuus".

4. "Saan olla yksin pyöräni kanssa ja keskittyä vain olennaiseen. Introverttina pidän pyörästäni/autostani enemmän kuin ihmisistä".

5. "Moottoripyöräilyssä parasta on se tunne. Moottorin ääni ja tie edessä. Kaikki huolet ja stressi unohtuu, kun keskittyy ajamiseen ja maisemiin".

6. "Vapaus, oma aika, vauhti. Kun tarvitsee keskittyä vain yhteen asiaan, niin se laittaa hymyilemään kypärän sisällä ja joskus jopa ulvomaan ajaessa, kun on saanut toteutettua unelmansa. Tykkään kyllä pyörän laittelusta ja huoltamisestakin osana koko hommaa".

7. "Ehdottomasti vapaus! (Ja vähän vauhtikin...) Maisematkin näyttää kauniimmilta visiirin kuin auton ikkunan takaa".

8. "Parasta moottoripyöräilyssä on itsensä ylittäminen. On mahtavaa kehittyä päivä päivältä paremmaksi ajajana. Ajaessa koen paljon erilaisia tunteita, joita en koe muissa harrastuksissa. Koen myös vahvaa yhteisöllisyyttä motoristien kesken".

9. "Parasta on se vapauden tunne. Mieli lepää, työ- yms. asiat unohtuvat, kun keskittyy ajamiseen ja liikenteeseen. Useimmiten kypärän sisällä hymyilee ja hyräilee iloinen nainen. Rata-ajossa taas se itsensä ylittäminen, pelon/jännityksen voittaminen, omien ja mopon rajojen testaus - tunne, kun ajaa hyvän setin jälkeen varikolle...ei voi sanoin kuvailla".

10. "Minulle moottoripyöräily on tavallaan "peliä": Täydellistä keskittymistä vain ajamiseen ja liikenteeseen. Pitää olla koko ajan tietoinen kaikista muista ja sopeuttaa itsensä joukkoon. Autoillessa mennään "massassa". En ikinä voisi kuvitella esimerkiksi kuuntelevani musiikkia ajaessa. Meillä ei ole, enkä edes halua, kypäräpuhelimia. Pitää saada olla itse omien ajatuksiensa kanssa. Tietysti matkat ja kaikki muistot, mitä reissuilta on kertynyt, ovat koko homman suola. Nautin myös siitä, että pyörällä pystyy tekemään joustavasti ohituksia, esimerkiksi karavaanareista, liikennesääntöjen mukaan. Onnettomuuksiin emme ole vielä koskaan joutuneet".

11. "Mikään ei ole niin rentouttavaa, kuin kääntää kahvasta ja antaa tuulen pyörittää tukkaa niskassa. Unohtuu huolet ja murheet. On vain minä ja ihana "Charmy Greyni" hyrisevänä jalkojeni välissä. Tottahan jokaisen pitää pyöränsä nimetä. Ja se, minkälainen henki on motoristien keskuudessa. Sekä palstoilla, että esimerkiksi Mustanlahden satamassa".

- Moottoripyöräilyssä parasta vapaus, vauhti ja maisemat, Saana ja Honda CBR 600F

- Moottoripyöräilyssä parasta vapaus, vauhti ja maisemat, Saana ja Honda CBR 600F

12. "Hetkessä eläminen. Tuoksut, äänet, mahasta ottavat mutkatiet ja vapauden tunne. Ajamisen nautintoa kuvaa se, että joka kerta pyörän selkään hypätessä hymy pakottaa poskia kypärän alla. Moottoripyöräily on myös mitä mahtavin tapa irtautua vaikkapa työasioista".

13. " Hymyilyttää koko ajan! Vallan ja vapauden tunne. Se, että teen tämän itse. Minä hallinnoin tätä. Jos mokaan, käy huonosti ja on käynytkin. Kaaduin ja käsi murtui".

14. "Vapauden tunne ja vauhdin hurma. Tuoksut ja maisemat rentouttavat mielen ja ajoon keskittyminen laskee stressitassoa. Huolet ja murheet unohtuvat. Ajaessa on elossa".

15. "Parasta moottoripyöräilyssä on "se fiilis", pieni välimatkan ottaminen sohvalla makaavaan aviosiippaan, eli yksin oleminen, pieni bensankulutus, yhteiset jutut "tyttöjen" kanssa, porukkaan kululuminen (tämä ei kylläkään ole itsetarkoitus, sillä tykkään eniten yksinajosta). Pääjuttu mopoilussa on siirtyminen mielekkäällä tavalla paikasta A paikkaan B".

16. "Pään tyhjentäminen, stressin poisto, uusista maisemista nauttiminen. Myös vauhti, joskaan ei ylinopeus."

17. "Parasta moottoripyöräilyssä on vapauden tunne, osata hallita isoa pyörää ja tunne, kun kuuluu moottoriopyöräilijöiden kanssa samaan porukkaan".

18. "Parasta ehdottomasti se, että kaikki stressitekijät häviää. Mun pyörät ovatkin terapeuttejani".

19. "Hyvä seura, mukavat kimppa-ajot ja itsenäinen hallinnan tunne pyörän ohjaimissa".

20. "Moottoripyöräilyssä parasta on kaikki: Ajaminen itsessään, reitit, maisemat, samanhenkiset ihmiset sekä muut ihmiset jotka tulevat juttelemaan".

- Se tunne, kun pyörä on sun jatke ja sinä pyörän, Merja ja Honda VFR 800.

- Se tunne, kun pyörä on sun jatke ja sinä pyörän, Merja ja Honda VFR 800.

21. "Vapaus, vauhti, adrenaliini, totaalinen pään tyhjentyminen, uudet tuttavuudet, ennakkoluulojen murtaminen naisista prätkän käskyttäjänä. Loputon lista".

22. "Äänet, tuoksut. Puhelin taskussa, eikä tarvitse olla tavoitettavissa. Ajatukset rauhoittuu, mieli lepää. Paras terapeutti".

23. "Kiireen tunne häviää, aivot ei käy ylikierroksilla ja ajohetki on aina yhtä terapiaa kiireisessä arkielämässä".

24. "Vapauden tunne ja stressin karkottaminen. Ja sosiaalisuus. Toisen motoristin kanssa on aina jotain juteltavaa, vaikkei ennestään tunnettaisi".

25. "Se kun ei voi ajatella muuta kuin sitä ajamista sillä hetkellä. Oma työ on stressaavaa joten ajaessa saa aivot narikkaan ja voi vain ihastella maisemia, uusia paikkoja sekä nauttia".

26. "Tuulen huuhtomat ajatukset, huolet huitsin Nevadaan ja se tunne, kun pyörä on sinun jatke tai sinä pyörän. Monta biisiä on tullu sepitettyä kypärässä".

27. "Mahtavat mutkatiet, omat ajatukset ja ystävät. Kun ei ole kiire minnekään ja nautit ajamisesta sekä koet uusia paikkoja".

- Parasta mutkateillä ajelu ja tuoksut kukkapeltojen lähellä, Sirpa ja Ducati Monster 797.

- Parasta mutkateillä ajelu ja tuoksut kukkapeltojen lähellä, Sirpa ja Ducati Monster 797.

28. "Parasta moottoripyöräilyä on vapauden tunne, tuuli, vaihtuvat maisemat, maaseudun tuoksut, toiset motoristit. Moottoripyörällä tulee lähdettyä paikkoihin mihin ei autolla tulisi mentyä".

30. "Kypärän alla on aina hymy korvissa. Se on niin vapauttavaa, rentouttavaa, kaikki aistit avoinna. Fiilis, kun huomasit hallitsevasi pyöräsi kerta kerralta paremmin. Aina löytyy joku ajoseuraksi. Harrastuksen kautta tutustuu uusiin, samanhenkisiin ihmisiin. Koet pyörän päältä kaiken paljon voimakkaammin, kuin autosta käsin. Tuulen, tuoksut. Stressi katoaa, kun keskityt havainnoimaan ympäristöä, ennakoimaan, samalla nauttien vauhdista ja pyörän voimasta. Jokainen ajoreissu on erilainen, haastava ja opettava. Parasta maailmassa".

31. "Vapauden ja riippumattomuuden tunne. Välillä tuntuu kuin lentäisi. Kaikki tuntuu olevan omassa kontrollissa, ja pää saa levätä kun stressi häviää".

32. "Vapauden tunne! Oma aika ja tunne, että on yhtä pyöränsä kanssa, kiireettömyys. Moottoripyörällä ei pidä lähteä koskaan matkaan niin, että on kova kiire eikä ehdi pysähtymään. Vanha perheemme viisaus on, että äidin maidon hakureissu 1,5 km päästä, saattaa saada prätkän mittariin yli 100 km".

33. "Nautin moottoripyöräilystä jo alkaessani pukea ajokamppeita ylle. Usein itse määränpää ei ole ollut niin tärkeä kuin se matkanteko kaikkinensa säässä kuin säässä ja sama pätee edelleen".

Moottoripyöräilystä voi nauttia niin monella tavalla.

Moottoripyöräilystä voi nauttia niin monella tavalla.

Kiitos: Kaisu, Aila, Miia, Hanna-Kaisa, Jaana, Mari, Teija, Hanna, Tiina, Marika, Sanna, Arja, Minna, Anki, Anna, Katri, Saana, Gitta, Susan, Irina, Johanna, Jaana, Laila, Päivi, Johanna, Maarit, Tuija, Niina, Kati, Johanna, Jaana, Sarita, Mia, Kaisa, Anne, Merja, Nina, Marika, Jaanika, Marketta, Sirpa, Eeva-Liisa, Riitta, Nita, Anne ja Janni.

Aiheesta aiemmin:

Naismotoristit osa 1. Voiko enää edes toivottaa "Hyvää Kansainvälistä Naismotoristien päivää"?

Naismotoristit osa 2. Facebookin Naismotoristit -ryhmä täytti 11 vuotta ja siinä on jo lähes 4 000 jäsentä

Naismotoristit osa 3: Mistä kipinä moottoripyöräilyyn?

Naismotoristit osa 4: Onko erillisille naismotoristiryhmille tarvetta?

Naismotoristit osa 5: Kenen kanssa reissuun ja millaiselle mp-matkalle?

Kymmenen parasta asiaa moottoripyöräillessäsi

Viisi parasta moottoripyöräilyyn liittyvää tuoksua

Stressiä, painetta? Ei hätää, tohtori määrää moottoripyöräterapiaa