Voin tähän heti sanoa, että minusta moottoripyörä sopii äärimmäisen hyvin moniin käyttötarkoituksiin erilaisilla teillä ja pinnoilla ajamisesta, eli ihan peruskäyttötarkoituksesta lähtien. Ja on aina sopinut myös moneen muuhunkin tekemiseen kivasti. Mutta ei. Ei. En todellakaan ollut pohtinut moottoripyörän käyttötarvetta tai mahdollista sopivuutta zombien tekemän hyökkäyksen puolustautumistarkoituksessa. Joko olen liian mielikuvitukseton, tai sitten ne näkemäni oliot, jotka voisin jollain tasolla luokitella zombeiksi, eivät ole vaikuttaneet erityisen vaarallisilta.

Jaskan kohdalla asia ilmeisesti oli jollain tavalla toisin. Koska hänen sisälle asuntoomme päästyään oli syntynyt lyhyt, luova, joskin mykistävä tauko, päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni, ja udella, mistä nyt oikeasti oli kysymys? Virhe, mikä olisi pitänyt kyllä tietää.

"No ensinnäkin Norman Reedus siinä "Walking Dead" -tv-sarjassa. Tiedäthän?"

"Tiedän sarjan, mutta en ole katsonut sitä, mitä siitä?"

"Sehän aina pääsee pakoon moottoripyörällä niitä zombeja. Mutta ei sekään nyt vielä mitään. Olen pelannut yhtä tietokonepeliä, jossa zombeja paetaan moottoripyörällä, ja se on pannut ajattelemaan asiaa. Miten paljon olemmekaan vuosien varrella puhuneet siitä, mihin kaikkeen moottoripyörä on se kaikkein paras ratkaisu?"

"Aika paljon, mutta elävät kuolleet olemme yleensä haudanneet ennemmin kuin paenneet niitä", tokaisin.

"No kun, tiedäthän, että zombit ja elävät ihmiset ei oikein sovi saman ruokapöydän ääreen, ja kun zombeja on paha saada hengiltä, meinaan kun ne on jo valmiiksi kuolleita, niin pakeneminen on hyvä vaihtoehto. Ja jos nyt ajatellaan maailmanloppua, joka vilisee Zombeja, niin kumpi on parempi pakoväline, auto vai moottoripyörä," uteli Jaska.

"Eikö tuollaisen pohtiminen ole turhaa: jos maailmanloppu tapahtuu, niin ei siinä enää moottoripyöriä tarvita, ja jos niitä vielä olisikin, mihin niillä menisi?"

"Niin niin, mutta JOS pystyisi, niin moottoripyörä ovat nopeampia kuin monet autot. Se on selvä etu, ja tärkeintä on tietysti edetä nopeammin kuin zombit. Sillä tavoin ehdit pois alta ja seuraavaan turvapaikkaan eivätkä zombit ehdi seurata," vakuutti Jaska.

"Toinen ilmeinen etu on, että ne ovat pienempinä helpompia piilottaa kuin autot. Vähällä vaivalla voit kätkeä ne sekä muilta eläviltä että erityisesti kuolleilta. Ajattele: kuinka ikävää on, jos joku normioloissa pöllii pyöräsi. Mutta se on mietoa verrattuna siihen, jos olet zombien piirittämänä, ja joku anastaa sen," Jaska messusi.

Epäilin jo tässä vaiheessa, että Jaskalle on tapahtunut jotain ikävää, josta minun ehkä olisi hyvä olla tietoinen, mutta en vielä saanut selkeää vahvistusta siihen, että mitä. Joten pysyin vaiti. Ja kuuntelin.

"Lisäksi ne ovat helpompia korjata kuin autot. Niissä on vähemmän rakenteita, ja vain kaksi rengasta, joita paikata jos rengasrikko iskee."

"Eikä pidä unohtaa sitä, että niillä pääsee bensalitralla pidemmän matkan kuin autoilla. Ja tässä yhteydessä maailmanlopun sattuessa ja zombeja paetessa ei kannata pohtia sähkövehkeitä. Eihän niiden akkuja pysty silloin enää lataamaan millään. Jämäbensaa sitä vastoin löytyy melkein mistä vaan."

Hämmennyin tästä johtopäätöksestä, mutta myönnyin nyökkäämään, sillä mikäpä minä olen maailmalopuista tai zombeista puhumaan, kun en ole ekspertti.

"Ja moottoripyörällä pystyy ajamaan myös maastossa sekä peippailemaan tiellä autojen ja kaistojen välissä."

Siinä vaiheessa Jaskan silmien hieman pakonomainen valo sai minut epäilemään pahinta:

"Olet siis pelannut sitä zombitietokonepeliä?"

"Joo."

"Montako päivää putkeen?"

"Pöh, ei se mitään vaikuta, pari korkeintaan."

"Ja olet ilmiselvästi hävinnyt?"

"Näin pääsi käymään," kiemurteli Jaska.

"Taasko sille 9-vuotiaalle pojantyttärellesi?"

"Niin," nyyhkäisi Jaska.

"Ei se mitään, ota tästä bisse. Sellaisia ne nykynuoret on, ei niille pärjää."