Maapallon ympärimatkaa tekee koko perhe. Australialainen Mike Schram keksi 14-vuotiaana, että hän haluaa kiertää maapallon. Moottoripyöräilevät vanhemmat Jeanette ja Aad innostuivat pikkuhiljaa ajatuksesta. Miken koulun loputtua noin kaksi vuotta sitten, perhe oli jo myynyt sekä kotinsa että autonsa ja matka kohti Guinnesin ennätystä saattoi alkaa. Nyt takana on jo 57 000 km ja lukuisia maita. Kotimaahan päästessään heillä on ajokilometrejä takanaan Miken arvion mukaan 80 - 90 000.

Pyörinä heillä on kaksi kappaletta Triumph Bonnevillejä, joilla vanhemmat ajavat sekä Mikellä vuosimallin 2008 Yamaha XT660R.

Suomeen perhe Schram saapui Norjasta, jossa he olivat käyneet muun muassa Nordkapissa. Alaspäin he tulivat Suomen itärajaa pitkin, Miken sanoin "ei mitään turistireittejä". Suomesta matka jatkui Lahden vierailun jälkeen Tallinnaan ja siitä etelään. Lahden mutka selittyy sillä, että Rukka sponssaa asujen osalta heidän matkaansa. Miken arvio Rukan ajoasusta löytyy täältä. Tämän jutun aloituskuvassa Mike ja Aad ovat vierailulla Rukalla.

Guinnessin tahtiin

Maailmanmatkaajilla on reitti suunnilleen suunniteltuna valmiiksi Guinnessin sääntöjä noudattaen. Tämä sen vuoksi, että suoritus hyväksytään varmasti, kun matka vuoden kuluttua päättyy.

Norja.

Muuten perhe on oppinut hoitamaan asiansa joustavasti. Schramit ovat huomanneet, että asiat järjestyvät parhaiten paikan päällä. Heillä ei ole edes puhelimia matkalla mukana. Kun pyörät piti saada Latinalaisesta Amerikasta Eurooppaan, Aad etsi käsiinsä laivan, joka toi banaaneja ja muita hedelmiä Eurooppaan. Rahtikustannukset putosivat huimasti. Kohteissa Schramit etsivät leirintäalueet, johon pystyttävät nopeasti telttansa.

Vanhempien kanssa matkassa

Kysyin Mikeltä, miten 18-vuotiaalta onnistuu matkaaminen vanhempien kanssa, tuleeko riitoja?

– Kyllä me olemme vielä puheväleissä, Mike totesi myhäillen. – Minulla on kuitenkin oma teltta, missä asustan, ja kun olemme pidempään parkissa, voin ottaa pyöräni ja lähteä yksin ajelemaan tai kävelemään. Toisaalta emme me tienkään päällä ollessamme koko aikaa puhu keskenämme, vaan saatamme tehdä pitkään matkaa aivan omissa ajatuksissamme ja näkemästämme nauttien.

Lisäksi hänellä on hyvin tilaa kahden hengen asunnossaan, sillä hänhän ei jaa telttaansa kenenkään kanssa, kuten hänen vanhempansa. Mike kertoi itse nauttivansa hilajisuudesta ja rauhasta. 

Mike Meksikossa.

– Joka tapauksessa on mukavampi olla ryhmässä matkassa kuin yksin. Näin pystymme jakamaan kokemukset keskenämme. Emme ole tavanneet muita perheitä moottoripyörämatkalla tämän matkan aikana. Tämä on todella hieno ja ainutlaatuinen perheen yhteinen kokemus, millään muulla tavalla emme voisi kokea mitään vastaavaa, ja tämä vahvistaa perheen välisiä siteitä. Heidän kanssaan on hienoa olla matkassa.

Schramit ovat tehneet matkaa rauhalliseen tahtiin. Maapallo on kierretty nopeastikin moottoripyörillä, mutta tämä ei ole ollut heidän tavoitteensa. Heidän matkansa kestänee kolmisen vuotta.

Yllätyksiä matkalla 

Kysymykseen joko hän tietää, mitä aikoo ryhtyä tekemään takaisin kotiin päästyään, matka on kuitenkin siinä vaiheessa kestänyt jo kolme vuotta, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– En vielä ole nähnyt kaikkia niitä paikkoja maapallolla, jotka haluaisin nähdä. Voisin hyvin toimia moottoripyörämatkaoppaana vaikka Meksikossa ja kulkea ajamassa ympäri maailman vapaa-aikanani. Niin, voisin hyvin viettää loppuelämäni matkustelemalla, mies toteaa.

Sitten siirryttiinkin olennaisten kysymysten äärelle, kuten siihen, mikä oli suurin yllätys matkalla.

– Meksiko. Meidän ennakkomielikuvamme oli, että se olisi levoton ja vaarallinen turistille, mutta todellisuus osoittautui aivan päinvastaiseksi. Kaikki muuttuu, kun kaukaa tarkastelun sijaan pääseekin aivan lähelle. Meidän piti alunperin viettää siellä 3-4 viikkoa, mutta olimmekin siellä viisi kuukautta. Ja syynä olivat ihmiset. He olivat kertakaikkiaan niin mukavia ja ystävällisiä.

– Toinen suuri yllätys oli Norja. Se on käsittämättömän kaunis maa kokonaisuudessaan. Norjalaiset maisemat ovat unohtumattomia. 

Mike ja Jeanette Uudessa Seelannissa.

– Jos taas ajattelen kielteisiä asioita, niin niitä ei juuri ole ollut. Ehkä rajanylitysmuodollisuudet Costa Ricassa, mutta muuten siellä oli tosi kivaa.

– Mielenkiintoista on myös ollut havaita joitain kulttuurisia eroja. Esimerkiksi Euroopassa kaikki motoristit nostavat kyllä kohteliaasti kättä vastaantullessaan, mutta he eivät tule juttelemaan, jos on jossain pysähdyksissä. Amerikassa taas moottoripyöräilijät paitsi nostavat kättä, tulevat aina vaihtamaan muutaman sanan, kun samalle tontille satutaan.

Mike on ajanut kurapyörillä jo 12-vuotiaasta asti, joten moottoripyörällä ajaminen ei ollut vierasta matkan alussakaan. Mies oli ehtinyt kuitenkin saada vain muutamaa kuukautta ennen reissuun lähtöä virallisen ajoluvan.

Ajattelutavan 180 asteen käännös

Mikä on ollut sitten suurin muutos hänessä matkan aikana? 22 kuukautta ei noin vain mene jättämättä jälkiä varsinkaan, kun Mike elää vahvinta nuoruuttaan.

– Muutos ajattelutavassani on ollut todella suuri. Alunperin halusin matkalle hienojen maisemien vuoksi. Nyt etsin ihmisiä. Sillä tavalla pääsee paljon syvemmälle kuhunkin maahan ja sen sisimpään kuin pelkkiä näkymiä ihmettelemällä. Kaikkialla ihmiset ovat ystävällisiä, toisaalla vain hieman pidättyvämpiä kuin toisaalla, jossa tullaan nopeasti paljon lähemmäs, Mike pohtii kokemaansa.

Englanti.

Suomesta Mike ja hänen vanhempansa menivät ensin Tallinnaan ja sieltä sitten Latviaan, Puolaan, Tsekkiin, Itävaltaan ja Italiaan. Senjälkeen vuorossa ovat Ranska ja Espanja, jossa on tarkalleen vastakkainen piste heidän Uudessa Seelannissa käymälleen - osa Guinnessin vaatimusten täyttämistä.

Espanjan jälkeen matka jatkuu Turkin kautta Pakistaniin ja Intiaan ja sieltä takaisin kotiin Australiaan.

I have a Dream

Kysyin vielä, onko hänellä jokin agenda tai sanoma matkalleen?

– Totta kai maailman ympäri matkaaminen ja ennätyksen tekeminen, mutta halusin myös näyttää muille nuorille, että on olemassa muutakin kuin Facebook, sosiaalinen media ja tietokoneet sekä niillä pelaaminen. Maailma on täynnä unelmia, jotka voi toteuttaa, Mike kertoo.

Mikäli joku on kiinnostunut perehtymään tarkemmin heidän matkaansa, kannattaa käydä lukemassa heidän blogiaan, joka päivittyy tasaiseen tahtiin. Blogissa on erittäin mielenkiintoista ja hienoa tarinaa sekä upeita kuvia ja tuokiokuvia ympäri maailman.

Kiitos Mike. Oli miellyttävä tutustua vaikkakin pikaisesti. 

Mike ja uskollinen matkakameli Utsjoella.

Edit: lisätty Schramien matkalla käyttämät moottoripyörät 10.9. klo 21.45.

Oheinen matkajuttu ilmestyi Motouutiset.fi-moottoripyörälehdessä alun perin 10.9.2014.