Mitä Touring Finlandia odottaa 50-vuotisnäyttelyltä Suomen Moottoripyörämuseolla? Osastolla on sivuvaunumoottoripyörä, palkintoja ja kaikkea muuta kerhon historiaan liittyvää nähtävänä.

– Onhan tämä iso merkkipaalu: 50 vuotta matkamoottoripyöräilyn eteen toimimista, joten odotamme tietenkin, että toimintamme ja historiamme tulisivat näkyviin ja samalla poikisi meille kiinnostuneita uusia jäseniä, kertoo TFMK:n puheenjohtaja Ari Toivanen.

– Erityisesti nyt, kun Helsingin moottoripyörämessut peruuntuivat, niin täällä saamme tuotua koko vuoden ajan pitkää historiaamme esille. Voimme kasata näytille kaikenlaista tingeltangelia. Tosin tässä on vain osa kerhomme vuosien mittaan saamista palkinnoista, niitä on vielä kymmenittäin kerhotiloissamme.

– Perinteiseen tapaa olemme taas ajamassa joukolla FIM-ralliin. Harmittavasti sekä korona- että maailmantilanne heijastuvat osallistumisintoon. Ralliin osallistuu Suomesta vain 24 henkilöä. Parhaina vuosina meitä on ollut yli 120, Ari Toivanen pohtii.

Osa vuosikymmenten mittaan saavutetuista hienoista palkinnoista.

Osa vuosikymmenten mittaan saavutetuista hienoista palkinnoista.

– Tapahtuma järjestetään Berliinin koilliskulmalla Ferropoliksessa Saksassa. On olemassa riski siitäkin, että tapahtuma jää järjestämättä, jos osanottajamäärä jää liian pieneksi.

FIM-ralli on Kansainvälisen Moottoriurheiluliiton eli FIM:in vapaa-ajan moottoripyöräilyjaoksen järjestämä kansainvälinen moottoripyöräkokoontuminen. Tapahtuman järjestää maakohtaisesti FIM:in jäsenkerho. Esimerkiksi Suomessa FIM-rallin järjestäjänä on toiminut TFMK.

 – Normaali osanottajamäärä FIM-ralliin on Suomesta ollut noin 60-80 henkilöä. Nyt on jo kolmas poikkeuksellinen vuosi peräkkäin.

– FIM-Ralli on yksi tapa juhlia 50 toimintavuottamme, toinen on 50-vuotiskerhoralli, jonka järjestämme elokuussa Virossa. Ennen sitä järjestämme 19:sta Alppikierroksen, ensi vuonna senkin osalta tulee 20 vuotta täyteen, Toivanen toteaa.

– Korona-aikana olemme myös käynnistäneet aluetoimintaa. Tänä vuonna viidellä toiminta-alueellamme järjestetään kaikkiaan noin 50 eri tapahtumaa, kahvi-iltoja, viikonlopputapahtumia, ajeluja jne.

Esillä myös Suzuki GS1000G - EML -sivuvaunuyhdistelmä Vetterin katteilla.

Esillä myös Suzuki GS1000G - EML -sivuvaunuyhdistelmä Vetterin katteilla.

Touring Finlandia on perinteisesti yksi suurimpia moottoripyöräkerhoja. Miten jäsenhankinta on sujunut korona-aikana?

– Meidän jäsenmäärämme on tällä hetkellä vajaat 1600. Korona on kuitenkin rasittanut, kun ei Helsingin prätkämessuja ole järjestetty. Se on päärekrytointipaikkamme.

– Tälle vuodelle ideoimme jäsenhankintaa varten Peter Pan Biken kanssa matka-arvonnan. Kaikki, jotka liittyvät jäseneksemme vuoden 2022 marraskuun loppuun mennessä osallistuvat Andalusian matkan arvontaan.

– Varsinaiset 50-vuotisjuhlat järjestetään marraskuun 19. päivä Teiskossa.

Mikä innosti järjestämään 50-vuotisrallin Virossa?

– Juhlaralli on Virossa 70 kilometriä kaakkoon Tallinnasta. Pääsyy juhlia siellä on se, että koronan takia on ollut vain kotimaisia ralleja, ei ulkomaisia lainkaan. Kaksi vuotta olemme yrittäneet Italiaan, mutta koronan vuoksi se ei ole onnistunut.

Meillä on sellainen järjestelmä, että joka vuosi pidettävän kotimaisen kerhorallin lisäksi pyrimme järjestämään joka toinen vuosi myös ulkomaisen rallin.

Laskimme Viron rallin kotimaiseksi. Sinne on simppeliä mennä eikä juurikaan matkustamista. Ehkä siellä on kuitenkin sopivasti eksoottisempaa.

TFMK:n puheenjohtaja Ari Toivanen toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi.

TFMK:n puheenjohtaja Ari Toivanen toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi.

Mitenkäs matkamoottoripyöräkerhon puheenjohtaja moottoripyöräilee ja millä?

– Aloitin 70-luvulla. Kun täytin 16 sain täyden prätkäkortin 71. 70-luvulla tuli jonkin verran ajettua. Sitten alkoivat opiskelut, perhejutut ja ne monelle tutut ruuhkavuodet, joten lopetin. Mutta 1997 aloitin uudestaan. Vuonna 1998 liityin Touring Finlandiaan ja olen ajanut jo 25 vuotta. Vuodesta 2012 olen toiminut kerhon puheenjohtajana.

– Moottoripyöränä on Honda F6C Valkyrie eli custom-Wingi. Se on riittänyt minulle hyvin ja ollut jo vuodesta 2004. Kilometrejä tulee vuosittain noin 10 000.

Kehu nyt vielä kerhosi.

– Matkamotoristejahan me ollaan. Jäseninä on ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista. Meillä ei ole myöskään mitään merkkisidonnaisuuksia. Kaikki käy, millä eteenpäin pääsee.

– Yhteistä meille kaikille on moottoripyörämatkailu. Mukana on paljon matkaenduroita; jotkut tykkää ajaa sorateitä, jotkut pikiteitä kukin tarpeidensa ja halujensa mukaan. Meillä on aktiivista toimintaa koko ajan sekä porukalla että yksin tehtäviä reissuja.

– Joten mukaan vaan, Ari Toivanen kehottaa.

Lisätietoja Touring Finlandia -kerhosta täältä. Ja muistathan Suomen Moottoripyörämuseolla käydessäsi katsastaa myös TFMK:n osaston.

Aiheesta aiemmin:

FIM-ralli tuo Tampereelle 950 matkamotoristia 23 eri maasta

Touring Finland: Reittivalintoja Keski-Eurooppaan on enemmän kuin luuletkaan

Esillä osastolla on myös Suzuki GS1100G - EMC -vaunuyhdistelmä Vetterin katteilla.

Esillä osastolla on myös Suzuki GS1100G - EMC -vaunuyhdistelmä Vetterin katteilla.