Julkaisemme Juhannuksen jälkeisellä toimituksen lomaviikolla kesälukemiseksi myös tämän vuoden luetuimpia juttujamme muun tarjonnan lisäksi.

– Kun 15 kertaan katsoin leffan aikanaan, niin osasin vuorosanat ja näyttelijänimet ulkoa alkurepliikeistä loppuriveihin asti, Sami Niemimuukko nauraa.

Olit siis vakavansorttinen fani?

–Ihastuminen Top Guniin tapahtui aika nuorena. Elokuva vaikutti myös siihen, että ala-asteikäisestä pojasta aikanaan 14-vuotiaana tuli motoristi. Eka pyörä mopojen jälkeen oli 77 Suzuki GT Ram Air -piikki.

– Pieni poika ala-asteella mietti kuitenkin, että juuri tuo GPZ minun pitää saada. Niinpä hankin aikanaan Kawasaki GPZ 900 R:n, mutta luovuin siitä sittemmin.

McGillan, Cruise ja leffan nahkarotsi.

McGillan, Cruise ja leffan nahkarotsi.

Viilto sydämessä

- Muutaman vuoden kuluttua kuulin, että Top Gunista on tekeillä jatko-osa, Maverick, jonka piti olla teattereissa jo 2020. Näin sitten elokuvan ensimmäisen trailerin joko 2018 tai 2019, ja tunsin sydämessäni erittäin kovan viillon, kun Tomppa vetää lentokonehallissa pressun Kawasaki GPZ 900 R:n päältä. Kyse on samasta pyörästä kuin 1986, ja Tomppa ajaa sillä trailerissakin. Trailerien ja kuvien perusteella vaikuttaa,että enemmän hän ajaa H2:lla. Apua mitä vanhalle GPZ: lle tapahtuu, Niemimuukko kertoo ihmetelleensä.

– Ryntäsin heti katsomaan, löytyykö Suomesta sopivia 900 R:iä, ja sattui käymään niin hyvä tuuri, että Vaasan seudulta löytyi sopiva. Pojat toivat pyörän vastaan Ylöjärvelle ja niin teimme kaupat.

- Purin GPZ:n ja keväällä 2020 se oli jo maalattu, mutta siitä puuttui osia. Se on hiljaa muhinut muiden hommien ohella, kun ei ole ollut kiire. Paitsi, että viime viikolla totesimme, että onkin kiire! Se aiheutti tiukan loppukirin.

Uuden Top Gun Maverickin ensi-ilta on nimittäin tämän viikon torstaina, 25. toukokuuta.

Top Gun -koulun kasvatti

Niemimuukko tuntee alkuperäisen Top Gunin kuin viisi sormeaan ja hallitsee elokuvan yksityiskohdat todennäköisesti paremmin kuin kukaan muu. Tämä asetti miehelle itselleen kovat vaatimukset sen suhteen, miten pyörän rakentaa.

– Rakensin Top Gun replikan sillä periaatteella, että siitä pitää tehdä mahdollisimman tarkka kopio alkuperäisestä. Itse elokuvassa käytettiin kuvauksiin vain kahta moottoripyörää. Mielenkiintoista on, että ne eivät ole aivan täsmälleen samanlaisia, vaan niissä on pieniä eroavuuksia.

Toisessa on mm. erilainen tarrojen asettelu ja juonellisesti samaan kohtaukseen on myös käytetty jossakin kohtaa elokuvaa kahta pyörää, joissa siis erilainen tarrajärjestys

Replikan taustana on mahtavat elokuvaständit, mukana kuvitusta uudesta Top Gun: Maverick -leffasta.

Replikan taustana on mahtavat elokuvaständit, mukana kuvitusta uudesta Top Gun: Maverick -leffasta.

Otin elokuvasta mallia pyörään. Omani on aika tarkka, mikä johtuu omasta Top Gun -koulustani junnuna. Olen myös tarkka löytämään väärät asiat. 

Etsin mahdollisimman vanhoja kuvia pyörästä, jotka ovat elokuvan kuvauksista vuosilta 1984-1985, Niemimuukko toteaa.

Aitous tavoitteena

Niemimuukko kuuluu Bunker Bikers -nimiseen moottoripyöräkerhoon Lappeenrannassa, jonka tiloissa hän on pyörää rakentanut. 

– Se on älyttömän mukava sekapyöräkerho, jossa on muutamia kavereita. Minä olen pääsääntöisesti ollut pyörän kimpussa, mutta pojat ovat auttaneet purkamisessa ja pintakäsittelyssä sekä tietysti suunnittelupippaloissa, Niemimuukko nauraa.

– Pyrin mahdollisimman aitoon vaikutelmaan pyörän kanssa. Ainoa, mitä en tehnyt, oli se jippo, minkä Top Gonin ohjaaaja teki. Hän pyöritti rautalankaa elokuvapyörän juuri maalatussa pinnassa. Sitä en raaskinut tehdä, Niemimuukko tunnustaa.

– Ohjaajan tavoitteena oli tehdä pyörästä kuluneemman näköinen, Maverick / Cruise kun oli elokuvassa hurja ajamaan pyörällä, mutta rautalankakäsittely ei näy leffassa. Ainoastaan se, että pyörän alakatteet ovat likaiset. Samoin yhdessä promokuvassa kaasukahvan puoleinen vilkku on rikki, mutta sekään ei näy elokuvassa.

"Se limubiisikohtauksen pyörä"

Kawasaki GPZ 900 R Top Gun replika.

Kawasaki GPZ 900 R Top Gun replika.

Elokuvassa on kohtaus, jossa Cruise / Maverick lähtee Kelly McGillisin kanssa riideltyään ajamaan moottoripyörällään, mutta nainen lähtee autolla miehen perään. Cruise purkaa aggressioitaan pyörään keulimalla ja kaahaamalla näyttävästi ja samalla arvostelee McGillisiä vastuuttomasta ajamisesta. Nainen puolestaan kehottaa Cruisea kantamaan vastuuta miehistöstään.

– Kohtauksesta alkaa soimaan Berlinin "Take My Breath Away" -limu- ja makuuhuonebiisi, joka tietysti iski nuoreen mieheen. Olen rakentanut replikan nimenomaan tässä kohtauksesta käytetyn GPZ 900 R:n mukaan. Siitä kohtaa, missä pyörä on ylhäällä tiellä löytyi kuvia molemmilta puolin pyörää, joten pääsin maksimaalisen lähelle alkuperäistä, Niemimuukko toteaa.

– Poikavuosien haave piti toteuttaa viimeisen päälle, ja nyt on hyvä mieli, mies vakuuttaa. – Pyörä menee Lappeenrannan Finnkinoon Maverickin ensi-iltaan, jollei sitä sitten viime tingassa haluta Helsinkiin.

Tällä hetkellä pyörä on vielä Lappeen Harju -nimisessä yrityksessä, joka on Niemimuukon ja hänen vaimonsa majoitus- ja palvelualan yritys Lappeenrannassa. Yritys tarjoaa majoituspalvelujen ohella ohjelmapalvelua sota- ja muun historian osalta. Menuun kuuluvat myös prätkäajelut kerhoille sotahistoriallisissa kohteissa.

– Olemme erittäin motoristiystävällinen majoitusten ja palvelujen tarjoaja. Kun pyörillä tullaan, niin hinnat ovat varmasti kohdallaan, Niemimuukko vakuuttaa. – Ja tännehän tuo replikakin loppusijoitetaan.

Joko liput Maverickin ensi-iltaan on hankittu?

– Jo, myhäilee Niemimuukko.

Aiheesta aiemmin:

Kawasaki Ninja yksi "päähenkilöistä" toukokuussa ensi-iltansa saavassa Cruisen "Top Gun: Maverick" -elokuvassa

TopGun-väreihin maalattu BMW - esikuvana elokuvan Tomcat-hävittäjä

Kawasaki Ninja yksi "päähenkilöistä" toukokuussa ensi-iltansa saavassa Cruisen "Top Gun: Maverick" -elokuvassa

Päivän video: Tom Cruisen mieletön prätkästuntti Mission Impossible 7:n trailerissa

Stuntnäyttelijä paljastaa Hollywood-elokuvien kuumimpien moottoripyörästunttien salaisuudet

Top Gun replika ja historiaseinä. Aika näyttää, onko Niemimuukon hankittava ja rakennettava myös H2-replika...

Top Gun replika ja historiaseinä. Aika näyttää, onko Niemimuukon hankittava ja rakennettava myös H2-replika...