Kuinka kauan olet harrastanut moottoripyöräilyä?

Olen harrastanut moottoripyöräilyä ihan siitä asti, kun on laillisesti saanut ajaa moottoripyörää ja vähän laittomasti sitä ennenkin. Neljätoistavuotiaasta asti, eli kohta melkein viisikymmentä vuotta.

Kuinka kauan olet ollut munkkina?

– Menin luostariin vuonna 1987, eli 37 vuotta.

Onko moottoripyöräharrastus kulkenut kaiken aikaa mukanasi?

– Välillä ei ole ollut omaa pyörää, mutta silloinkin aina kun on ollut tilaisuus, olen käynyt ajamassa. Mutta nyt on ollut oma pyörä jo aika kauan.

Millä tavalla munkkius ja moottoripyöräily sopivat yhteen?

– Äkkiseltään tuntuu, etteivät ne sovi yhteen ollenkaan. Mutta, kuten huomaat, olen Sons of Abraham -veljien jäsen. Jo pelkästään munkiksi tuleminen on vähän sama asia kuin se, että liittyisi oikeaan moottoripyöräkerhoon.
Ensin olet kokelaana, sinulla on koeaika, jonka jälkeen varsinainen porukka äänestää, että voitko ylipäänsä olla jatkossa jäsen. Myös munkiksi tulemisessa on oma koeaikansa, jonka jälkeen veljestö äänestää, pääsetkö porukkaan mukaan. Se on pitkäaikaista sitoutumista. Munkit ovat aina olleet kirkoissa jossakin määrin niitä kapinallisia. Vaikka noudattavat kaikkia sääntöjä ja ovat kuuliaisia kirkolle, mutta radikaaleimmat ideat ovat aina lähteneet ensimmäisenä liikkeelle luostareista.

– Voin löytää paljon aasinsiltoja, mitkä yhdistävät munkkeuden ja moottoripyöräilyn, mutta toisekseen tämä on minulle vuosikymmeniä kestänyt harrastus.

Isä Viktor näkee paljon yhtäläisyyksiä moottoripyräilyn ja munkkiuden välillä. Hän itse kuuluu Sons of Abraham MCC:hen.

Isä Viktor näkee paljon yhtäläisyyksiä moottoripyräilyn ja munkkiuden välillä. Hän itse kuuluu Sons of Abraham MCC:hen.

Minkälaisella pyörällä ajat?

– Tällä hetkellä minulla on Bemarin Gessu, silläkin vehkeellä on ikää jo yli kaksikymmentä vuotta.

Minkä tyyppinen moottoripyöräilijä olet?

– Teen lähinnä semmoisia pieniä matkapyöräilyreissuja, mielellään pienessä porukassa esimerkiksi tämän Motoristit Koulukiusaamista Vastaan porukan kanssa ja tällaisia vastaavia.

Kun olet moottoripyörällä liikkeellä, oletko ensisijaisesti munkki vai motoristi.

– Silloin kun ollaan pyörän selässä, niin ollaan motoristeja, mutta muutenhan olen munkki koko ajan. Koska tämä on elämäni.

Mielikuvaan munkkeudesta liitetään usein askeettisuus. Onko munkkiyhteisöllä mitään moottoripyöräilyä vastaan?

– Yhteisöllä ei ole mitään moottoripyöräilyä vastaan ja onhan se aika askeettista ajaa yli 20 vuotta vanhalla moottoripyörällä.

Mikä on parasta moottoripyöräilyssä?

– Luostarin asukkaana, kuten tässäkin, olen osittain myös julkisuuden henkilö. Kun olen pyörän selässä, niin se on silloin sitä ihan omaa aikaa ja olen motoristi motoristien joukossa.