Motorcycle Mary -dokumentti kertoo legendaarisen moottoriurheilun pioneerin Mary McGeen eli Motorcycle Maryn kertomattoman tarinan. Maryn kilpailu-ura kesti kolmekymmentä vuotta ja näki hänen ravistelevan alan sukupuolinormeja hallitsemalla ja osallistumalla useampiin moottoriurheilun lajeihin. Dokumentti sukeltaa McGeen historiaan ennennäkemättömin arkistopätkin ja valokuvin.

Motorcycle Mary -dokumentin on ohjannut Haley Watson – kyseessä on hänen esikoisohjauksensa – ja tuottaneet Rachel Greenwald, kaksinkertainen Oscar-voittaja Ben Proudfoot ja Formula 1:n seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton.

ESPN Films kertoi toukokuun lopulla ottaneensa dokumentin 30 lyhytfilminsä katalogiin.

– Mary McGeen tarina ei ole pelkästään testamentti hänen uskomattomille kyvyilleen ja peräänantamattomuudelleen, vaan myös inspiraation lähde kaikille, jotka uskaltavat rikkoa rajoja, toteaa ESPN Filmsin varatoimitusjohtaja Marsha Cooke. – Motorcycle Mary vangitsee hänen lannistumattoman spirittinsä ja rajojarikkovan perintönsä, jonka hän jättää jälkeensä moottoriurheiluyhteisöön, ja toivomme tuovamme sen yleisön eteen pian.

Mary McGee syntyi Alaskassa 12. joulukuuta 1936 ja hänen elämänsä alkuvuodet olivat pelon leimaamat, mutta vanhemman veljensä Jimin opastamana hän oppi mielenhallintaa – kyky, joka palveli häntä myöhemmin myös kilparadoilla.

Veljensä jalanjäljillä hänen kisaodysseiansa alkoi autojen parissa, missä hän peittosi kanssakilpailijansa. Myöhemmin hän löysi suurimman vapaudentunteensa kisamoottoripyörien parista. Hän oli ensimmäinen nainen Yhdysvalloissa, joka ajoi kilpaa moottoripyörillä.

Mary McGee vauhdissa.

Mary McGee vauhdissa.

McGee kohtasi seksismiä ja henkilökohtaisen tragedian, kun hänen veljensä kuoli auto-onnettomuudessa 1964. Samana vuonna Mary loukkaantui vielä kolarissa New Yorkissa. Hän jatkoi kuitenkin sinnikkäästi työntäen itsensä aina vain suurempiin korkeuksiin. Se kulminoitui hänen hiuksianostattavimmassa haasteessaan: hän oli ensimmäinen henkilö – mies tai nainen – koskaan, joka ajoi moottoripyörällä soolona hurjan Baja 500 -rallin. Myöhemmin hän myös kertoi sen olleen kovimman haasteensa.

McGee ajoi kilpaa sekä rata-autoilla, ratamoottoripyörillä että kurapyörillä. Jo se itsessään on kova saavutus.

Jotain hänen spiritistään kertoo se, että lopetettuaan aktiivikilpauransa 1976, hän vuonna 2000 muutti Pohjois-Nevadaan ja tavattuaan vanhoja kilpakumppaneitaan, osti vuosimallin 1974 250 cm3 Husqvarnan ja alkoi osallistua sillä naisten vintage-motocross-kisoihin. Hän aloitti yli 60-vuotiaiden sarjassa ja siirtyi myöhemmin yli 70-vuotiaiden sarjaan.

“Motorcycle Mary” on Breakwater Studios'n tuotantoa. Maailman ensi-iltansa filmi saa vuoden 2024 Tribeca festivaaleilla New Yorkissa kesäkuun 7. päivä. ESPN Filmsin ensi-illan se saa myöhemmin.

Toivottavasti dokumentti hankitaan nähtäväksi myös Suomessa, siksi mielenkiintoisesta henkilöstä ja tarinasta on kysymys.

Dokumentin trailerin voit katsoa myös täällä.