– Nämä MiniGP-luokan kisat ovat aina näin tiukkoja. Pyörä on vakio, edes välityksiä ei saa vaihtaa tai säätää. Näihin pieniin eroihin on saanut tottua. Rico jäi neljän sadasosasekunnin päähän voitosta viime kaudella Goessissa Hollannissa ajetussa Minimoto-kilpailussa, selittää Rico Salmelan isä Tero Salmela hurjaa kisaa.

Ricon Facebook-sivuilta löytyy video, jossa hän nelivuotiaana ajaa jääradalla. Kuinka varhain hän on aloittanut moottoripyörillä ajamisen?

– Rico oli 2,5 vuotias, kun aloitti ajamaan motocrossia. Viisivuotiaana hän ajoi ensimmäisen kerran asfalttiradalla ja tykästyi heti lajiin, kertoo Tero Salmela.

Rico Salmela keskittyy tulevaan kisaan, kun isä Tero Salmela viimeistelee pyörää kisakuntoon.

Rico Salmela keskittyy tulevaan kisaan, kun isä Tero Salmela viimeistelee pyörää kisakuntoon.

– Ajan niitä molempia, motocrossia ja jäärataa vieläkin, Rico huikkaa väliin.

Mikä asfalttiradassa eniten viehättää ja mikä on mielestäsi kaikkein parasta ratamoottoripyörilyssä?

– Ehkä se, että saa ajaa niin paljon lujempaa. Kaikki eivät uskalla ajaa niin lujaa ja on ihan hienoa ajaa podiumille, listaa Rico Salmela hetken pohdittuaan.

Nuoresta iästään huolimatta Ricolla on jo 2 Minimoton SM-voittoa ja viime kaudelta Hollannin Minimoto-sarjan hopea. Miten tähän kaikkeen on päädytty?

– Rico on tykännyt aina ajaa muiden kanssa. Tässä lajissa on niin vähän treenikavereita, että hän sai erikoisluvalla ajaa viisivuotiaana kisojen vapaissa harjoituksissa muiden Minimoto-kuskien kanssa. Kilpailulisenssin alaikäraja on 7 vuotta, mutta Ricolle anottiin erikoislupa ja hän on Suomen historian nuorin moottoripyörälajien Suomen mestari voittaessaan Minimoto Junior A-luokan vuonna 2014. Hän oli tuolloin 6-vuotias. Hän uusi Minimoto Junior A-luokan Suomen mestaruuden seuraavanakin vuonna.

Rico keskittymässä kisaan.

Rico keskittymässä kisaan.

– Viime kaudella, kun Rico ajoi Hollanissa Minimoto-sarjassa, niin se oli aika hankalaa. Kisojen harjotukset olivat aina keskellä viikkoa, ennen kisaviikonloppua. Meillä ei ollut mahdollisuutta tulla paikan päälle niin aikaisin. Kaikki radat olivat lisäksi uusia. Warm up:it kestivät 10 minuuttia ja Ricolle jäi tismalleen tuo aika opetella aina uusi rata. Sarja alkaa Hollannissa lisäksi niin aikaisin, ettei asfattiradolla vielä päässyt Suomessa edes kunnolla harjoittelemaan. Lähdimme Hollannin sarjaan kilpailemaan kylmiltään, ilman tavoitteita, mutta Rico sijoittui hienosti toiseksi. Se mikä alkukaudesta jäätiin jälkeen, niin loppukaudesta kirittiin kiinni. Ricon kehitys on ollut ihan huikeaa.

– Viime vuonna Rico ajoi muutaman kerran Suomessa MiniGP-luokassa. Ensimmäinen MiniGP-kisa ajettiin Kemorassa, jossa hän ylsi heti podiumille, kolmannelle sijalle. Seuraavissa kisoissa Imatralla tuli hopeaa ja viimein Alastarolla hän ajoi voittoon. Tänä vuonna on tarkoitus ajaa MiniGP:n Suomen Cup kokonaan ja saimme kutsun osallistua Race of Nations-kilpailuun. Täytyy katsoa, mitä sen suhteen tehdään. Tulevalla kaudella on 28 kisalähtöä, kun mukaan lasketaan Minimoto-sarja, jota ajetaan pienemmillä radoilla. Ollaan siellä ruudukon täytteenä ja samalla se toimii hyvänä jäähdyttelynä. Tällä kaudella MiniGP:n Suomen Cup:ssa tulee Lennin (Lenni Klemetti) kanssa varmaan kovia vääntöjä, hehkuttaa Tero Salmela.

Radalla.

Radalla.

– Ricon vahvuus on älytön kilpailuvietti. Moottoriurheilun lisäksi Riko harrastaa Brasilialaista jujutsua talvet, listaa Tero Salmela.

Toimit Kallio Racing teamissä Niki Tuulin mekaanikkona. Toimitko samalla Ricon valmentajana, vai onko hänellä joku muu, joka opastaa eteenpäin.

– Saimme viikko sitten Moottoriliitolta postia, että Rico on valittu liiton valmennusryhmään, jota vetää Kari Vehniäinen. Ricohan ajaa Kallio Racing Teamin tuella ja kun MM-sarjassa tulee parin kuukauden kesätauko, niin Vesa Kalliolta tulee varmaan myös lisävinkkiä. Tulevaisuus on vielä auki. Tämä kausi opetellaan ajamaan tätä pyörää ja jatkossa katsotaan, mihin tämän kokoluokan sarjaan seuraavalla kaudella osallistutaan. Joku mikä on mahdollisimman kovatasoinen, jossa on hyvää vääntöä. Missä kehittyy, miettii Tero Salmela lopuksi.

Rico Salmela kuittasi voitot viikonlopun molemmista lähdöistä ja lisäksi hänelle kirjattiin sunnuntain kisasta Botniaringin rataennätys MiniGP-luokassa ajalla 00:01:30:209

Sunnuntain kisan MotoGP-luokan lopulliset tulokset:

  • 1. #27 Rico Salmela
  • 2. #22 Lenni Klemetti
  • 3. #4 Rasmus Rosnell
  • 4. #9 Rasmus Nurmi
  • 5. #57 Luukas Klemetti
  • 6. #14 Alex Kyriakou
  • 7. #71 Nooa Mälkiä

Motouutiset.fi toivottaa kaikille Suomen Juniori-kuskeille antoisaa kisakautta.

Aiheesta aikaisemmin: Suomalaiset moottoripyöräilijät menestyivät viikonloppuna huikeasti maailmalla

Sunnuntain MotoGP:n voittajat vasemmalta: Lenni Klemetti, Rico Salmela ja Rasmus Rosnell.

Sunnuntain MotoGP:n voittajat vasemmalta: Lenni Klemetti, Rico Salmela ja Rasmus Rosnell.