Viikko on lyhyt aika näin pitkän matkan valmisteluihin, mutta eilen sunnuntaina pyörä oli huollettu ja pakattu ja Topi Rautjoki nousi Turusta laivaan yhdessä Anne Hartikan kanssa, jonka hän sai viime hetkellä kaverikseen tälle matkalleen Eurooppaan. Jututimme Rautjokea ja Hartikkaa eilen puhelimitse.

– Olemme laivalla ja lähdimme juuri seilaamaan Turusta Tukholmaan. Yöunet tulevat tosi tarpeeseen. Toivottavasti pääsemme pian nukkumaan, kun unet ovat jääneet hieman vähiin tällä viikolla. Lisähaastetta tuli, kun pyörän huolto tulevaa matkaa varten jäi ihan viime hetkille. 25 000 kilometriä on pitkä matka yhteen pötköön, joten vaihdoimme polttimot joka paikkaan, myös mittaristoon. Asensimme varashälyttimen ja muutenkin teimme kaikki viime hetken tsekkaukset, tulpat...no, kaikenlaista pientä puuhaa.

Topi Rautjoki huolsi pyörän ennen lähtöä perusteellisesti.

Topi Rautjoki huolsi pyörän ennen lähtöä perusteellisesti.

Lauantaina kello 17.00 pyörä oli tallissa purettuna. 23:n maissa pyörän hälyt ja valot saatiin asennettua paikoilleen ja sunnuntaina 02.00 pyörä oli valmiina, täysin pakattuna tulevaa matkaa varten. Ilman kavereiden apua en olisi saanut pyörää ajoissa valmiiksi. Tämä on ensimmäinen rento hetki kuluneen viikon sisällä, Topi Rautjoki kertoo levollisesti.

– Tähän mennessä on 1 500 ajokilometriä takana. Perjantaina ajoimme Jämsän ja Lahden kautta Helsinkiin hakemaan Good Will Biker -tarrat ja asusteet. Eilen lauantaina oli kevyt 100 kilometrin viimeistelyajo ja sunnuntaina tuli 445 kilometriä trippimittariin eli 23 500 kilometriä on vielä ajettavana, että luvatut 25 000 kilometriä täyttyy.

Varashälyttimen asennus meneillään.

Varashälyttimen asennus meneillään.

Kun kyytiläinen tuli mukaan

Alunperin Rautjoki oli lähdössä matkalle yksin, mutta hän sai matkaseuraa. Anne Hartikka hyppäsi mukaan tarakalle.

– Tutustuin Topiin kaverini kautta kaksi kuukautta sitten. Meistä tuli ystävät saman tien. Olen tehnyt itsekseni reissuja fillarilla. Esimerkiksi viime vuonna ajoin Saksasta Portugaliin ihan tavallisella Helkama-pyörällä. Olen unelmoinut pääsystä Alpeille tai jonnekin moottoripyörän kyydissä, kun itse en ole saanut aikaiseksi ajaa moottoripyöräkorttia. Topin kanssa oli puhetta, että voisimme lähteä joskus yhdessä sinne tai esimerkiksi Skotlantiin, Anne Hartikka valaisee.

– Sitten Good Will Biker Toni Hynynen kuoli. Se oli Topille kova paikka. Topin päättäessä jatkaessaan Toni Hynysen aloittamaa työtä kiusattujen lasten hyväksi, löimme kättä päälle, että lähden mukaan. Vähän tämä meidän reissusuunnitelma levisi ja pidentyi, mutta olen todella ylpeä itsestäni, että päätin ja pääsin lähtemään mukaan. Ollaan molemmat tällaisia hulluja.

Minähän en itse Tonia tuntenut, mutta tapasin hänen serkkunsa kun haimme Good Will Biker -tarrat ja asusteet ja olen saanut kuulla paljon hienoja juttuja hänen tekemästään työstä kiusattujen lasten ja nuorten jälkihoidon hyväksi. Itse olen kärsinyt mielenterveydellisiä ongelmia. Minua itseäni ei ole kiusattu, mutta näin vierestä, miten kiusaaminen vaikuttaa. Minulta meni täysin usko ihmisiin ja vetäydyin itseeni. Tällä matkalla kasailen samalla itseäni. Kerrankin tunnen itseni tärkeäksi, kun saan olla mukana tärkeän asian puolesta.

Anne Hartikka ja Topi Rautjoki lähdössä matkaan.

Anne Hartikka ja Topi Rautjoki lähdössä matkaan.

Kun olen nähnyt miten paljon Tonin aloittama työ ja hänen äkillinen menehtymisensä on koskettanut ihmisiä, niin olen ilomielin mukana ja toivon, että saamme mahdollisimman paljon huomiota tälle hankkeelle. Topin kanssa meillä synkkaa hyvin. Olemme matkassa rennolla meinigillä.

Moottoripyörän kyytiin nousin ihan kylmiltään. Perjantain testiajo kävi takapuoleen, mutta nyt se alkaa jo turtumaan, joten kyllä tähänkin varmasti tottuu.

Jo nyt on ollut matkan varrella aivan uskomattomia maisemia, kun on ajettu Suomen maaseutujen halki. Kun tietää, mitä kaikkea on vielä edessä, niin odotan niitä ihan hirvittävästi. Tästä tulee varmasti ikimuistoinen reissu. Ennenkaikkea olen mukana Tonin aloittaman hankkeen takia. Toivon, että saamme itse asialle mahdollisimman paljon huomiota, sillä sitä se ei voi koskaan saada liikaa. Koulukiusaaminen on ihan oikea ongelma, Anne Hartikka tähdensi.

Good Will Bikerin puolesta.

Good Will Bikerin puolesta.

Ajoa ja lepoa

– Huomenna maanantaina ajamme Tukholmasta Saksaan Lyypekkiin, siellä vietämme yhden vuorokauden. Keskiviikosta perjantaihin ajamme reitin Hollanti-Belgia-Ranska. Perjantaina menemme Ranskasta Englannin puolelle ja siitä edelleen Walesiin ja Skotlantiin. Sieltä takaisin Ranskaan, jonka kautta Espanja-Portugali-Monaco ja sitten kohti Alppeja Itävaltaan ja Sveitsiin. Alpeilla ollaan yhdestä kahteen päivään.

Muutenkin matka on suunniteltu niin, että ajamme muutaman päivän ja pysähdymme päiväksi tai kahdeksi johonkin. Ei ole mitään järkeä ajaa peräkkäin kolmea päivää pidempään. Kun ollaan telttamajoituksessa tai mihin nyt milloinkin yöksi päästään, niin jo vaatteitakin on hyvä päästä välillä pesemään. Tarkoituksemme ei ole tappaa itseämme ajamalla, eikä tehdä mitään maailmanennätyksiä. Tarpeen tullen käymme välillä kotona pyörähtämässä. 4-5 viikkoa on pitkä aika olla pois kotoa. Jos siltä tuntuu tai täytyy hoitaa joitakin asioita, niin sitten vaikka lennetään Suomeen ja palataan takaisin, mutta kaikki kilometrit ajetaan täyteen.

Anne ja Topi sekä hienot Good Will Biker -asusteet.

Anne ja Topi sekä hienot Good Will Biker -asusteet.

Suorituksenahan tämä on järjetön, mutta tarkoituksena onkin, että tällä tempauksella saadaan mahdollisimman paljon huomiota ja ennen kaikkea saada Good Will Bikerin unelman toteutumaan siinä mittakaavassa tai vielä isompana, mitä Toni halusi. Se on tässä kaikkein tärkeitä, painotti Topi Rautjoki.

Voit seurata Topi Rautjoen ja Anne Hartikan matkaa Facebookissa sekä Good Will Bikerin että heidän molempien omilla Facebook-sivuillaan.

Motouutiset.fi toivottaa Topille ja Annelle antoisaa ja turvallista matkaa. Seuraamme ja raportoimme alkanutta reissua Euroopan halki jatkossakin.

Aiheesta aiemmin:

Good Will Biker Toni Hynynen menehtyi - Topi Rautjoki kiertää Euroopan, ettei Tonin työ lasten ja nuorten auttamiseksi jäisi unohduksiin

Toni, Good Will Biker ajaa 21 rautaperseajoa kiusattujen auttamiseksi

– Hyvästi Suomi hetkeksi, todetaan Annen Facebook-päivityksessä.

– Hyvästi Suomi hetkeksi, todetaan Annen Facebook-päivityksessä.