Raija Tsurkka työskentelee Esperi Hoitokoti Narikassa, joka tarjoaa asumis-, tilapäishoito- ja päivätoimintapalveluita kehitysvammaisille Järvenpäässä. Palvelut on suunnattu lievästi ja keskivaikeasti kehitysvammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista tai päivittäistä tukea arjessaan.

– Mieheni Timo Juuti on osallistunut usein MKKV:n (Motoristit koulukiusaamista vastaan) tapahtumiin ja ehdotti, että voisiko järjestää pienimuotoisen motoristitapahtuman Narikan asukkaiden iloksi. Vein ideaa eteenpäin esimiehelleni, joka näytti vihreää valoa. Laitoimme kutsuja motoristikavereillemme ja näin Narikan prätkätahtuma sai alkunsa kolme vuotta sitten, valaisee Raija Tsurkka.

– Tarkoitus on karistaa ennakkoluuloja puolin ja toisin. Meidän asukkaamme pääsevät pienelle prätkäajelulle halukkuuden, kykyjensä ja vointinsa mukaan. Ne jotka eivät halua tai pysty kyytiin nousemaan, saavat ihailla hienoja pyöriä ja pääsevät kuvattavaksi suosikkiprätkiensä kanssa. Paikalle tulevat motoristit itse päättävät, haluavatko kyyditä meidän asukkaita. Kenenkään ei tietenkään ole pakko kyyditään ketään. Voi tulla paikalle esittelemään prätkäänsä ja höpöttelemään. Tärkeintä on, että tulee paikalle.

Ensimmäisenä vuonna paikalle saapui 40 motoristia. Oli todella yllättävää, että heitä tuli niin paljon. Kaikki olivat hyvin otettuja. Tämä on lämminhenkinen tapahtuma, josta on paljon iloa meidän asukkaille, motoristeista puhumattakaan. Viime vuonna prätkiä oli kaikkiaan 20. Keli näytti ennakkoon sateiselta, joka ehkä osaltaan lannisti paikalle saapumista ja tapahtuma järjestettiin kesäkuun alussa, joten ihmisillä on voinut olla muita kesäkiireitä, pohtii Tsurkka.

Ajettavat lenkit ovat pieniä pyrähdyksiä lähiympäristössä.

– Viime vuodelta jäi erityisesti mieleen, kun paikalla oli sivuvaunumoottoripyörä, jolloin hieman huonokuntoisemmatkin asukkaistamme pääsivät nauttimaan moottoripyöräilyn iloista. Eräskin kyytiin päässeistä onnellisista ei puhu eikä pukahda, mutta hänestä huokui silloin ja pitkään ajelun jälkeen, kuinka hän nautti tuosta hetkestä. Aivan upeaa, että hänkin pääsi kyytiin, iloitsee Raija Tsurkka.

– Eli asukkaillemme tarjotaan elämys ja motoristeille kiva parituntinen, josta vaivanpalkaksi saa grillimakkaraa ja kahvia. Facebook-sivuillemme laitoimme pyynnön ilmoittautua ennakkoon, että osaamme varata suurinpiirtein oikea määrä tarjoiltavaa, mutta paikalle sai tulla ilmoittamattakin. Syötävää riitti kaikille.

Kun toiset olivat ajossa, niin sillä aikaa toiset seurustelivat, kuvasivat ja söivät makkaraa.

Tänä vuonna paikalla oli yli kolmekymmentä prätkää. Mieheni Timo laski jossakin vaiheessa 33 pyörää, mutta silläkin hetkellä osa oli ajossa, joten tarkkaa lukua ei missään vaiheessa ehditty saada. Mutta oli tosi kivat "bileet". Lämminhenkistä, mukavaa touhua. Motoristeiltakin tuli todella paljon hyvää kommenttia ja asukkaat olivat innoissaan, kun pääsivät kyytiin. Osa asukkaista oli useammankin kerran kyyditettävänä, sillä he halusivat kokeilla eri pyöriä. Se oli tosi hauskaa. Paikalla oli reilut 20 meidän asukastamme, ja parin asukkaan vanhemmat. Toinen tarkoituksella, kun itsekin halusi tulla tutustumaan tähän tapahtumaan ja toinen ihan sattumalta. Heiltä saatu palaute oli myönteistä ja ovat iloisia että järjestetään tämänlaista kivaa ohjelmaa.

Kyyditettäville tarvittiin tietenkin ajokypärä. Me toimme itse kuusi kypärää ja osalla motoristeista oli vielä muutama ylimääräinen matkassa. Ajettavat lenkit ovat ihan vain pieniä pyörähdyksiä, joten tältäkin osin pärjättiin oikein hyvin. Kun toiset olivat ajossa, niin sillä aikaa toiset seurustelivat, kuvasivat ja söivät makkaraa.

Paljon on tullut kiitosta itse järjestelyistä, tarjoiluista kuin itse tapahtumasta, joten varmaan ensi vuonna tämä tapahtuma saa jatkoa, toteaa Raija Tsurkka lopuksi.

Narikan Prätkätapahtumasta jäi hyvä mieli kaikille.