Annamaria Karikuusi, millaisella pyörällä nyt ajat?

– Yamaha YZ125.

Miten päädyit moottoripyöräilyn pariin?

– Isäni on ajanut enduroa aikaisemminkin ja hän innostui vuosien tauon jälkeen lajista uudestaan, joten siinä samalla minäkin sain pyörän. Sillä tiellä ollaan. Olin ajanut paikallisessa crossikoulussa 5-6 vuotiaana, mutta sen jälkeen ratsastus syrjäytti moottoriurheilun melkeinpä kymmeneksi vuodeksi. Tämän jälkeen tosiaan isäni alkoi harrastaa lajia uudelleen ja minä siinä samassa.

Milloin aloitit ajamaan enduroa?

– Aloitin enduron ajamisen vuonna 2012.

Treenaatko muita moottoriurheilulajeja?

– Pääpainoni harjoittelussa on endurossa, mutta satunnaisesti tulee käytyä myös motocrossia ajamassa. Aikaisemmin ajoin lisäksi crosscountry-kilpailuja, mutta niissä ei ole tullut nyt pariin vuoteen käytyä. Talvella ajan jonkun verran moottorikelkalla, joka on myös erittäin mukavaa puuhaa.

Kerro urastasi enduron/moottoriurheilun parissa.

– Aloitin kilpailemisen vuonna 2014 crosscountry- ja motocross-kilpailujen merkeissä. Vuonna 2015 täytin 16-vuotta ja sain ajettua endurokilpailuihin vaadittavan piikkikortin. Osallistuin heti pari päivää syntymäpäiväni jälkeen ensimmäisiin endurokilpailuihini Karkkilassa, josta suuntasin muutaman kilpailun kautta Päijänteen Ympäriajoon. Valitettavasti minulta hajosi heti ensimmäisellä siirtymällä runkolaakeri ja jouduin keskeyttämään kilpailun lauantain jälkeen.

2015 ajoin ensimmäisen EM-sarjani, lukuun ottamatta Suomen osakilpailua (parantelin Kroatian osakilpailussa sijoiltaan lähtenyttä olkapäätä).

2016 jatkoin EM-sarjan ajamista jättäen taas yhden osakilpailun ajamatta, tällä kertaa polvivamman takia.

2017 kauteni alkoi hienosti Päijänteen Ympäriajon C1-luokan voitolla. Tarkoitukseni oli ajaa taas myös EM-sarja, mutta Portugalin osakilpailun jälkeen harjoituksissa minulta meni sääri- ja pohjeluut poikki ja loppukausi olikin sillä selvä. Tuon Päitsi-menestyksen lisäksi saavutuksina voisi mainita 2015 ja 2016 EM-joukkuekullat, 2016 LadyCup pronssin ja Viron mestaruussarjan voiton 2015 ja hopean 2016.

Espanjassa harjoittelemassa joulukuussa 2017.

Minkälaisia haasteita olet urallasi kohdannut?

– Loukkaantumiset taitavat olla se isoin haaste, niin kuin varmasti monilla muillakin. Tämä viimeisin jalkavamma oli ajourani isoin loukkaantuminen ja sen paranemiseen menikin noin 6 kuukautta. Kuntoutus on tietenkin vielä vähän kesken, mutta ajamaan pystyn jo lähes normaalisti.

Mikä on tähän mennessä ollut kohokohtasi endurossa/moottoriurheilussa?

– Kohokohta ajourallani on kyllä 2017 Päijänteen Ympäriajon C1-luokan voitto. Se tuntui todella hienolta.

Mitä olet saanut ollessasi naisten enduron EM-valmennusryhmässä? Mikä on ollut parasta?

– Koko EM-valmennusryhmän olemassaolon ajan olen tainnut olla sivussa loukkaantuneena :D. Ryhmä järjesti kuitenkin ajopäivän meidän ajoradallamme ja sitä oli mukava olla seuraamassa. Ryhmässä on mukana mukavaa porukkaa!

Mitä odotat EM-valmennukselta vuonna 2018?

– Odotan valmennukselta hyviä ajopäiviä erilaisissa paikoissa sekä tietysti vinkit ja neuvot kouluttajilta ovat aina tervetulleita.

Ketä muita tukijoita/taustajoukkoja löytyy EM-valmennusryhmän lisäksi?

– Olen ajanut tähänastisen ajourani kokonaan SE-Teamissa, iso kiitos siitä heille. Vuodelle 2018 siirryin uuteen Yamaha Racing Enduro Teamiin, joka toimii yhteistyössä Yamaha Motor Finlandin ja Team Örthenin kanssa. Tiimin lisäksi minulla on myös henkilökohtaisia yhteistyökumppaneita ja tukijoita, ja heille kuuluukin iso kiitos myös tulevan kauden mahdollistamisesta.

Muina taustajoukkoina minulla on erittäin mukana olevat ja kannustavat vanhemmat. Ilman heidän apuaan en uskoisi olevani tässä missä nyt. Kihlattuni, joka ajaa itsekin, on ollut korvaamaton apu ja tuki ajourallani.

Mitkä ovat omat vahvuutesi endurossa?

– Tykkään ajaa nopeaa polkua isolla kaasulla, joten ehkä sen voisi lukea vahvuudeksi :)

Mitä ovat tavoitteesi kaudelle 2018?

– Tavoitteeni kaudelle 2018 ovat: Suomessa B-luokkaan nousu, Päijänteen Ympäriajo, EM-sarja, LadyCup sekä kansallisia kilpailuja Virossa ja Suomessa.

Motouutiset.fi toivottaa Annamaria Karikuuselle hyvää 19-vuotissyntymäpäivää perjantaina 26. tammikuuta eli tämän jutun julkaisupäivänä..

Kaudella 2018 Annamaria Karikuusi ajaa Yamaha Racing Enduro Teamissä, joka toimii yhteistyössä Yamaha Motor Finlandin ja Team Örthenin kanssa.

Aiheesta aiemmin:

Yamahalta uusi kisatiimi: Enduro Racing Team Örthén, kuskeina Eemil Helander ja Annamaria Karikuusi

Esittelyssä Naisten Enduron EM-valmennusryhmä: osa 8. Milla Turunen #57 

Esittelyssä Naisten Enduron EM-valmennusryhmä, osa 9: Teresa Teppola #924 

Mami Jäntti: Naisten Enduron EM-valmennusryhmä harjoittelee hyvässä hengessä ja treenaa entistä ammattimaisemmin