– Meidän tavoite on saada lajille näkyvyyttä, että perus katukuskitkin ymmärtäisivät, että tämä on kaikkien laji, pyörästä ja iästä riippumatta. Samalla saadaan ihmiset kiinnostumaan ratamoottoripyörilystä ja näin houkutella lisää harrastajia lajin pariin. Nykyäänhän on niin, että elleivät vanhemmat ole ratamoottoripyörilyn harrastajia, niin edes sitä ei tiedetä, että junnut voivat ajaa radalla ihan pienestä pitäen, moni on aloittanut jo alle viisivuotiaana, kertoo Track Punk Racing teamin Jenni Jokela.

Track Punk Racing teamin väreissä löytyy pyörä pienemmällekkin rr-kuskille.

– Suomessa kaikki radat ovat "perämettissä", niin eihän niille kukaan vahingossa eksy. Esimerkiksi Pärnussa Auto24Ring:llä rr-kilpailut ovat koko perheen tapahtuma ja vuonna 2016 ratamoottoripyörät ajoivat paraatina kaupungin läpi, paikalliselle torille ihasteltaviksi. Meillä radat laitetaan perämetsään, eikä kerrota kennellekkään mitä siellä tapahtuu. Lisäksi haluamme rikkoa ajatusta, että on vaarallista ajaa radalla. Radalla ei ole hiekkaa, routapatteja, vastaantulijoita eikä muutenkaan oikein mitään mihin osua, Jokela selittää.

– Varsinkaan naiset eivät uskalla tulla radalle yksinään. Tästä syystä järjestämme naismotoristeille ihan oman ratamoottoripyöräilypäivän Alastarolla 25.-26.7., kun on MP-tuen järjestämät ajoharjoittelupäivät. Lähistöltä on vuokrattu mökki, joten yöpyminenkin on mahdollista. Tarjolla on ilta- ja aamupäivän ajovuoroja ja voi tulla vaikka vain varikolle katselemaan ja tarvittaessa jättää omat varusteet turvaan siksi aikaa, kun itse on radalla. Olemme paikalla opastamassa ihan kädestä pitäen, kuinka radalla toimitaan. Muutenkin meidän varikkoteltalla on aina "avoimien ovien päivä" eli kaikki ovat tervetulleita, kannustaa Jenni Jokela.

Janette Hanhineva pääsee ensimmäisenä MP-missinä tutustumaan ratamoottoripyöräilyn saloihin.

Moottoripyöräilevät missit radalle.

– Eri moottoripyörätapahtumissa järjestetään MP-missikisoja. Suurin osa näihin kauneuskilpailuihin osallistuvista on malleja, jotka kiertävät kaikki mahdolliset kauneuskilpailut. Etsimme heidän joukostaan "oikeat" motoristimissit, eli ne jotka ajavat moottoripyörällä ja joita kiinnostaa rata-ajo. Heitä on nyt kaikkiaan kuusi: Miss MP18 2. perintöprinsessa Heidi Tapper, Miss MP18-finalisti Janina Forsback, Miss Bomber 2018 2. perintöprinsessa Janette Hanhineva, Miss MP17 1. perintöprinsessa Julia Pulkkinen, Miss MP16 2. perintöprinsessa Luisa Q sekä Miss MP17-finalisti Paula Himanen.

Kutsuimme heidät jokaisen vuorollaan kanssamme Alastarolle, jossa he saavat kokeilla rata-ajoa. 18.5 paikalla on Janette Hanhineva, 19.5 Heidi Tapper ja 20.5 vuorostaan Luisa Q.

Track Punk Racing:in kisavauhdista pitää huolta nuori Jenny Ruokolainen.

– Teamissä on mukana Sami Vieltojärvi joka ennen loukkaantumistaan 2015 ajoi Superbike A-sarjassa ollen SM-pisteissä jaetulla toisella sijalla. Onnettomuuden jälkeen ajot jäivät hetkeksi tauolle ja kisaaminen on ollut toissijaista. Myöhemmin tiimiin tulivat mukaan Janiika Päivänsäde, Jenni Jokela sekä Mari-Anne Päivinen. Kun Janiika muutti Ruotsiin niin Track Punk Racingin rinnalle perustettiin Track Punk Sweden. Tälle kaudelle tiimiin liittyi kovavauhtinen vasta 16-vuotias kisakuski Jenny Ruokolainen. Kesällä meidän mukana kulkee "kummilapsena" 16 vuotias Sofia Heinevaara, joka ajoi ensimmäistä kertaa radalla syyskuun ratapäivällä, Jenni Jokela listaa.

– Tulevalla kaudella minä ja Sami keskitymme treenaamiseen ja jännitämme Jennyn kilpailusuorituksia. Jos loppukesästä löytyy sopivasti vauhtia, niin ehkä kokeilen itsekin kisaamista. Sami saattaa ajaa oman kerhonsa West Coast Racing -kilpailun Alastarolla, pohtii Jenni Jokela lopuksi.

Tulevalla kaudella minä ja Sami keskitymme treenaamiseen.