Saavuimme kokoontumisalueelle Ideaparkin edustalle puolta tuntia ennen paraatin lähtöä. Alue oli jo täyttynyt motoristeista. Emme suinkaan olleet viimeisiä, sillä vielä jälkeemme saapui vielä porukkaa paikalle.

Sivuvaunumoottoripyörällä matkassa oli Tatu Keränen kyydissään lapsensa Antti ja Kaisa.

Sivuvaunumoottoripyörällä perässämme ajoi Tatu Keränen kyydissään lapsensa Antti ja Kaisa. Mikä sai teidät osallistumaan Hymyilevien Motoristien Kevätpäivään?

– Piti lähteä vähän ulkoilemaan. Lapset ovat mieleellään kyydissä. Istuvat usein vaunussa, vaikka ei ajettaisikaan, Tatu Keränen kertoi hymyillen.

Minkä merkkinen tämä sivuvaunu on?

– Tämä on aito Neuvostoliittolainen tuote vm. -60, sillä ei ole virallista merkkiä. Että tämän sai rekisteröityä Suomeen, niin rekisterissä tämä ilmoitettiin Uraliksi. Minulla tämä on ollut kolme vuotta. Lisäksi löytyy kaksi Jawaa ja muita "projekteja". Tällä tehdään lähinnä pieniä kaupunki-ajeluita. Tämä ei oikein sovellu matkapyöräksi. Vaikka tehdas ilmoittaa huippunopeudeksi 80 km/h, niin 60km/h on jo kova vauhti, Keränen naureskelee.

Oulun Harley Davidson Clubin aluepäällikkö Martti Ilvo ja komea päähine.

Oulun Harley Davidson Clubin aluepäällikkö Martti Ilvo herätti Ideaparkissa huomion persoonallisella päähineellään. Mitä mieltä olet, että HMKV järjestetään täällä Oulussa?

– Todella hienoa, että tämä järjestetään juuri Oulussa. Ouluhan on kuitenkin Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Oulu sopii sikälikin, että täällä on todella paljon aktiivisia motoristeja, Ilvo tähdentää.

Kuinka paljon itse ajat vuodessa?

– Kilometrejä kertyy vaihtelevasti 5-10 tuhatta. Olen pyrkinyt osallistumaan vuosittain H-D:n Euroopan kookoontumisajoihin, joten kilometrimäärä riippuu aina siitä missä päin Eurooppaa se minäkin vuonna järjestetään. Tämän vuoden Euroopan H-D -kokoontumisen jätän väliin, sillä Milwaukeessa järjestetään H-D:n 150 v. juhlakokoontumisajo. Pyörän vuokraan Chicagosta ja ajan sieltä Milwaukeen, Martti Ilvo kertoo suunnitelmistaan.

Lähtöä odottamassa Harri Sutinen ja poikansa Jonatan.

Kello alkoi olla jo sen verran pajon, että motoristit alkoivat valmistautua lähtöön. BMW K1600GTL:n kyydissä odottelivat rauhassa tulevaa lähtöä Harri Sutinen kyydissään poikansa Jonatan. Oletko useinkin mukana isän ajomatkoilla?

– Aika usein, vastasi 14 vuotias Jonatan Sutinen lyhyesti.

– Jonatan on kokenut kyytiläinen. Kotimaan reissujen lisäksi, ollaan käyty Nordkapissa asti. Kun Jonatan oli viisivuotias, aloimme harjoittelemaan kyydissä istumista siten, että kyyditsin häntä moposkootterilla tarhaan. Kun hän oli yhdeksänvuotias, niin uskalsin ottaa hänet moottoripyörän kyytiin, eli hän on todella kokenut kyytiläinen, kertoi Harri Sutinen.

Ylikonstaapeli Jari Salmela käynnistää moottoripyöränsä kello 11.30 ja ottaa pitkän motoristiletkan komentoonsa.

11.30 ylikonstaapeli Jari Salmela käynnistää moottoripyöränsä ja lähtee johdattamaan reilusti yli lähes 700 motoristia Oulun Ideaparkin edustalta kohti Kuusisaarta. Matkan varrella on ihmisiä ihailemassa tätä harvinaisen pitkää motoristien letkaa. Koko Kuusisaari on motoristien käytössä. Osa motoristeista on tullut paikalle suoraan, osallistumatta paraatiajoon. Pyörät saadaan parkkiin ja lähdemme siirtymään itse tapahtuma-alueelle.

Kempeleläiset Marja-Leena Hyrynkangas-Kauppi, Markku Kauppi ja Muhokselta saapunut Ritva Vuotso(kuvassa vasemmalla).

Myös Kempeleläiset Marja-Leena Hyrynkangas-Kauppi, Markku Kauppi ja Muhokselta saapunut Ritva Vuotso olivat lähdössä kohti tapahtumakeskusta. He ovat Yamaha Teneren luona. Onko tuo sinun pyöräsi?

– Ei kun pyöräni Yamahan FZ6S on tuolla hieman kauempana, Marja-Leena Hyrynkangas-Kauppi viittoo.

Mitä olette mieltä, että HMKP järjestetään Oulussa?

– Tämä on tosi hieno juttu. Aikaisemmin ei oel tullut käytyä HMKP:ssä, mutta nyt kun tämä järjestettiin täällä, niin ehkä tästä innostuu lähtemään vastaisuudessakin, pohtii Hyrynkangas-Kauppi.

– Kerrankin voidaan sanoa, että ollaan paikan päältä, naureskelee Markku Kauppi.

– Ollaan käyty aina Jänkhällä Jytisee -tapahtumassa ja esimerkiksi viime kesänä tehtiin pidempi reissu Helsingistä Tukholmaan ja siitä Pohjois-Ruotsin kautta takaisin Suomeen. Tänä vuonna on alustavasti suunniteltu, että ajettaisiinkin Etelä-Ruotsiin, kertoo Marja-Leena Hyrynkangas-Kauppi.

Eero Uusitalo ja tyttärentytär Veera Tikkanen.

HMKP:n letka oli pitkä ja kun me vasta saavuimme paikalle, niin ensimmäiset paikalle ajaneet tekivät jo lähtöä. Eero Uusitalo osallistui paraatiajoon tyttärentyttärensä Veera Tikkasen kanssa ja olivat lähdössä Kuusisaaresta.

Onko tyttärelläsikin moottoripyörä?

– Hänellä oli, mutta hän hävitti sen muutama vuosi sitten. Veeran kanssa tämä on meille jo kolmas moottoripyöräreissu tälle vuodelle. Osallistuttiin Oulun Vappuajoon ja käytiin Motoristikirkossa. Hän on minun "tyttöystävänä" näissä tapahtumissa, selittää Eero Uusitalo lämpimästi.

Miltä tuntuu olla isoisän kyydissä ja mukana näissä moottoripyrätapahtumissa?

– Mukavalta. On kivaa kun saa olla kyydissä ja mennä lujaa, kiteyttää Veera Tikkanen.

Lauri Rantasalo ja Ilona Seppälä Uudestakaupungista

Tähän asti kaikki tapaamamme motoristit olivat paikallisia tai lähialueelta. Oli aika etsiä pidemmältä saapuneita. Onneksi ihmisillä oli kerholiivejä päällään, niin näin alkoi löytyä "ei paikkakuntalaisia" motoristejakin. Ensimmäiseksi "haaviimme" osuivat Lauri Rantasalo ja Ilona Seppälä Uudestakaupungista. Mistä saitte kipinän lähteä tänne Ouluun?

Peltosen Jari, joka oli järjestämässä aikoinaan Mäntsälän HMKV-tapahtumaa, alkoi kerätä letkaa etelästä. Letka lähti Järvenpäästä. Osallistuimme matkalla Tampereella järjestettyyn Motoristit Koulukiusaamista Vastaan -tapahtumaan ja lähdimme sieltä näkötornin juurelta kohti pohjoista. Ajoimme Ähtärin kautta Kalajoelle. Letka kasvoi matkan varrella ja lopulta meitä oli kaikkiaan 45 henkilöä. Kalajoelta otettiin majoitus ja sieltä tänä aamuna ajeltiin. HMKP:n tapahtumiin olen osallistunut vuodesta 2015, eli siitä lähtien, kun olin itse järjestämässä HMKP-tapahtumaa. Huomenna lähdetään pikku hiljaa ajelemaan kotiin päin, mutta tästä menemme takaisin Kalajoelle, jonne järjestimme illaksi bändin, kertoi Lauri Rantasalo.

Kuvassa vasemmalta: Tuomo Toivanen, Arja Airaksinen ja Tapio Mykkänen KMC:stä.

 

– Kuuden kurvia lähdettiin Kuopiosta. Meitä tuli kaikkiaan kahdeksan pyörää. Osallistun ensimmäistä kertaa HMKP -tapahtumaan. Eilen en vielä tiennyt tänne tulevani, tuo pakotti, selitti Tuomo Toivainen osoittaen Tapio Mykkästä. Arja Airaksinen oli mukana "tarakkaharakkana".

Joskus matka katkeaa moottoripyörän sanottua sopimuksensa irti. Näin kävi Härmä MC:n puheenjohtajalle Asko Peltolalle. Heidän porukkana lähti Alahärmästä kuuden aikaan 11 pyörän letkassa.

Härmä MC:n pj Asko Peltola oikella ja Pauli Laukkanen.

– Suosittelen kaikille Autoliiton plus -jäsenyyttä. Vetoremmi katkesi, mutta onneksi vasta Limingan kohdalla. Soitin Autoliittoon, he veivät pyörän korjaamolle ja sain auton tilalle. Välillä tämä on tällaista. Pitää vain asennoitua oikein, tuumasi Asko Peltola rauhallisesti Pauli Laukkasen myötäillessä.

Svein Tosbotn ja Carita Forsander.

Kuuleman mukaan kaukaisimmat vieraat saapuivat Ouluun Ranskasta, Ruotsista ja Norjasta. Norjan Bodø:stä saapui Svein Tosbotn. Bodø:stä Ouluun kertyy 800 kilometriä. Mikä sai tulemaan Norjasta tänne Ouluun?

– Suomalainen naisystävä, selitti Tosbotn osoittaen paikalle saapuvaa Carita Forsanderia.

Käytkö usein Suomessa järjestettävissä kokoontumisajoissa?

– Viime vuodesta lähtien olen käynyt muutamassa tapahtumassa ja jokunen reissu on tällekkin vuodelle suunnitteilla, kertoi yli 20 vuotta moottoripyöräilyä harrastanut Tosbotn.

Osallistutteko paljon Norjassa järjestettäviin kokoontumisajoihin?

– Suomalaista SMOTO:a vastaava NMCU järjestää vuosittain ison, Kontioralli tyyppisen tapahtuman Norge Treffet:in eri puolilla Norjaa. Siellä olen käynyt vuodesta 2011 asti. Seuraava on kahden viikon päästä, kertoi puolestaan Carita Forsander.

Lahdesta paikalla Jokke Kärkkäinen vasemmalla ja Hyde BCB MCC.

Aika Kuusisaaressa meni todella nopeasti ja aloimme tekemään lähtöä. Pyörärivistö parkkipaikoilla oli harventunut huomattavasti. Pyöriensä luota tavoitimme vielä lahtelaiset Jokke Kärkkäisen ja Hyden. Koska lähditte tulemaan tänne Ouluun päin?

– Lähdimme jo perjantai-aamuna ja lähdemme vasta maanantaina, aloitti Jokke Kärkkäinen.

Osallistutko usein HMKP:än? Kierrätkö muita kokoontumisajoja?

– HMKP:t olen kiertänyt lähes kaikki, joka vuosi. Lisäksi 3-4 rallia / vuosi. Hyviä ralleja on paljon, mutta Rottaralliin on mentävä vuosittain. Kilometrejä kertyy vuodessa 10-15 tuhatta. Rallien lisäksi ajan ihan perus matka-ajoa ja kerhomme Bay City Bikers MCC, järjestää ajoharjoittelupäiviä Alastaron- ja Ahveniston radoilla. Sinne ovat kaikki motoristit tervetulleita, pyörän merkistä ja mallista riippumatta. Ajoharjottelupäivänä jokainen saa harjoitella moottoripyörän käsittelyä omaehtoisesti. Ensikertalaisia tietenkin opastetaan. Ajamme kahdessa eri vuorossa, hitaat ja keskinopeat. Radalle voi tulla kunhan ajokalusto ja -asu on kunnossa. Lisätietoja löytyy kerhomme sivuilta täältä.

Päivä oli valoisa ja lämminhenkinen. Oli hienoa juhlistaa näin isoa motoristien joukkokohtaamista ja paraatia sekä tietenkin varsinaisia tapahtumia Kuusisaaressa. Ensi kevään HMKP:n järjestäjää ei ole vielä tiedossa, mutta ota asia esille omassa kerhossasi, jotta viestikapulan kulku jatkuu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marja 'Marru' Suominen, Oulun HMKP:n sielu ja primus motor. Kiitos, Marru.

Erityiskiitos loistavista järjestelyistä Marja Suomiselle, joka teki käsittämättömän ison työn OuluMC:n väen kanssa tapahtuman eteen. Harvasta tapahtumasta lähtee paluumatkalle näin hyvin mielin. Julkaisemme vielä erikseen kuvakavalkadin tapahtumasta myöhemmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva Kuusisaaresta. Lisää kuvia luvassa myöhemmin. Kiitos kaikille läsnäolijoille myös Motouutisten puolesta.