VTR Custom on sveitsiläinen moottoripyöriä rakentava yritys. Se on tunnettu siitä, että kaikki kustomointityö tehdään perinteisesti käsityönä ja homma etenee vaihe kerrallaan.

Yritys rakensi ensin kaksi BMW R1200R LC -pohjaista pyörää, Goodwood 12 ja Eddie 21:n, jotka toivat mainetta, menestystä ja kunniaa yritykselle customskenessä mutta myös kilparadoilla heidän "tehdaskilpa-ajajansa" Amelie Moosederin käskyttämänä.

VTR Customsin BMW R1200R LC 'Spitfire' koko loistossaan. Huomaa loputtomat yksityiskohdat.

VTR Customsin BMW R1200R LC 'Spitfire' koko loistossaan. Huomaa loputtomat yksityiskohdat.

Suutari ilmeisesti pysyy mielelllään lestissään, joten kolmaskin pyörä, tämä kuvissa näkyvä tulensylkijä rakennettiin BMW:n 124-hevosvoimaisen bokserikoneen varaan. Mielessä Danilla väikkyi myös, että pyörä osallistuisi "Sultans of Sprint" -kisaan tehdaspyörien luokassa. Tiimi on samalla virallinen BMW Motorrad Custom Race Team.

Spitfire on saanut innoituksensa sekoituksesta Dani Weidemannin omaa mekaanikkouraa ilmailun parissa ja toisaalta toisen maailmansodan aikaisten lentokoneiden mekaniikasta sekä ranskalaisen Barbara Design studion luonnoksista. Torpedon muotoinen alumiininen moottoripyörä toisi heti mieleen toisen maailmansodan aikaiset lentokoneet.

Spitfiren 'ohjaamo' ja moottorin 'ilmanottoaukot'.

Spitfiren 'ohjaamo' ja moottorin 'ilmanottoaukot'.

Selvää oli myös, että pyörää ei tehty olohuoneen näyttelyesineeksi, vaan kilvanajoon Amelielle. Samalla tiimi halusi pyörän, joka oikeasti ampuu tulenlieskoja pakareistaan aivan kuten vanhat radiaalimoottorit käynnistämisensä yhteydessä. Siitäpä ei kauaa tarvinnut enää pohtia "Spitfire" nimeä, semminkin kun sen niminen hävittäjä vaikutti vahvasti toisen maailmansodan ilmataisteluissa.

– Idea saattoi tulla nopeasti, mutta sen toteuttaminen osoittautui työläimmäksi ja monimutkaisemmaksi kuin mikään pyörä mitä olemme aiemmin rakentaneet. Monimutkainen design oli vaikea toteuttaa siten, ettei lopputulos näyttäisi kömpelöltä. Lisäksi tulivat sen myötä kaikki tekniset haasteet.

Ilmanottoaukot tuovat ajoviimaa sylintereille.

Ilmanottoaukot tuovat ajoviimaa sylintereille.

Sveitsiläisinä rakentelijoina sellaiset asiat kuten autenttisuus ja yksityiskohdat ovat tärkeitä meille. Tässä hengessä Spitfiren alkuperäiset ohjaamon instrumentit tuotiin meille Englannista, ja lentokoneen käynnistykseen liittyvät katkaisimet sijoitettiin paikalleen ja samoin iso määrä yksityiskohtia sekä paljon muita mielenkiintoisia asioita pyöri mielessämme, Weidemann kertoo.

VTR Customs tekee kaikki metallityöt talon sisällä perinteiseen tapaan. Pyörän moottori on säilytetty entisellään, jotta sillä pystytään osallistumaan tehdasluokkaan, samoin kardaaniveto. Kaikki muu onkin sitten uusittu tai sijoitettu uudelleen, paitsi vanteet ja renkaat taitavat olla alkuperäiset.

VTR Customsin Spitfire.

VTR Customsin Spitfire.

VTR Customs Spitfire

 • - Perustuu BMW R1200R vm 2017 varustettuna shifterillä, sutimisenestolla ja Pro-ajomoodilla
 • - Alumiiniosat ja työ VTR Customsin Marcel Brauchli
 • - Istuin käsintehty: VTR Customs & Yves Knobel
 • - Vanteet ja jarrut vakiot
 • - Ohjaustanko ABM Vario Clip muokattuna
 • - Pakoputkisto: VTR Customs valmistama mukaanlukien liekinheitin
 • - Moottori, vaihteisto ja voimansiirto: vakiot,
 • - Takaiskunvaimennin: ei ole
 • - Etuhaarukka: BMW:n alkuperäinen, jota lyhennetty 30cm – 3cm joustomatka
 • - Mittaristo: alkuperäisen II maailmansodan aikaisen Royal Airforcen Spifiren mittaristoa ja kytkimiä
 • - Polttoainetankki: VTR Customsin käsintekemä, tilavuus noin 5 l, istuimen alla.

Spitfiren pilotin näkymä.

Sponsorit:

 • - BMW Motorrad
 • - TW Steel 
 • - Son of Time - kellovalmistaja

 

Aitoja II maailmansodan aikuisen Spitfiren mittareita ja kytkimiä.

Royal Airforcen tunnus.

Pilotin nimi ja mini-ikkunat.

Spitfire

Tämän avattavan puisen kotelon sisällä on kokonainen Spitfire-rannekello, jonka voi laittaa ranteeseensa niin halutessaan.

Dani ja Amelie.

Koko tiimi.

 

Yksityiskohtia ja Son of Timen valmistama ajanottaja.

 

Amelie vauhdissa.

Amelie ja Spitfire tunnelmaan sopivasti II maailmansodan tyyliin otetussa kuvassa.

 

Amelie ja Spitfire.