Mopoillessa ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten suojaton keho ja sen paljaat osat ovat onnettomuuden sattuessa.

Ella oli vuosi sitten mopoilemassa mökille uimaan kaverinsa kanssa kesäshortseissa. Soratien varrella kurkisteli kissa. Kaverukset hiljensivät vauhtia, mutta saivat sen vaikutelman, ettei kissa ole tulossa tien yli.

Kissa hyppäsi eteen vasta juuri sillä hetkellä, kun Ella oli sen kohdalla. Hän väisti vaistomaisesti, jolloin jarrut menivät samalla lukkoon ja renkaat luistivat soran vuoksi. Ella kaatui ja sai vielä mopon päälleen.

Soratielle kaatumisen seurauksena toisesta polvesta lähti palanen ja haava ulottui luuhun saakka. Lisäksi Ella sai ruhjeita ja naarmuja. Onni onnettomuudessa oli, että hän selvisi tapahtumasta tikeillä.

Ella ja hänen äitinsä Anne, joka oli usein muistutellut tyttöä asiallisen mopoiluvaatetuksen merkityksestä, julkaisivat vuosi sitten yhdessä kuvan Ellan jaloista. Tavoitteena oli saada nuoret ymmärtämään vaatetuksen ja oikean pukeutumisen merkitys.

Vuosi onnettomuuden jälkeen

Kyselimme äidiltä tämän hetken tilannetta vuosi onnettomuuden jälkeen.

Ellan polvi nyt. Kuva Anne Reid.

Ellan polvi nyt. Kuva Anne Reid.

– Jalka on parantunut hyvin, vaikka pahalta näyttikin. Ihonsiirtoja ei lopulta tarvinnut tehdä. Tyttö on ottanut tapahtuneesta opikseen ja muistuttaa aina kavereille, että jos ovat lähdössä vähin varustein liikkeelle, että ettekö muista miten hänelle kävi. Mutta kun nuoret tuntevat itsensä kuolemattomiksi, niin sanomisella ei aina ole vaikutusta, mutta Ella kyllä itse pitää huolen siitä, ettei enää lähde shortsit jalassa ajamaan skootterillaan, Anne kertoo.

– Onneksi vauhtia oli vähän ja alkuun pelätyltä ihonsiirrolta vältyttiin. Polvi on parantunut, toki arvet tapahtuneesta ovat aina vain näkyvissä. Edelleen tuntuu pahalta nähdä, jos nuoriso saati sitten aikuiset moottoripyörillä ajelevat pelkät shortsit jalassa.

Onneksi Ella oli matkassa mopolla, ja vauhti oli tilanne huomioiden varmasti hiljainen. Entä jos hän olisi ollut matkassa moottoripyörällä esimerkiksi 80 km/h ja olisi kaatunut?

Toivottavasti joku ottaa opikseen. Kiitos Ellalle ja Annelle tapahtuneen jakamisesta.