Nicola Dutto voitti Espanjassa Rally TT:n vuosina 2004 ja 2006, Italian Bajas-mestaruuden 2006 ja 2009 sekä Europan Bajas -mestaruuden 2008 ja 2009. Hän oli kovassa vedossa ja hänen maalinaan oli osallistua kuuluisaan Baja 1000 Iron Man -kisaan Yhdysvalloissa.

Kohtalo kuitenkin päätti toisin ja kaikki muuttui hetkessä. Ollessaan ajamassa Italian Bajan erikoiskokeella, hän kaatui ja putosi hiekan alla piilossa olleen kallion päälle, joka mursi hänen seitsemännen selkänikamansa. Siitä lähtien hän on ollut sidottu rullatuoliin, mutta se ei ole estänyt häntä moottoripyöräilemästä.

Onnettomuuden jälkeen Dutto palasi kilpailemaan, mutta mönkijöillä, kunnes hänen polkunsa risteytyi amerikkalaisen alaraajahalvautuneen Doug Henryn kanssa, tämä ajoi motocrossia moottoripyörillä - myös kilpaa.

Nicola Dutton voimaharjoittelua.

Nicola Dutton voimaharjoittelua.

 

Tämä oli käännekohta Dutton elämässä ja vuonna 2012 hän palasi offroad-kisoihin moottoripyörällä Baja Aragónissa Espanjassa. Entisen kilpakumppaninsa Julián Villarrubian avulla hän päätyi kisassa 24:ksi. Sulakeongelma hänen Suzuki RMX 450:ssään esti häntä pääsemästä 15 parhaan joukkoon.

Villarubia myös päätti auttaa Duttoa olemaan ensimmäinen alaraajahalvautunut moottoripyöräilijä, joka osallistuu Dakar-ralliin, ja siitä lähtien molemmat ovat tehneet töitä unelman eteen.

Mutkien kautta

2016 Dutto puhui Dakar-rallin kisajohtajan Marc Coman kanssa osallistumisesta, mutta Coma kertoi hänelle, ettei hän voi osallistua maailman kovimpaan offroad-kisaan, koska hänellä ei ollut Dakar-rallissa tarvittavaa navigointikokemusta.

Niinpä Dutto pääti osallistua FIM Cross Country Rally -mestaruuskisoihin modifioidulla KTM:llä, ja hyvien loppuun asti ajettujen Merzouga Rallyn ja Morocco Rallyn jälkeen hän otti asian uudelleen puheeksi Dakar-rallin järjestäjien kanssa.

Tällä kertaa heillä ei ollut vastaansanomista, ja 18. heinäkuuta Dutto sai vastauksen, jonka halusikin kuulla: "teidät on hyväksytty vuoden 2019 Dakar-ralliin".

Nicola Dutton KTM vaatii erikoisvalmisteisen turvakehikon miehen suojaksi.

Nicola Dutton KTM vaatii erikoisvalmisteisen turvakehikon miehen suojaksi.

Niinpä ensi vuonna Dutto tulee olemaan Perun Dakar-rallin startatessa ensimmäinen kisaan osallistunut alaraajahalvautunut motoristi. Seuraava haaste onkin ajaa ralli loppuun asti.

Asiasta kertoi ensin Imotorbike. Nicola Dutton kotisivulle pääset tästä