Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestarin Jarno Saarisen kuolemasta tuli toukokuussa 2018 kuluneeksi 45 vuotta. Puoli vuosisataa on kulunut siitä, kun Paroni lähti kiertämään Euroopan ratoja perheensä hautaustoimistosta lainatulla ruumisautolla, apunaan vain puolisonsa Soili. Pirita Tolvanen tuo Saarisen tarinan lukijoiden ja katsojien luokse kirjallaan ja näyttelyllään Paroni – Jarno Saarisen elämä.

Julkistustilaisuudessa kirjasta kertoivat Jarno Saarisen leski Soili Karme sekä kirjailija-kuvittaja Pirita Tolvanen. Tilaisuuden juonsi TV-legenda Jorma Pulkkinen.

TV-legenda Jorma Pulkkinen haastattelemassa Soili Karmea ja Pirita Tolvasta kirjan julkistustilaisuudessa.

TV-legenda Jorma Pulkkinen haastattelemassa Soili Karmea ja Pirita Tolvasta kirjan julkistustilaisuudessa.

Jarno Saarinen (11.12.1945 Turku – 20.5.1973 Monza, Italia) kiersi Suomen ja Euroopan ratoja apunaan vain puolisonsa Soili, joka ajoi autoa yöt ja päivisin kellotti ajat radoilla. Saarinen huolsi ja viritti itse pyöränsä ja ajoi niitä eri tavalla kuin muut. Saarinen oli edelläkävijä - hänen silloin käyttöönsä ottamaa ajotyyliä käyttävät nykyään kaikki. Kisa kerrallaan hän nousi kohti huippua kansainvälisen suosion saattelemana. Vuonna 1972 voitto Imatran ajoissa sinetöi Saarisen maailmanmestaruuden 250-kuutioisissa. Ratamoottoripyöräilyn soololuokissa hän on yhä lajin ainoa suomalainen maailmanmestari.

Tapahtumaa vietettiin hienossa säässä Olympiastadionin kupeessa entisen Eläintarhan ajojen radan varrella. Paikalle oli myös pystytetty suurkuvatulosteina kirjan kuvituksesta tehty ulkoilmanäyttely.

Jarnon leski Soili Karme muisteli kisoja, erityisesti voitokkaita, sekä miten he kahdestaan Jarnon kanssa kiersivät Soilin toimiessa hänen ainoana avustajanaan. Tämä aiheutti välillä hieman ongelmia. Soilin oli haastavaa päästä auttamaan miestään lähtöpaikalle radalle, koska oli nainen eikä niin tavanomaisen kilpailuavustajan näköinen.

Jorma Pulkkinen, Soili Karme ja Pirita Tolvanen.

Jorma Pulkkinen, Soili Karme ja Pirita Tolvanen.

Pirita Tolvanen taas kertoi kirjan idean synnystä. Hän etsi uutta tarinaa palatessaan Bolognan lastenkirjamessuilta keväällä 2017. Hän myöhästyi lennolta Münchenin lentokentällä ja seuraavaa odottaessaan tapasi eläkkeellä olevan moottoriurheiluharrastajan, joka kertoi Saarisesta ja kehotti Tolvasta tekemään tästä kuvakirjan. Tolvanen vaikuttui Paronin määrätietoisuudesta ja rohkeudesta. Hän ajatteli: “Jos tarina koskettaa minua, kymmenen vuotta Saarisen kuoleman jälkeen syntynyttä moottoriurheilun ulkopuolista, se koskettaa kyllä muitakin.”

Jarno Saarisen elämästä kertova kirja tulee syyskuun lopulla myyntiin.

Paroni – Jarno Saarisen elämä (Myllylahti 2018) kertoo Saarisen urasta ja elämästä kuvin ja kertomuksin. Saarinen jätti jäljen moneen sydämeen valoisalla persoonallaan ja päättäväisyydellään. Hän ei epäröinyt auttaa tai kannustaa muita, niitäkään, joita vastaan radalla kisasi. Paroni – Jarno Saarisen elämä on vauhdikas ja seikkailuntäyteinen kirja lukijoille, jotka eivät Saarisen tarinaa vielä tunne. Samalla se on kiinnostava teos heille, joille Paroni on yhä legenda ylitse muiden. Pyörät, ajoasut ja radat kunnioittavat mennyttä aikaa, mutta tämän päivän visuaaliseen pukuun tuotuina.

Tämä lastenkirja puhuttelee myös (moottori)urheilusta kiinnostuneita aikuisia. Teos on kirjakaupoissa viimeistään syyskuun lopussa.

Pirita Tolvasen kuvituksesta

Pirita Tolvasen kuvituksen pohjalta tehty ulkoilmanäyttely on avoinna 1. lokakuuta asti.

Kirjan kuvituksesta tehty sata metriä leveä ulkoilmanäyttely on nähtävillä Hammarskjöldintien varressa Olympiastadionin korjaustyömaan aidassa, vinosti Uimastadionia vastapäätä, 1. lokakuuta saakka. 

Julkaisemme kirjasta arvion myöhemmin, kunhan olemme saaneet sen luettua.

Kirjan kuvituksesta tehty sata metriä leveä ulkoilmanäyttely on nähtävillä Hammarskjöldintien varressa Olympiastadionin korjaustyömaan aidassa 1. lokakuuta saakka.

Kirjan kuvituksesta tehty sata metriä leveä ulkoilmanäyttely on nähtävillä Hammarskjöldintien varressa Olympiastadionin korjaustyömaan aidassa 1. lokakuuta saakka.