BBC julkaisi äskettäin jutun "100 Naista", joka on vuotuinen lista naisista, jotka ovat olleet vuoden mittaan vaikutusvaltaisimpia ja inspiroivimpia. Ensi kertaa mukana oli naispuolinen moottoripyörällä maailman ympäri ajanut henkilö, Maral Yazarloo-Pattrick, iranilainen filosofian tohtori. Hän teki 17 kuukautta kestäneen ajomatkan, jonka aikana kiersi 64 maassa ja kaikissa 7 maanosassa ajaen yksin täyteenpakatulla BMW F650GS:llään.

Maailmalla on tietysti muitakin naismotoristeja, jotka ovat yltäneet melkoisiin suorituksiin maailmanympäriajoissaan, mutta Yazarloo-Pattrick on ainutlaatuisessa asemassa siksi, että edustaa iranilaisia naisia, jotka eivät saa yleensä nauttia ajamisen vapaudesta. Vaikka ulkomailla syntyneet naiset voivat ajaa Iranissa pikku hässäkän saattelemina, iranilaiset naiset eivät saa ajaa julkisesti moottoripyörillä.

Tosin iranilaiset naiset haluavat ajaa, varsinkin, koska monet heistä pääsevät ajamaan suljetuilla teillä ja teiden ulkopuolella. Toki he ajavat julkisilla teillä aina pidätyksen ja vainoamisen uhalla.

Vaikka asia oli inspiroinut Maralia koko ajomatkan, se iski voimalla vasta viimeisellä etapilla, kun hän ylitti oman maansa rajan joutumatta pidätetyksi. Silloin hän alkoi ajatella kaikkia niitä viestejä, mitä oli vastaanottanut iranilaisilta naisilta, jotka olivat kertoneet hänelle, miten onnekas hän oli, ja päätti, että hän yrittäisi vaikuttaa asiaan.

Maral aloitti matkansa 2017, ja oli ajanut matkallaan yli 110 000 kilometriä siinä vaiheessa, kun saapui perille elokuussa 2018. Matkan varrella ehti tapahtua paljon. Kun hän lähti Intiasta, hän oli Maral Yazarloo. Matkan aikana hänen pitkäaikainen poikaystävänsä vieraili hänen luonaan ja kosi, lensi sitten Macchu Pichuun, jossa heidät vihittiin, mutta ei koskaan pyytänyt häntä luopumaan maailmanympäriajomatkastaan.

Maral Yazarloo-Pattrick ajoi viimeiset 6 kk odottaen lastaan - yksin.

Maral Yazarloo-Pattrick ajoi viimeiset 6 kk odottaen lastaan - yksin.

Eräällä näillä vierailuista sitten tapahtui sellaista, että perheytyminen alkoi aivan tosissaan, ja Yazarloo-Pattrick ajoi viimeiset kuusi kuukautta matkastaan ollen raskaana ja saaden kulmakarvoja nousemaan sekä kasvattaen tietoisuutta naisten oikeuksista.

Pian hänen kotiintulonsa jälkeen pariskunnalle syntyi tyttövauva - Nafas Elizabeth Pattrick, joka oli maailmanympärimatkaaja jo syntyessään - hän kiersi 40 maata äitinsä kohdussa!

Toivottavasti hän saa elää maailmassa, missä kaikki naiset saavat vapaasti ajaa moottoripyörällä.

Yazarloo-Pattrick on tällä hetkellä kotonaan Intiassa, jonne hän muutti 14 vuotta sitten tohtorinväitöstyönsä vuoksi.

Hän on ylpeä matkastaan maailman ympäri moottoripyörällä, ja hänen tavoitteensa on tukea iranilaisten tyttöjen ja naisten halua ja vapautta ajaa moottoripyörillä ja kokea ajamisen ilo.

Asiasta kertoi Advpulse. BBC:n listaan sadasta vuoden naisvaikuttajasta voit tutustua täällä