Mad Barbers on helppo tunnistaa ja löytää, sillä keskeisen sijainnin lisäksi liikkeen näyteikkunassa komeilee rakennettu moottoripyörä. Liikkeen perustaja Ali otti asiakkaansa lämpimästi vastaan. Ensimmäiset hetket menivät ihaillessa ja ihmetellessä liikkeen sisustusta. Mistä olet tullut ja miten olet päätynyt Suomeen?

– Synnyin Libanonissa, josta muutimme Lontooseen kun olin kahdeksanvuotias. Olen aina halunnut erottua joukosta ja olla erilainen. Saadakseni perspektiiviä elämääni olin Afrikassa vapaaehtoistyössä. Ennen Suomeen muuttoani ehdin asua muutaman vuoden Milanossa.

Mad Barbers sisältä

Mad Barbers sisältä

– Tullessani Helsinkiin viisi vuotta sitten halusin kaupunkiin, jossa on turvallista. Elätin itseni Lontoossa ollessani freelance-valokuvaajana. Täällä olin alkuun keskustassa parturina liikkeessä, jossa minulla oli vuokratuoli. Haastan edelleenkin aika ajoin itseäni kysymällä, kuka olen ja mitä oikeasti haluan?

Parturi, valokuvaaja, moottoripyörien rakentaja...missä olet oppinut tämän kaiken.

– En ole käynyt mitään kouluja. Koen, että olen saanut käsillä tekemisen lahjan. En voi kuvitella istuvani kahdeksan tuntia päivässä toimistopöydän takana. Kun kiinnostun jostakin, niin paneudun siihen täysillä. Haluan luoda taidetta, jotain uutta, mitä kukaan muu ei ole aikaisemmin tehnyt. Esimerkiksi tämä Mad Barbers. Kaikki esillä olevat logot ja taulut ovat itseni suunnittelemia ja tekemiä. Tällä yhdistyvät perinteinen parturipalvelut, intohimoni moottoripyöräilyyn, pyörien suunnitteluun ja niiden rakentamiseen. Hiljaisina hetkinä istun alas piirtämään ja näitä töitä on myynnissä. Sana on kiirinyt tästäkin eteenpäin ja minulta myös tilataan muotokuvia.

Kuvateksti: Ali ja (tietenkin) itsetehdyssä vitriinissä näyttelyyn tuleva Ducati 749S.

Kuvateksti: Ali ja (tietenkin) itsetehdyssä vitriinissä näyttelyyn tuleva Ducati 749S.

Entä innostus moottoripyörien rakentamiseen?

– Moottoripyörät ja autot ovat kiinnostaneet lapsesta asti. Se on varmaankin geeneissä. Isäni ajoi Libanonissa rallia. Autoista erityisesti Porschet ja moottoripyöristä vanhat BMW:t ovat lähellä sydäntäni. Sen lisäksi, että rakennan erilaisia pyöriä, niin kerään vanhoja BMW-moottoripyöriä. Idea ja inspiraatio saattaa iskeä keskellä yötä. Lopulliset ideat toteutan yhdessä veljeni Miken kanssa, joka vastaa metalli- ja sähköpuolesta. Hänen kanssaan on helppo työskennellä, sillä hän ymmärtää ilman liiallisia selityksiä, mitä olen ajamassa takaa.

Hondan café racer paperilla ja toteutunut versio valokuvana.

Hondan café racer paperilla ja toteutunut versio valokuvana.

Mistä löydät tähän kaikkeen aikaa?

– Ajan käytön kanssa riittää haastetta, mutta kun kaiken aikaa saa tehdä sitä, mistä oikeasti tykkää, niin se ei tunnu työltä. Usein ihmiset tekevät töitä vain maksaakseen laskuja. Itse seuraan unelmiani ja kun tiedän mitä haluan, niin teen sen eteen kaikkeni, mikä on varmasti välillä vähän raskasta tyttöystävälleni. Idean ja inspiraation iskiessä keskellä yötä ajantaju häviää täysin.

CX 500

CX 500

Nyt täällä liikkeessä esillä olevat kaksi pyörääsi on tulossa MP19-näyttelyyn.

– Sosiaalisen median voima on uskomaton. Minulle soitettiin ja kysyttiin, haluaisinko tuoda pyöräni Petrol Circus Custom Bike Show -näyttelyyn. Tietysti suostuin. Muutenkin olen saanut useita yhteistyötarjouksia ja on kysytty saako ideoitani toteuttaa. Olen tästä hyvin kiitollinen. Kaikki ideani ovat vapaasti kaikkien käytössä ja olen vain iloinen, jos joku lähtee kehittämään niitä eteenpäin. Ainoastaan Mad Babers:in logo on tuotesuojattu. Se on vain minun käytettävissäni. Muutenkin haluan lisää keskustelua ja ideoiden vaihtoa moottoripyörien rakentajien kesken ja keskuuteen.

Yksityiskohtia rakennetusta Honda café racerista.

Yksityiskohtia rakennetusta Honda café racerista.

Mitä seuraavaksi?

– Etsin parhaillani isompaa liiketilaa, johon mahtuisi useampi pyörä näytille ja tämän lisäksi samaan tilaan tulee kahvila. Nimikin on valmiina: Mad Barbers Cafe. Vastaavaa ei Suomessa ole. Haluan pysyä tällä alueella, mutta vielä ei sopivaa ole löytynyt. Ajatus siitä, että kadulla kävelee ihminen Mad Barbers Cafe:n take away -kahvimuki kädessään, on tämän hetkisen unelmani täyttymys, kertoi Ali tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Ducati 749S:ää pääsee parin viikon päästä katsomaan lähempää MP-messuilla.

Ducati 749S:ää pääsee parin viikon päästä katsomaan lähempää MP-messuilla.

Jo tämän yhden käynnin perusteella voi lämpimästi suositella Mad Barbersia. Interiööri on motoristeja inspiroiva, keskusteltavaa niiden puitteissa löytyy varmasti. Työn laatu ja asiakaspalvelu on korkealla tasolla. Ali puhuu viittä eri kieltä: englanti, italia, espanja, saksa ja arabia.

– Mielentilastani riippuen, osaan jonkin verran jo suomeakin, nauroi Ali keskustelumme lomassa.

Jos ei ole juuri tällä hetkellä asiaa parturiin, niin Alin suunnittelemat ja rakentamat pyörät ovat esillä MP19-messujen yhteydessä järjestettävässä Petrol Circus Custom Bike Show -näyttelyssä. Varsinkin näyttelyyn tuleva Ducati 749S on helposti tunnistettavissa Mad Barbersin logoista. Toinen näyttelyyn tuleva pyörä on Hondan vm. -06 touring-pyörästä rakennettu Café racer.

Hiukset huoliteltuina MP19-messuille.