– Tulin juuri Kisakaaren tanssilavalta, missä olin Liikenneturvan OTO-koulutuksessa. Itseasiassa vastaavanlaisessa tilaisuudessa me olemme työn puitteissa tavanneet Tommin kanssa ensimmäisen kerran, Niina Kansikas kertoi.

Milloin olette ensimmäisen kerran tavanneet?

– Mikkeli on pieni kylä. Usein morjesteltiin kypärän päässä, mutta 2016 keväästä lähtien on alettu enemmän jutustelemaan, muisteli Niina.

Niina Kansikas ja Tommi Bergman ovat todellisia motoristeja. Niina on aloittanut moottoripyöräilyn kevarilla vuonna 2000 ja valmistunut liikenneopettajaksi ja mp-kouluttajaksi 2010. Tommi on myös aloittanut moottoripyöräilyn jo nuorena. Perinteisesti moposta piikkiin.

– Vuonna 2006 ostin ensimmäisen oman ison pyörän, eli nuoresta asti enemmän tai vähemmän olen noiden pyörien parissa pyörinyt. Poliisiksi valmistuin 2006 ja moottoripyöräpoliisiksi 2010, kertoi tällä hetkellä Mikkelissä moottoripyöräpoliisina työskentelevä vanhempi konstaapeli Tommi Bergman.

Tommi Bergman pääsi jo syksyllä testaamaan uutta Kawasakia.

Tommi, ajat työksesi moottoripyörällä. Vieläkö vapaa-aikana jaksat hypätä pyörän selkään?

– Jaksaa, hyvin jaksaa. Koen että työmoodi on työmoodi. On täysin eri asia, ajaako "työpyörää" vai omaa. Töissä tutka on päällä koko ajan. Vapaa-aika on vapaata aikaa, en myisi omaa pyörääni mistään hinnasta, vakuuttaa Tommi.

– Minä olen meistä se, joka on enemmänkin valmis pitämää taukoa ajamisessa. Varsinkin, kun on pari päivää seissyt harjottelukentällä vesisateessa, niin voisin heittää kankkulan kaivoon kaikki pyörät muutamaksi päiväksi. Tommi on kyllä ajamisessa ihan käsittämätön. Esimerkiksi kun olin toissakesänä töissä Hämeessä, niin Tommi tuli vapaapäivänään "muoviluodillaan" 300 kilometrin päähän kanssani lounaalle, Niina kertoi.

Olitte jo kesäksi varanneet hääpäivän ja -kirkon. Nyt kun häät järjestetäänkin MP19-messujen yhteydessä, kuinka paljon se helpottaa itse häiden järjestelyissä?

– Vaikka olisi menty perinteisesti kirkossa naimisiin, niin ei oltaisi tehty juuri enempää kuin valittu ruokalistat ja juhlittu niin sanotusti valmiissa pöydässä, kertoi Niina.

– Nyt ei tarvinnut, kuin antaa vähän tyylisuunta. Tämä järjestely sopii meille hirvittävän hyvin, lisää Tommi.

– Bändi ja hääkappale jännittivät eniten, mutta kun saatiin tietää bändi, Knucklebone Oscar, niin sekin helpotti. Minulla on hämärä "humppamenneisyys". Ehdotin Kyösti Mäkimattila & Varjokuva -bändiä, mutta meille sanottiin, että se ei ole oikein Radio Cityn genreä. On siinä mielessä hauskaa ja mielenkiintoista, että nyt valittu bändi Knucklebone Oscar, kuitenkin soittaa hääkappaleena Aki Mäen Onnen kyyneleet.

On mielenkiintoista kuulla siitä Oscarin versio. Kappale on siinä mielessä hyvin merkityksellinen, että vuosia sitten Aki Mäki ensi-esitti sen meidän tanssiporukan bileissä. Se on sen aikaisen kaverin tekemä kappale omalle puolisolleen. Kun kuulin kappaleen ensimmäisen kerran, ajattelin että voi kun joku ajattelisi minusta joskus noin. Kun Tommi kuuli tämän kappaleen ensimmäisen kerran, niin hän sanoi minulle, että hän ajatteli minusta juuri samoin, kuin mitä tuossa lauletaan, perusteli Niina kappaletoivetta.

Knucklebone Oscar tulee juhlistamaan Niinan ja Tommin häitä.

Bändi ja hääkappalekin on valittu. Miten muuten hääjärjestelyt. Alkaako kaikki olla kunnossa?

– Tommilta puuttuu vielä paita ja sulhaspojalta paidan lisäksi takki. Minun pukuni on ompelijalla. Pääkoristeesta tulee sellainen pinup-tyylinen, johon tulee puvun helmasta pitsi. Se pitsi laitettiin perjantaina postiin. Puku on sen takia hieman myöhässä, kun pukuun kuuluvat kengät pyörivät kolme viikkoa pitkin Britanniaa. Ei niitä ole vieläkään löydetty, mutta ystävällisesti lähettivät tilalle toiset. Puvun ompelija totesikin, että et ole kauhean stressaava morsian. Kunhan saan koltun torstaina kyytiin, niin ei ole mitään hätää, listasi Niina puutelistaa.

– Jos tulee hätähätä kiire, niin kuitenkin kaikkein tärkeitä on, että pappi sanoo aamenen. Tapahtui mitä hyvänsä, niin siihen varmaan päästään, lisäsi Tommi rauhallisesti.

– Olen kirjoittanut muistilistalle ylös, mitä kaikkea pitää ottaa torstaina lähtiessä mukaan. Viime yönä muistin, että listalta puuttuvat sormus ja vihkiraamattu. Meidät tuntien olisi todella kummallista, että kaikki olisi jo nyt jiirissä. Kun viime vuonna menimme MP-messuilla kihloihin, niin kihlasormukset jäivät kotiin, jatkoi Niina naureskellen.

Häihin on nyt muutama päivä. Häävieraita tuhansia ja YLE on kuvaamassa häitä. Asteikolla 1-10 kuinka paljon jännittää?

– Hetkestä riippuen 6-7, vastaa Niina.

– Minuutin paniikkikohtauksia välillä, mutta muuten ihan jees, kertoo puolestaan Tommi.

– Tommi on kovaa laskemaan aikaa ja juuri äsken, kun ajettiin Kisasaaresta kotiin, niin Tommi sanoi, että viikon päästä ollaan jo naimisissa. Siinä kuulemma tämä homma ensimmäisen kerran realisoitui ja alkoi kuumottaa. Tommia jännittää eniten edelleen se tanssi, lisäsi vielä Niina.

– Ihan iisisti vaan. Luulisin, että jännittävin asia, missä voi tulla muuttujia on se, että lähteekö Niinan Apikka käyntiin, mietti Tommi.

– Koneremontin jälkeen se on ollut käynnissä vain kerran, Niina paljasti.

Niina ja Aprilia RS250 vm. -96.

Etsit sosiaalisen median kautta varaosia pyörääsi. Eikö niitä löytynyt?

– Itse vikahan ei ollut iso, mutta osien haaliminen oli haaste. Sylinteri pinnoitettiin, mutta kun siinä kesti niin kauan, niin oli pakko tehdä hätäratkaisu ja lopulta vaihdettiin koko kone. Näin varmistettiin, että pyörä on varmasti paikalla, kun siitä on rummutettu kaikille. Eli siinä mielessä kaikki on ihan hyvin, selitti Tommi.

– Pyörä, Aprilia RS250 vm. -96, on herättänyt suurta huomiota. Kun ostettiin se Ruotsista, niin ensin jännitettiin, että saadaanko se Suomessa kilpiin. Kaikki halukkaat eivät päässeet kuulemaan sen ääntä. Ja osa kavereista onkin sanonut, että sorry me tullaan puoliksi pyörän takia, Niina selitti.

Kuinka lähipiiri on reagoinut siihen, että teidän häät pidetäänkin MP19-messuilla, eikä perinteisesti kirkossa?

– Eniten jännitti kertoa Tommin isälle, että ollaan haettu tähän MP19-messuhäihin. Mutta hän sanoikin: "No niin, olisi vaikea keksiä, mikä olisi enemmän teidän näköistä. Ettehän te muutenkaan tee mitään normaalilla tavalla". Ja kaikki muutkin ovat sitä mieltä, että tämä on juuri meidän näköinen juttu ja että sovimme hirvittävän hyvin sinne. Kaikki olivat muutenkin, että mitäpä muuta meiltä voisi odottaa. Suurin osa meidän kavereista on niin sanottuja "pyöräkavereita", jotka olivat heti valmiita tulemaan mukaan. Toki kutsuimme kaikki, mutta valitettavasti emme voi ihan kaikkia kutsua kuohujuomiin ja kakulle, Niina harmitteli.

Juhlinta jää teiltäkin ilmeisen vähiin?

– Olemme MP19-messuilla töissä osastoilla koko viikonlopun, joten perjantaina kun vihkiminen on ohi, niin todennäköisesti henkisesti on nollat taulussa ja lauantaina ollaan jo lujasti takaisin messuosastoilla, vahvisti Tommi.

– Olemme hirveän aamu-unisia, mutta vain korkokengät ja moottoripyörät saavat minut heräämään ennen aamukuutta. Perjantaina meidän pitää olla meikattavana ja hääkuvauksessa jo ennen kahdeksaa. Itse olen messuilla kiinni uuden verkkokurssien lanseerauksessa. Itseasiassa se jännittää enemmän kuin itse vihkiminen. Me ollaan sellaisia, että on pakko olla koko ajan muutama muukin juttu, kaiken tavallisen lisäksi. Tarvitaan aina jotakin terapiatekemistä. Tällä kertaa minulla on tämä verkkokurssi ja Tommilla oli se minun pyörän rakentaminen. Pyörä on esillä Petrol Circuksessa, josta haen sen itse vihkimistilaisuuteen. Harmittaa, etten ehtinyt olla mukana rakentamassa sitä pyörää. Haaveilin, että Tommin lisäksi myös minun nimeni olisi siinä Petrol Circuksen lapussa, mutta aika ei vain riittänyt. Niin että itse ei ehditä juhlimaan häiden jälkeen, vahvisti Niina.

Pääsettekö missään vaiheessa harjoittelemaan "sisään ajoa"?

– Torstaina kello 15.00 on saattueharjotus. Ensin Tommi ajaa lavalle omalla Ducati Monster S4R:llä, odottaa siellä kun tulen perässä "Apikalla" kolmen moottoripyöräpoliisin saattueessa, paljasti Nina.

MP19-häät alkavat messukeskuksessa perjantaina kello 18.00 ja juhlinta jatkuu 19.30:en asti. Niina on tavattavissa MP19-messuilla osastolla 6h8 ja Tommi poliisien osastolla 6g2.

Aiheesta aiemmin: MP19-messut: Morsian tulee Mp-häihin moottoripyöräpoliisisaattueessa

 

Niina on tavattavissa MP19-messuilla osastolla 6h8 ja Tommi poliisien osastolla 6g2.