– Olen harjoitellut ja harrastanut stunt ridingia kaksi kesää. Innostuin lajista, kun 5-6 vuotta sitten törmäsin YouTubessa stunt riding -videoon ja ajattelin, että wow tuo on mahtavaa. Siitä lähtien olen seurannut stunt riding -kuskeja ja tutkinut heidän videoitaan, kuinka he tekevät, missä kohti jarruttavat, missä kaasuttavat jne.

– Olen aina tykännyt autoista, moottoripyöristä ja kaikista extremelajeista. Kun pari kesää sitten tuli mahdollisuus ostaa tällainen pyörä, niin siitä harrastus oikein pääsi vauhtiin. Tämä Honda 600cc oli valmiiksi muokattu stunt-ajamista varten, mutta laitoin itse katteet ja etupanelin uusiksi, tankin päällä olevan kumiosan taiteilin paikalleen.

– Vielä en hallitse varsinaista pyörän rakentelua ja tekniikasta en tiedä paljoakaan, mutta kyselen alan ammattilaisilta. Pitkällä aikavälillä haaveena on päästä rakentamaan oma pyörä ihan alusta asti. Pitää vain löytää paikka, missä rakentaa.

Henna Lautamäen tyylinäytteitä.

– Kun ostin tämän pyörän, niin edellinen omistaja harrasti stunt ridingiä ja häneltä sain perusvinkkejä, kuinka aloittaa treenaminen. Lisäksi videoita katsellen haen pikkuhiljaa oppia ja käytännössä kokeilemalla ja improvisoimalla löytää, mitä kaikkea tällä pystyy tekemään.

– Vielä en ole esiintynyt kertaakaan. Temppujen pitää olla paljon varmemmalla pohjalla. Tällä hetkellä akuutein haaste on löytää Tampereelta paikka, jossa voi käydä treenaamassa. Vaasassa asuessani minua sponssaattiin, että sain vapaasti käydä Botniaringillä aina kun vain itselleni sopi.

– Hauskinta ja haastavinta tässä on se, että aina voi oppia lisää, koskaan et voi tulla valmiiksi. Tämä on vaarallinen laji, jossa pitää edetä varovasti. Mutta onneksi aina pystyy improvisoimaan ja edetä omaa tahtia. Stunt riding on minulle jatkuvasti omien rajojen hakemista.

Henna tuli Seinäjoen mp-näyttelyyn, että laji tulisi tutummaksi myös naisille.

– Täällä Seinäjoella olen siksi, että haluan tuoda tätä, vähän erilaista puolta moottoripyöräilystä tunnetuksi. Tämä ei ole kovin tunnettu laji. Samalla tuoda esille omaa harrastusta ja näyttää, että kyllä naisetkin osaa.

– Harjottelen aina 1-2 liikettä kerrallaan ja kun ne tulee varmoiksi, niin siirryn seuraavan askeleen eteenpäin. Tulevana kesänä työn alla ovat päällä seisonta ajaessa ja opetella ajaessa seisten ohjaamaan. On kiva, kun saa kokeneemmilta harrastajilta vinkkejä, joiden avulla pääsee aina eteenpäin. If there`s a will, there`s a way.

Aiheesta aiemmin: Päivän video: PROride stunt show vauhdissa Mp-messuilla